Novosti

Društvo

Pravoslavni vjernici obilježili Uskrs

Pozdrav "Hristos vaskrse" odzvanja kroz cijelu vaseljenu i prirodu. Ovim riječima pozdravljamo se, ne samo mi koji proslavljamo Vaskrs u Zagrebu, nego i milioni naše braće. Vaskrs je praznik života, praznik nade i radosti, posle njega ne postoji ni jedan razlog za tugu i žalost, rekao je u propovijedi vladika Sava

Pravoslavni vjernici u brojnim hramovima po svijetu obilježili su 16. Aprila, najveći hrišćanski praznik Uskrs, koji slave po julijanskom kalendaru. U prepunom sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu liturgiju je služio vladika marčanski Sava sa sveštenstvom i monaštvom.

Tom prilikom arhijerejski namesnik zagrebački protojerej stavrofor Duško Spasojević pročitao je uskršnju poslanicu patrijarha Porfirija i arhijereja SPC-a.

"Bog je reči ohrabrenja 'ne plašite se' govorio u najrazličitijim okolnostima pojedinačnih i narodnih iskušenja, raspeća i nevolјa. Upravo zbog snažne vere, Vaskrsli Gospod je bio i sa našim precima kada su padali i ponovo ustajali, kada su tugovali i radovali se, kada su seobama po svetskim bespućima, raspinjani i uranjani u istorije drugih naroda", naglasio je patrijarh SPC. Podsjetio je da biblijska istina o Sodomi i Gomori, gradovima koji su razoreni zbog zla svojih žitelja važi i danas.

"Ekonomski i svaki drugi napredak je svakako važan za društva u kojima naš narod živi, ali je neuporedivo važnije duhovno zdravlјe našeg naroda, ona snažna, saborna vera u Gospoda koja osmišlјava naše svekoliko narodno biće", navodi se u poslanici.

"Potrebno je da i danas ujedinimo i umnogostručimo molitve za mir, za očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji, za očuvanje naših svetinja, za život u miru našeg naroda svuda, da se naša ili bilo čija stradanja ne ponove. Znajte da je molitva verujućeg naroda i Crkve za mir, jača od svakog oružja. Arhijereji i verni narod SPC-a čije prvo ime jeste Pećka Patrijaršija, čvrsto i nepromenlјivo su na stanovištu da je otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno, de facto ili de iure, neprihvatlјivo. Molimo se i zalažemo za zajednički život, u međusobnom poštovanju i razumevanju sa kosovsko-metohijskim Albancima, jer ako u našim dušama ima mesta i za jedne i za druge, biće i na Kosovu i Metohiji mesta za sve", naglašava patrijarh.

U poslanici se apelira da se "napredak društva, a pre svega narodna prosveta i kultura, grade na jevanđelskim temelјima, na kojima su i nastale".

"Posebno pozivamo na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma na kojima je izgrađena srpska kultura. Apelujemo da se normira upotreba ćiriličnog pisma u javnom prostoru, kao i da se obustavi nasilјe nad srpskim jezikom i ukinu odredbe zakonâ koji to nasilјe nameću, naročito kroz protivustavni zakon koji nameće takozvani rodno osetlјivi jezik iza koga se krije borba protiv braka i porodice, kazuje se u poslanici u kojoj se traži i "molitva za mir u Ukrajini, za prestanak stradanja i sukoblјavanja jednoverne i jednokrvne braće, da neprijatelјstvo i mržnju zamene prijatelјstvo i lјubav. Danas se Vaskrslom Gospodu posebno molimo za Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu, njenu jerarhiju i njen verni narod, koji su izloženi nepravdi, nasilјu i progonu", ističe se.

U svojoj propovijedi vladika Sava naglasio je da pozdrav "Hristos vaskrse" odzvanja kroz cijelu vaseljenu i cijelu prirodu.

- Ovim riječima pozdravljamo se, ne samo mi koji proslavljamo Vaskrs u Zagrebu nego i milioni naše braće. Vaskrs je praznik života, praznik nade i praznik radosti, a posle Vaskrsa ne postoji ni jedan razlog za tugu i za žalost. Neka Veskrs uvek bude sadržaj vaših života i da tu veru u vaskrsenje čuvate kao zenicu oka svoga te da pravoslavnu veru prenosite s svojoj deci i svojim potomcima. Neka reči o vaskrsenju Hristovom budu zalog koji ćemo čuvati kao zalog u našim životima - zaključio je vladika.

Među brojnim vjernicima bio je i saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kojeg su novinari pitali za glavne poruke s liturgije.

– Glavna poruka je ona za mir u našoj regiji, mir u Evropi i naročito mir u Ukrajini. Poruka je evanđeoska za vjerujuće ljude i za sve s kojima vjerujući žive – kazao je Pupovac.

Naglasio je da je patrijarh spomenuo i očuvanje jezika koje je važno za Srbe u različitim dijelovima regije i svijeta, odnosno očuvanje jezičnog, kulturnog i općenito nacionalnog identiteta.

Radujemo se imenovanju novog zagrebačkog nadbiskupa

Na pitanje o razlozima povlačenja nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića, rekao je da vjeruje Bozanićevim riječima da se zbog zdravlja odlučio povući nešto ranije nego što to propisuje kanon Katoličke crkve.

- Radujemo se imenovanju i poslanju novog nadbiskupa i vjerujemo da će odnosi i u crkvi i naročito između katoličke i pravoslavne crkve, ali i svih drugih vjerskih zajednica biti unaprijeđeni i u duhu današnjeg vremena, duhu odgovornosti za mir među narodima i državama te očuvanje naše planete i naše prirodne okoline. Dolazak Josip Bozanića dočekali smo s velikim očekivanjima kad je izabran i dugo je taj duh očekivanja bio dominantno obilježje njegovog mandata, iako zadnjih godina nije naglašeno sudjelovao u javnom životu. Što se tiče komunikacije Vatikana i Kaptola, to je stvar unutrašnje dinamike unutar Katoličke crkve koju s interesom pratimo, ali ne želimo ometati jer ima svoju unutrašnju autonomiju, rekao je.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više