Novosti

Kronika

Polugodište improvizacije

Polugodišnje kašnjenje 13 novih udžbenika za nastavu na srpskom ne smatra se u Hrvatskoj osobito ozbiljnim jer, kako kaže predstavnica jednog od izdavača, do sada su kasnili godinu dana

N209u3egoy2g3sclkon87q8eay8

Postojeći udžbenici za nastavu na srpskom jeziku i pismu

Kurikularna reforma koja je započela jesenas u svim osnovnim školama u Hrvatskoj obuhvatila je i nastavu na srpskom jeziku i pismu u prvom i petom razredu te u sedmom razredu za predmete: Biologija, Hemija i Fizika. Reforma je zahtevala prevođenje i štampanje ukupno 13 novih udžbenika, ali ih učenici, iako je prošlo pola školske godine, još nisu dobili. U prvom razredu tako nedostaju udžbenici za Matematiku i Prirodu i društvo dok u sedmom još čekaju udžbenike iz tri predmeta obuhvaćena reformom. Najgore je u petom razredu jer učenici nemaju udžbenike za čak osam predmeta: Matematiku, Prirodu, Istoriju, Geografiju, Informatiku, Tehničku, Muzičku i Likovnu kulturu. Na ovakvo stanje upozorio je bivši saborski zastupnik Dragan Crnogorac iz Vukovara, uputivši kao roditelj otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici obrazovanja Blaženki Divjak.

- Ovo je prešlo svaku granicu. Ne tražimo nikakvu milostinju ili nešto što nemaju drugi učenici u Hrvatskoj, već samo ne želimo da nas se diskriminiše - poručio je. U nedostatku udžbenika, učitelji i nastavnici se sami snalaze kako bi učenicima prezentovali gradivo, najčešće, kako su nam rekli, koristeći digitalna izdanja udžbenika na hrvatskom jeziku sa interneta. Njih potom prevode i štampaju listiće za učenike, a deca još puno toga moraju zapisivati i učiti iz svesaka. Ovakva situacija ne bi trebala još dugo trajati jer bi, kako saznajemo, sporni udžbenici trebali biti gotovi do kraja januara. Kompleksna procedura izrade, odobravanja i štampanja novih udžbenika koja se odvija u koordinaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), Izdavačkog preduzeća Prosvjeta d.o.o. i izdavača, traje više od pola godine, a mogla je početi tek kad je Ministarstvo 1. jula 2019. objavilo konačne rezultate odabira udžbenika iz Kataloga odobrenih udžbenika za školsku godinu 2019./2020.

- Tek nakon objave kataloga, Prosvjeta je mogla u saradnji sa Zajedničkim većem opština i Agencijom za odgoj i obrazovanje - podružnicom u Osijeku, organizovati sastanke učitelja i nastavnika kako bi odabrali udžbenike koji će biti prevedeni na srpski jezik i ćirilično pismo. Nakon odabira udžbenika angažovali smo učitelje i nastavnike koji su vrlo brzo, tokom 7. i 8. meseca, i to u vreme godišnjih odmora, obavili posao prevođenja, lekture i korekture. Prevedeni udžbenici i radne sveske su potom dostavljeni izdavačima Školskoj knjizi i Profil Klettu koji su ih, nakon grafičkog uređenja, sredinom septembra dostavili u Ministarstvo na odobravanje - pojašnjava direktor ‘Prosvjete’ Mirko Marković.

Ministarstvo je 20. septembra, objavilo Javni poziv za odobravanje udžbenika i i njihovo uvrštavanje u Katalog odobrenih udžbenika nakon čega su izdavači podneli zahteve za odobravanje udžbenika na srpskom jeziku. No, procedura nalaže da svaki od udžbenika prethodno mora dobiti stručno mišljenje tročlane komisije. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak je tek 15. oktobra imenovala prve stručne komisije za procenu udžbenika čiji su članovi morali ispunjavatri stroge kriterijume. U Ministarstvu kažu kako su komisije delom završile procenu udžbenika, a deo će završiti s radom ovih dana. Čitav proces se otegao zbog jezičnih i pravopisnih grešaka u prevodima pa su udžbenici morali na doradu. U odgovoru koji smo 17. januara dobili iz Ministarstva navodi se da su svi udžbenici dorađeni i ponovo poslani stručnoj komisiji na procenu.

- Od 13 zaprimljenih zahtjeva, udžbenik za Tehničku kulturu je odmah prihvaćen. Danas smo dobili pozitivna mišljenja za još tri udžbenika, a vjerojatno će do kraja dana, osobito preko vikenda, stići još neka. Nakon što povjerenstva pošalju pozitivna mišljenja, šaljemo ih nakladnicima koji odmah mogu pristupiti tiskanju - naveli su iz MZO-a naglašavajući da ‘proces odobravanja zahtijeva od članova stručnih povjerenstava stručnost, vrijeme i izniman angažman, kako bi učenici dobili što kvalitetnije udžbenike’. Takođe ističu da se čitava procedura odvija isključivo prema važećim zakonskim propisima, ali i da sve ovisi o ‘interesu i brzini članova povjerenstava za prosudbu i nakladnika’

I u ‘Prosvjeti’ smatraju da je dosta vremena izgubljeno dok se nije prijavio dovoljan broj učitelja i nastavnika za stručne komisije, a s druge strane i izdavači su imali puno posla oko izrade i prijave u postupak odobravanja novih udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku za sledeću školsku godinu jer je rok 31. januar te postoji mogućnost da nisu uvek na vreme reagovali i slali prevedene udžbenike na doradu ili nakon dorade u MZO na odobravanje.

- Svi koji su učestvovali u procesu izrade i odobravanja udžbenika imaju svoj deo odgovornosti, Prosvjeta d.o.o. jer je imala poverenje u institucije, a izdavači i MZO jer su kasnili sa svojim delom posla - smatra Mirko Marković napominjući da ‘Prosvjeta’ nije izdavač udžbenika koji kasne te da je sve udžbenike koje je trebala isporučiti, a reč je o ‘starim’ udžbenicima za 2.,3.,4.,6. i veći deo za 7. i 8. Razred, kao i udžbenike za nastavu na hrvatskom jeziku u nekim školama, isporučila do početka nastave. U Školskoj knjizi smatraju da zastoja u procesu, zapravo i nema.

- Do sada su, u pravilu, u godini odobravanja i odabira udžbenika, udžbenici na jeziku i pismu nacionalnih manjina kasnili najmanje jednu školsku godinu pa zapravo ne bismo rekli da udžbenici ove godine kasne. Učenici će ih, naime, ove godine dobiti sa zakašnjenjem od samo jednog polugodišta, a ne cijele godine - odgovorila nam je glavna urednica Odjela udžbenika Jelena Lončarić, dodajući kako do kraja januara očekuje odobrenje Ministarstva nakon čega će udžbenici u najkraćem roku biti odštampani.

Iduće školske godine, nove udžbenike prevedene na srpski jezik, koje budu odabrali učitelji i nastavnici nakon objave kataloga, trebali bi dobiti učenici drugog, trećeg, šestog i sedmog razreda. U ‘Prosvjeti’ kažu da će zasigurno ići u otkup autorskih prava od izdavača odabranih udžbenika kako se ne bi ponovila situacija s početka ove školske godine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više