Novosti

Politika

Pogrešne izbjeglice

Centar za mirovne studije upozorio je protestom na Markovu trgu da najnovije izmjene Zakona o strancima omogućuju kažnjavanje onih građana koji strancu u nezakonitom prolasku Hrvatskom pomognu, na primjer davanjem hrane ili odjeće ili prijevoza do liječnika

Inh8zvnr0koejw12v08otzu8zxy

'Pomaganje vođeno moralnim i humanitarnim principima mora biti jasno dekriminalizirano' (foto cms.hr)

Centar za mirovne studije (CMS) upozorio je protestom na Markovu trgu, u utorak, da najnovije izmjene Zakona o strancima omogućuju kažnjavanje onih građana koji strancu u nezakonitom prolasku Hrvatskom pomognu npr. davanjem hrane ili odjeće ili prijevoza do liječnika. Iz CMS-a je poručeno da pomaganje vođeno moralnim i humanitarnim principima mora biti jasno dekriminalizirano ako ne rezultira materijalnom korišću za pomagača, a služi zaštiti života ili integriteta osobe – bez obzira na njezin status u RH.

Pritisak na vlasti danas je naročito važan imamo li na umu kakve su rigorozne stavove zauzeli njihovi predstavnici. Aktivistkinja CMS-a Julija Kranjec stoga je upozorila u medijima na neodrživost opaske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da primamo ‘pogrešne izbjeglice’, tj. muškarce umjesto žena i djece, što već je samo po sebi – ili barem po predsjednici – sumnjivo u sigurnosnom pogledu. UNHCR-ove statistike ukazuju na drukčiju sliku stvari, kaže Kranjec, ali Grabar-Kitarović se dalje o tome ne želi izjasniti.

Također, izjave ministra unutarnjih poslova Vlaha Orepića su krajnje indikativne: recimo, ona povodom nedavnih 67 izbjeglica u kamionu pokraj Novske, što je ministar popratio riječima da će ‘biti vraćeni odakle su došli’, a ‘jer je poznato kako se legalno ulazi u Hrvatsku’. Trendovi ukazuju na to, dakle, da raste kriminalizacija samih izbjeglica, kao i hrvatskih državljana koji bi im pokazali naklonost, a uz cinične zaključke poput Orepićeva i zakone koji se mogu tumačiti na vrlo problematičan način.

S posljedicama koje tek narastaju, EU je faktički digla ruke od zajedničke politike prema izbjeglicama, nudeći tek okvir koji pojedine zemlje lako mogu zloupotrijebiti. A nije tako bilo s monetarnim suverenitetima ili fiskalnom penalizacijom, što jasno pokazuje kakvi su istinski prioriteti Bruxellesa naspram naroda pod njegovom komandom, posebno onih na rubovima kontinentalnog saveza. Uostalom, u ogromnoj mjeri je zbog takvih ciljeva Zapada i došlo do aktualnoga tragičnog egzodusa s Istoka i Juga.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više