Novosti

Politika

Porfirije u uskršnjoj čestitci: Promenimo svoj um i način života

Iz prirode crpimo sve njene sastojke rušeći harmoniju koja u njoj postoji i na taj način ona gubi lepotu tvorevine Božje kao našega staništa. Zato nas Bog poziva da razmislimo jer mi smo jedini virus u tvorevini. Poziva nas da se promenimo, poručio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić

Fgrs5p1m3q6eoqcv9e9g8p2wf8b

Porfirije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski; Foto: Jovica Drobnjak

Ususret pravoslavnom Uskrsu koji će se prema julijanskom kalendaru obilježiti u nedjelju, 19. aprila, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić uputio je uskršnju čestitku svim pravoslavnim vjernicima.

U kratkoj čestitci mitropolit je govorio o očuvanju prirode i važnosti promjene.

'Svima činimo nepravdu. Iz prirode crpimo sve njene sastojke rušeći harmoniju koja u njoj postoji i na taj način ona gubi lepotu tvorevine Božje kao našega staništa. Zato nas Bog poziva da razmislimo jer mi smo jedini virus u tvorevini. Poziva nas da se promenimo, da promenimo svoj um i način života', poručio je Porfirije.

U velikom razgovoru pred Uskrs objavljenom u Večernjem listu, Porfirije je govorio o praznim crkvama, posljedicama pandemije i građanskim slobodama.

'Volio bih da je osjećaj jednakosti i solidarnosti neprestano prisutan, svuda, pa i u našoj zemlji i da nam nije potreban nekakav virus da bismo to osvijestili. Volio bih da hrvatski građani srpske nacionalnosti uvijek budu tretirani kao sugrađani bez ikakve predrasude i diskriminacije. Sve rane rata daju se zacijeliti ako nam je prioritet budućnost, a ne prošlost. Molim se da život krene dalje, tamo gdje nebo i zemlju spaja horizont, gdje se dodirujemo, a znamo ipak da nam je potrebna država koja će biti servis ličnih i individualnih sloboda, a samim tim i sreće pojedinca i zajednice', izjavio je Porfirije u intervjuu koji možete pročitati ovdje.

Zbog mjera zabrane okupljanja, pravoslavni vjernici proslavit će najveći kršćanski praznik kod svojih kuća. Pravoslavna crkva Svetoga Preobraženja Gospodnjeg na Preradovićevom trgu pretrpjela je velika oštećenja uslijed potresa u Zagrebu, stoga će se arhijerejska liturgija održati u kapelici Svetog Save u Duhovnom centru SPC-a na zagrebačkom Svetom Duhu. Hrvatska radiotelevizija uskršnju liturgiju prenosit će uživo, 19. aprila s početkom u 10 sati.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više