Novosti

Politika

Porinuće Uljanika

Ako uzimate gradnju jednom brodogradilištu i dajete ga drugom da biste ga spasili, jedno od njih osuđeno je na likvidaciju, kaže Samir Hadžić iz Uljanika

6k9antgqwv5fnkad7i0339a73tb

Polarni kruzer isporučen ovog ljeta  (foto Duško Marušić/PIXSELL)

Kao većinski vjerovnik s gotovo tri milijarde kuna potraživanja, Vlada je razriješila stečajnog upravitelja pulskog Uljanika Damira Majstorovića, na čije je mjesto Skupština vjerovnika imenovala Mariju Ružić, koja bi trebala izraditi novi stečajni plan za posrnulo brodogradilište. Tako je, između ostalog, planirao i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji uvjerava javnost da nitko ne razmišlja o likvidaciji te tvrtke pa na čelu tog procesa želi iskusnu osobu koja je ‘već imala nekoliko takvih utakmica u svojim nogama’.

Kako to da je država nakon gotovo četiri mjeseca shvatila da joj Majstorović ne odgovara, pita se Samir Hadžić, predstavnik radnika Uljanika u Vjerovničkom vijeću. Kaže da su radnici siti obećanja – toliko su već doživjeli razočaranja da sve uzimaju s debelom rezervom. Za Majstorovića ističe da je radio po zakonu i ekonomskoj logici, ali da je do njegove smjene došlo zbog plana gradnje Uljanika 514, broda za prijevoz automobila (car-carrier) u Puli. Iako je taj brod u vlasništvu Uljanika d.d. u stečaju, on se nalazi u riječkom 3. maju, koji je od države dobio jamstvo od 150 milijuna kuna za nastavak proizvodnje preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

- Pošto bi stečajnim planom Rijeka izgubila gradnju, oni su odlučili smijeniti stečajnog upravitelja jer ministar je izjavio da će novogradnju 514 raditi 3. maj. Ako uzimate gradnju jednom brodogradilištu i dajete ga drugom da biste ga spasili, prvo što vam pada na pamet je to da je jedno od njih osuđeno na likvidaciju. Onda se pojavi ministar koji kaže da nitko ne razmišlja o likvidaciji Uljanika i da je Majstorovićev plan bio neozbiljan - kaže za Novosti Hadžić.

Prema izvješću bivšeg stečajnog upravitelja, više potencijalnih naručitelja zainteresirano je za završetak gradnje četiri broda u pulskom brodogradilištu, u što spada i spomenuta novogradnja 514. Također postoji velik interes za narudžbu više novih polarnih kruzera, kao i za gradnju brodova za prijevoz žive stoke. Stečajnim planom predviđeno je u tom slučaju osnivanje novog trgovačkog društva Uljanik Nova u koje bi kao temeljni kapital ušla imovina Uljanika d.d. i Uljanik brodogradilišta d.d. u stečaju. Planom je predviđeno i da se razlučni vjerovnici, dakle Republika Hrvatska, Ministarstvo financija i HBOR, odreknu, odnosno odgode namirenje svojih potraživanja prodajom i unovčenjem spomenutih četiriju brodova u gradnji te svoja razlučna prava pretvore u vlasničke udjele u novom društvu.

- Kad govorimo o kruzerima i brodovima za prijevoz stoke, riječ je o poslovima u vrijednosti od milijardu eura. Ne kuna nego eura! Pet kruzera u vrijednosti od 800 milijuna eura odnosi se na australsku Scenic grupu, kojoj smo već izgradili njihov prvi kruzer kojim su bili prezadovoljni i bez obzira na probleme koje imamo spremni su nastaviti suradnju. Ali neće nas nitko čekati dovijeka da mu izgradimo brod - ističe Hadžić.

Čudi li ponuda za nastavak suradnje s obzirom na to da je Uljanik u kroničnim problemima, pitamo ga.

- Ta klasa polarnih kruzera sad je u ekspanziji, popularna je i isplativa brodovlasnicima, ali je ograničen broj brodogradilišta koja ih mogu izgraditi i sva su zbog takve ekspanzije zauzeta sljedećih pet do deset godina. Naručite li danas polarni kruzer, idete na listu čekanja i dobit ćete ga tko zna kad. Mi smo već dokazali da smo u stanju napraviti takav brod i tu brodovlasnik vidi svoj interes - kaže Hadžić.

Ostaje pitanje kako to da Vladi ne odgovara ekonomska računica po kojoj bi država prodajom brodova namirila svoja potraživanja. O tome bismo mogli nagađati cijeli dan, zaključuje Hadžić koji se ipak nada da će nova stečajna upraviteljica donijeti neku pozitivnu priču.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više