Novosti

Kultura

Ponovo onaj stari

Na ovogodišnjem 17. izdanju ZagrebDoxa u 12 programa bit će prikazana 84 dokumentarna filma odabranih između 1.306 pristiglih uradaka

Large 17zagrebdox pressica nenad puhovski 01 foto samir ceric kovacevic

Nenad Puhovski (foto Samir Cerić Kovačević)

Zagrebačka publika i ove će godine imati priliku da tokom 17. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koji će se od 13. do 20. juna održavati u Kinu SC, Teatru &TD i MM centru, te na Ljetnoj pozornici Tuškanac, pogleda barem dio od 84 dokumentarna filmova u 12 filmskih programa, odabranih između 1.306 pristiglih uradaka.

Za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, takmiči se 18 filmova u kategoriji međunarodnog natjecateljskog programa i 20 dokumentaraca u regionalnoj konkurenciji, dok će nagrada Mali pečat biti dodijeljena najboljem filmu autora ili autorice do 35 godina starosti. Bit će dodijeljene i nagrada publike, kao i nagrada Movies that Matter za promoviranje ljudskih prava na ZagrebDoxu.

"Nakon što smo lani festival u njegovu posebnom izdanju uspješno održali početkom jeseni, izuzetno nam je drago što i ove godine nalazimo način i put da aktualnu dokumentarističku produkciju približimo svojoj publici. Posebnost je našeg festivala u susretu, razmjeni i diskusiji. Zato je nezamislivo da dokumentarce koje ZagrebDox predstavlja već 17. godinu zaredom ne konzumiramo u kinodvorani te potom među sobom ne razmijenimo stav, perspektivu, emociju koju upravo odgledani film u nama pokreće. Nakon ove dugotrajne izolacije i proteklih izazovnih mjeseci sretni smo što imamo priliku predstaviti filmove i tako publici ponuditi sadržaj, potaknuti komunikaciju te omogućiti da se barem kroz platno u kinu provuče u neke daleke krajeve svijeta", istaknuo je direktor festivala Nenad Puhovski, predstavivši neke od kandidata u međunarodnom i regionalnom takmičarskom programu, kao i filmove u drugim programima.

Dobar dio njih već je prikazan i nagrađen na svjetskim festivalima, ali mnogi su filmovi, ako već ne svjetske, onda barem hrvatske premijere. Tako je u programu regionalne konkurencije čak 11 hrvatskih filmova, među njima i "Žica", novi film Tihe Gudac autorica ranije nagrađenog i gledanog filma "Goli", Ovaj put bavi se polaganjem žilet-žice na graničnom području između Hrvatske i Slovenije uz rijeku Kupu kako bi se spriječilo izbjeglice da uđu dublje u EU protiv čega - zbog prekida veza - ustaju i "lokalci" obiju zemalja.

Ljubav koja ne poznaje granice i nadilazi sve razlike tema je dokumentarca "Ljubav oko svijeta" autorskog dua Anđele i Davora Rostuhara, a jedini film koji ove godine dolazi iz Srbije je srpsko-američka koprodukcija "Zacijeli me" u kojem režiserka Danijela Štajnfeld govori o svom slučaju silovanja dok je bila glumica u Beogradu, a kroz razgovore sa žrtvama postavlja pitanje je li izlječenje moguće. U filmu saznajemo i da se u SAD-u, gdje Danijela Štajnfeld sada živi, svakih 73 sekunde dogodi silovanje ili s njim izjednačeno spolno nasilje, kao i da se 90 posto tih nedjela ne prijave.

Uz pregršt naslova u službenim programima Majstori doxa, Kontroverzni Dox, Stanje stvari i Teen Dox, festival donosi i program Ljubav u selekciji Nenada Puhovskog kao i program Triler Dox prema odabiru Vladana Petkovića, dok će premijeru na ovogodišnjem festivalu imati novi dokumentarac iz Factumove produkcije film "Dubica" Marine Aničić Spremo o propadanju ove pogranične varoši u Hrvatskoj.

Retrospektive predviđaju program posvećen švicarskom režiseru Milu Rauu, autorsku večer Rajka Grlića, koji predsjeda međunarodnim žirijem festivala kao i retrospektivu filmova sa ženskim potpisom koje je odabrala Diana Nenadić, a koju čini deset kvalitetnih filmova domaćih autorica nastalih u periodu od 1977. do 2019.

Nakon zatvaranja festivala i dodjele festivalskih nagrada, 20. juna u programu The Best of Fest bit će prikazani nagrađeni filmove ovogodišnjeg izdanja, kao i dodatne projekcije najtraženijih filmova. Osim besplatnih projekcija, cijene ulaznica bit će 25 kuna uz paket za The Best of Fest koji će koštati 70 kuna, najavila je izvršna producentica Petra Blašković.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više