>

novosti logo

Poluvreme u Borovu

Nakon što je Borovu odobren novi kredit HBOR-a u iznosu od 46 miliona kuna za koji je Vlada založila deonice Končara i HT-a u državnom vlasništvu, odnosno iz portfelja Centra za restrukturiranje i prodaju, u vukovarskoj fabrici gume i obuće nakratko mogu predahnuti. Radnici se bar jedno vreme mogu nadati redovnim platama jer je deset miliona kuna predviđeno za tekuću likvidnost, a biće dovoljno novca i za refinansiranje HBOR-ovog kredita iz 2015. godine.

Uoči Vladine odluke javnosti se konačno obratio direktor Borova Gordan Kolundžić. Podsetio je da je dolaskom na čelo uprave 2012. zatekao minus od 267 miliona kuna koji je smanjivan iz godine u godinu, pa je je 2015. iznosio 18 miliona kuna. Rekao je i da Borovo može živeti od svog rada ako mu neko (čitaj Vlada) pomogne u ‘skidanju utega prošlosti i rešavanju problema troška predstečajne nagodbe’.

Vlada, očekivano, nije mogla odbiti pomoć Borovu u trenutku kada je svim snagama pomagala Agrokoru, na šta je Kolundžić i računao. Premijer Andrej Plenković je rekao kako očekuje pronalazak strateškog partnera za dugoročni opstanak Borova, koje smatra izrazito važnim za Vukovar. Sa 670 radnika Borovo je još uvek najveći poslodavac u Vukovaru, a drugi u Vukovarsko-sremskoj županiji. Borovo je posebno važno i vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi, ali mu nikako ne odgovara Uprava. U njoj, kaže Penava, nema Vukovaraca, ali čini se da ga više brine što nema HDZ-ovaca. Nadu mu, kako je rekao, uleva nedavna promena članova Nadzornog odbora u korist Vukovaraca.

Na poruku Kolundžića da se politika prestane mešati u rešavanje pitanja Borova, Penava uzvraća da je upravo Kolundžić došao po političkoj liniji u vreme vlade SDP-a i HNS-a. ‘Niko ne bi reagovao da je bilo rezultata’, naglašava Penava i ističe kako je Borovo unazad deset godina stagniralo i stvaralo gubitke. Zaboravio je da je Kolundžić na čelu uprave tek pet godina, a da je mastodontski gubitak od 267 miliona kuna nastao baš za vreme Uprave iz redova HDZ-a.

Kakve je uslove Vlada postavila pred Upravu Borova u zamenu za povoljan kredit HBOR-a, zasad je nepoznato. Je li to odlazak Kolundžića sa čelnog mesta Borova, znaće se u septembru, kada mu ističe mandat.

1/1