Novosti

Društvo

Polako, ima vremena

Diskriminacija je najviše uočena na području rada i zapošljavanja, posebno na rasnoj i nacionalnoj osnovi, čemu su najviše izloženi Romi. Među brojnim pritužbama su nezakoniti otkazi, neprijavljeni rad, neisplata plaća ili isplata dijela na ruke i mobing

Large tena

Tena Šimonović Einwalter (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Kao i svake godine, krajem marta, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter podnijela je Hrvatskom saboru izvještaj o stanju ljudskih prava i jednakosti za prošlu godinu u kojem upozorava na sve izraženije ugrožavanje elementarnih ljudskih prava.

Iz analize je vidljivo da su se Uredu pučke pravobraniteljice najviše obraćali građani zbog problema ostvarivanja prava na zdravlje što ukazuje na sve veću nedostupnost liječničkih usluga, posebno u dislociranim mjestima i otocima. Istaknuti su problemi najtežih, onkoloških pacijenata s dugim čekanjem zbog listi i pokvarenih dijagnostičkih aparata. Upozorava se na sve težu situaciju palijativnih pacijenata kod kojih je prečesto upitan dostojanstveni kraj života. Među pritužbama na zdravstveni sektor nalaze se iskustva građana koji su izgubili obvezno zdravstveno osiguranje nakon uvođenja obveze redovnog osobnog dolaska u HZZO.

Diskriminacija je najviše uočena na području rada i zapošljavanja, posebno na rasnoj i nacionalnoj osnovi, čemu su najviše izloženi Romi. Među brojnim pritužbama su nezakoniti otkazi, neprijavljeni rad, neisplata plaća ili isplata dijela na ruke i mobing.

Pučka pravobraniteljica upozorava da građanima nije dovoljno dostupno cjenovno priuštivo stanovanje, bez razvijene socijalne stambene politike. I sustav socijalne skrbi po ocjeni pučke pravobraniteljice zakazuje, dok bi naknade trebale osigurati značajnije smanjenje siromaštva jer "život u siromaštvu ili blizu njegove granice dovodi i do problema s ostvarivanjem prava na zdravlje, adekvatno stanovanje, obrazovanje". Ističe se podatak Državnog zavoda za statistiku prema kojem je stopa rizika od siromaštva u 2023. godini iznosila 19,3 posto. Još više zabrinjava podatak da su među najugroženijima starije osobe (34,8 posto), a iznimno ugrožene starije osobe koje žive same (59,9 posto).

Dok Hrvatska sve dublje tone u siromaštvo, Hrvatski sabor ne žuri s usvajanjem izvještaja pravobraniteljice o stanju ljudskih prava. Ako sve bude kao u dosadašnjoj saborskoj praksi, o izvještaju za 2023. Hrvatski sabor raspravljat će tek 2025. godine.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više