Novosti

Društvo

Samir Hadžić: Spas Uljanika ovisi o Vladi

Skupština vjerovnika Uljanika d.d. u stečaju bit će održana 18. prosinca, kada bi vjerovnici, od kojih je najveći država, trebali glasati za nastavak proizvodnje i djelatnosti, kaže bivši radnik Uljanika i član vjerovničkog vijeća

Sdmiof7lw3al20plgqx6iwlo3wm

Samir Hadžić (foto Duško Marušić/PIXSELL)

Plan koji je predložila stečajna upraviteljica Uljanika trebao bi donijeti posao za 500 radnika?

Predviđen je nastavak proizvodnje i djelatnosti kroz plan koji je predložila stečajna upraviteljica Uljanika d.d. Marija Ružić na način da nam Vlada daje jamstvo za početak gradnje, a time i novu budućnost za brodogradnju u Puli, spasi time posao za 500 radnika i umanji štetu za državni proračun.

Da li je temelj plana oživljavanja Uljanika brod za prijevoz žive stoke, čija je gradnja bila zaustavljena?

Brod je u brodogradilištu i njega bi prvog trebali dovršiti, a potom je sve na nama. No najvažnije je: bez odluke Vlade i njihove podrške, ništa ne možemo. Dakle, sve se vrti u krug, uvijek se prvo vraćamo na odluku i podršku Vlade kako bi se nastavila brodogradnja u Puli.

Da li bi pozitivna odluka mogla donijeti novi početak?

Danas smo tu gdje jesmo i ne možemo nastaviti dalje na starim temeljima, jer brodogradilište je u stečaju. Zbog toga je dobro nastaviti rad kroz novo društvo koje nema teret prošlosti. To je najjednostavniji, najjeftiniji i najbrži način za novi početak.

Nakon likvidacije plan je očuvanje proizvodnje prijenosom koncesije, opreme i gradnji na novu tvrtku Uljanik Brodogradnja 1856. No država mora dati jamstvo za financiranje kako biste dobili avans od krajnjeg kupca?

Potrebno je da država da jamstvo, a potom možemo dizati krediti. Riječ je o ulaganju u gradnju, da prodajom vrtimo taj novac, jer onda nema gubitaka, nego se stvara dobit.

Kakvu budućnost vidite za brodogradilište?

Ciljamo na brodogradilište srednje veličine za gradnju kompleksnih brodova, koji imaju veću vrijednost na tržištu. Tako bismo na tržišnoj osnovi gradili budućnost, pritom koristeći znanje i brend Uljanika koji imamo u svijetu. Spremni smo da u to krenemo, no opet se sve svodi na Vladinu odluku, koju toliko čekamo da je već postala bajkovita. Skupština vjerovnika Uljanika d.d. u stečaju bit će održana 18. prosinca, kada bi vjerovnici, od kojih je najveći država, trebali glasati za taj plan. Ako nas Vlada tada ne podrži, bit će to još jednom da nas je izigrala.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više