Novosti

Kultura

Završen 18. Zagrebdox

U međunarodnoj konkurenciji Veliki pečat osvojio je film Sabaya Hogira Hirorija, priča o čovjeku koji s još nekoliko dobrovoljaca iz opasnog kampa Al-Hawl u Siriji spašava od ISIL-a otetu djecu, djevojke i žene, a u regionalnoj srpsko-švicarski film Dida Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić

Large zgdox nenad.puhovski ivanaostojcic fotojulienduval

Dodjela nagrada na ovogodišnjem Zagrebdoxu (foto Julien Duval)

Dodjelom nagrada u takmičarskim programima 9. aprila uvečer u kinu Kaptol centar u Zagrebu završen je službeni dio 18. po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox.

U međunarodnoj konkurenciji Veliki pečat osvojio je film Sabaya Hogira Hirorija, priča o čovjeku koji s još nekoliko dobrovoljaca iz opasnog kampa Al-Hawl u Siriji spašava od ISIL-a otetu djecu, djevojke i žene koje su isilovcima služile kao seksualne robinje. Ono što još više fascinira jest činjenica da sve navedeno – i scenarij, i kameru, i montažu i režiju, štoviše, i produkciju – potpisuje jedan čovjek: Hogir Hirori, naglašava žiri.

Posebna priznanja dobili su poljski filmovi Film s Balkona Pavela Lozinskog i 1970. Tomasza Wolskog, prvi prikazom suvremenog poljskog društva dobivenog snimanjem prolaznika s balkona, a drugi pričom o štrajku radnika i mehanizmima vlasti koji ga pokušavaju zaustaviti.

U regionalnoj konkurenciji Veliki pečat dobio je srpsko-švicarski film Dida Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić melankoličan, ali i optimističan film o Nikolinoj porodici, od Beograda, gdje žive baka i majka, do Luzerna, gdje mu žive žena i sin.

Posebno priznanje dobio je film Više od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, priča o čudesnom kolektivnom portretu žena koje su silovane, ali su preživjele rat i sada dijele svoje jedinstvene neispričane priče. Nakon dugih godina šutnje suočavaju se s vlastitim bolnim sjećanjima, prekidaju šutnju i pomažu jedna drugoj u ozdravljenju. Ovaj film važan je filmski prikaz koji otkriva dugoročne posljedice vojnih sukoba i jedinstven put k iscjeljenju, ocijenio je žiri. Ovaj film dobio je i nagradu publike.

Mali pečat za autore mlađe od 35 godina dodijeljen je filmu Djeca magle vijetnamske redateljice Diễm Hà Lệ koji govori o nasilnom oduzimanju i koji prerasta u nasilje koje plemenska, tradicionalna zajednica redovito vrši nad svojim najranjivijim članovima.

Nagrada evropskih filmskih kritičara Fipresci dodijeljena je filmu Kao bubreg u loju redateljice Valerie Blankenbyl, dok je nagrada Stanje stvari (Movies That Matter) za filmove koji najbolje promoviraju ljudska prava dodijeljena je filmu Kuća od krhotina danskog autora

Simona Lerenga Wilmonta. Nagrada Teen Dox, koju ove godine dodjeljuje omladinski žiri sastavljan od učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću iz Zaboka, pripala je filmu Yaren i sunce redatelja Renate Raman i Jorena Slaetsa, a autorski veteran Marco Bellocchio dobitnik je Nagrade mojoj generaciji koju dodjeljuje direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski.

Završni dan na festivalu tokom kojeg je od 3. do 9. aprila u svim programima prikazano 86 filmova protekao je u znaku programa The Best of Fest na kojem su prikazani nagrađeni filmovi.

Da je festival bio uspješan povratak na vrijeme prije pandemije i što se tiče filmova i što se tiče posjete, ocijenio je za Novosti i direktor festivala Nenad Puhovski. Autorice filma Veće od traume Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski izrazile su nam svoje zadovoljstvo dobivenim nagradama.

- Bilo nam je drago kad je publika na kraju filma stojeći pljeskala filmu i njegovim junakinjama, a nadamo se da će film imati uspjeha na predstoječem festivalu Hotdocs - rekle su uz očekivanje da će film zbog svoje teme biti prikazan i na regionalnim festivalima.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više