Novosti

Društvo

Znanstvenici osuđuju nasilje nad prosvjednicima u Omišlju

Organizacija Znanstvenici za klimu osudila je nasilje policije, zaštitara i nepoznate osobe tokom prosvjeda protiv proširenja LNG terminala u policiji

Large lng

Znanstvenici za klimu traže detaljnu istragu događaja (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Znanstvenici za klimu izrazili su gnušanje prema nasilju koje su aktivistkinje i aktivisti Extinction Rebelliona (XR) – Hrvatska pretrpjeli od strane policije, privatnih zaštitara i neidentificirane osobe tokom prosvjeda protiv proširenja LNG terminala u Omišlju, održanog 26. kolovoza 2023. Također zahtijevaju detaljnu istragu događaja i pozivaju nadležne institucije da detaljno izvijeste javnost o rezultatima istrage.

"Policija i zaštitari su pokazali svoje potpuno nerazumijevanje karaktera, poruke i ciljeva klimatskog prosvjeda, a u svom su se nesnalaženju ponijeli na krajnje neprihvatljiv način, grubo narušavajući ljudsko dostojanstvo aktivistkinja i aktivista", poručuju uz konstataciju kako se slični primjeri sve više događaju i u drugim državama, kao što je bio slučaj u Nizozemskoj gdje je policija u gušenju prosvjeda primijenila vodene topove i privela 2400 prosvjednika.

U Omišlju je njihova reakcija rezultirala ne samo fizičkim ozljedama, nego i psihičkim posljedicama kod nekolicine prosvjednika.

"Najočitiji je aspekt počinjenog nasilja ono kojim je povrijeđen tjelesni integritet prosvjednika. Upotrebu jakih vodenih topova, agresivno postupanje interventne policije, zaštitara, kao i neidentificirane osobe, možemo smatrati samo demonstracijom prekomjerne sile usmjerene na zastrašivanje prosvjednica i prosvjednika, a što je rezultiralo i fizičkim ozljedama. Zatim svjedočimo i oduzimanju temeljnim načelima demokracije zajamčene slobode mirnog prosvjedovanja, tj. u ovom slučaju mirnog izražavanja protivljenja proširenju kapaciteta LNG terminala. Prosvjed je brutalno prekinut. Prema svjedočanstvima sudionika, dio prosvjednika je priveden u policijsku postaju grada Krka, u neadekvatne prostorije ispod svake civilizacijske razine, pri čemu im je na više načina povrijeđeno ljudsko dostojanstvo.

To je još jedna demonstracija prekomjerne sile i prekoračenja ovlasti, koja u ovom slučaju proizlazi iz sprege države s industrijom fosilnih goriva. Ovdje jasno ističemo da to smatramo teškom povredom temeljnih ljudskih prava, kao i ljudskog dostojanstva prosvjednica i prosvjednika. Četvrtu razinu nasilja bismo mogli okarakterizirati kao seksualno i rodno uvjetovano nasilje. Tijekom privođenja su, naime, interventni policajci, protivno zakonom propisanim pravilima policijskog postupanja, neke od aktivista i aktivistkinja iznosili s mjesta prosvjeda zadiranjem u najintimniji prostor, naime hvatajući ih i udarajući u genitalije", poručuju Znanstvenici za klimu. Upozoravaju i na slabu pokrivenost događaja u medijima.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više