Novosti

Politika

Postizborno skeniranje

Jasna Matulić iz Mosta je tokom javne rasprave u organizaciji Platforme 112 kazala da bi se status manjina trebao svesti na kulturu te da predstavnici manjinskih zajednica trebaju poštovati Hrvatsku kao svoju državu

986mctkk3ahwtv1e7e4wh7vwvx2

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Platforma 112, koja okuplja više nevladinih udruga, organizirala je prvog petka u decembru javnu raspravu ‘Postizborni skener: Što je dogovoreno i s kim’. Na raspravu su se odazvali Branko Grčić, Arsen Bauk i Siniša Hajdaš Dončić, predstavnici koalicije Hrvatska raste, kao i Jasna Matulić iz Mosta nezavisnih lista, ali ne i predstavnici Domoljubne koalicije.

- Zaključili smo da je u pregovorima oko formiranja saborske većine i vlade dobro da se napokon razgovara o javnim politikama i mjerama koje treba poduzeti - rekla je Sandra Benčić u ime Platforme 112 nakon rasprave koju je obilježio veliki broja pitanja okupljanih.

- Ono što je nedostatak, a što se često ističe kao pozitivna strana pregovora je da se ne razgovara o foteljama. Smatramo da treba razgovarati o tome tko će preuzeti odgovornost za provedbu mjera. Negativno je i to što tokom pregovora nije bilo govora o utjecaju mjera na stabilnost proračuna. Smatramo da je panika koja se stvara zbog toga što pregovori navodno predugo traju i što nema većine u Saboru zapravo lažna jer se ništa strašno ne događa. To je demokratski proces kojem trebamo dati neko vrijeme da se razriješi, bilo formiranjem većine ili ponovnim izlaskom na izbore. Pozivamo sve političke aktere da budu odgovorni prema građanima tako da ih redovito izvještavaju o čemu pregovaraju - kazala je predstavnica Platforme 112.

Naglasila je da se pregovorima unio novi vjetar u politički život Hrvatske jer se razgovara o konkretnim problemima, a ne o prošlosti ili ideološkim podjelama.

- Ipak, ne može se bježati od vrijednosnih stavova i zato zamjeramo Mostu što se ne želi izjasniti oko konkretnih pitanja kao što su privatizacija javnih dobara, zaštita radničkih prava i reforma obrazovanja - naglasila je Sandra Benčić.

Na pitanje ‘Novosti’ hoće li Platforma 112 biti glasna ako se pokaže namjera smanjenja radničkih prava ili prava manjina, Sandra Benčić je odgovorila potvrdno.

- Kad vodite državu, ne bavite se samo gospodarskim sektorom, nego i svim društvenim pitanjima i pitanjima razvoja. Nažalost, kad se priča o poticanju gospodarskih investicija, radnička prava se pojavljuju kao prva opcija koju treba rezati. Što se tiče manjina, očekujemo da se očuva postojeći standard i da se ojača okvir za njegovu primjenu - objasnila je ona i dodala da Platforma 112 izjave kao što je ona Ladislava Ilčića iz stranke Hrast o muslimanima drži duboko opasnima.

Platforma 112 analizirala je zahtjeve Mosta i odgovore vodećih koalicija, o čemu su govorili njihovi predstavnici. Pri tome su članovi koalicije Hrvatska raste također ukazali na nedostatak određenosti članova Mosta oko pitanja obrazovanja, radničkih prava, manjina, odnosa prema (anti)fašizmu i nekim drugim pitanjima.

Situaciju nije popravila ni predstavnica Mosta koja je konstatirala kako bi se status manjina trebao svesti na kulturu i folklor, a kazala je i da predstavnici manjinskih zajednica trebaju poštovati Hrvatsku kao svoju državu te da bi se trebalo držati reciprociteta oko načina rješavanja manjinskog pitanja. Osim ministra Bauka, koji je upozorio na neprimjerenost iznošenja takvih stavova, reagirali su i iz publike koju su uglavnom činili nevladini aktivisti, ističući da su manjine ostankom u Hrvatskoj pokazale da cijene i poštuju ovu zemlju.

Jasna Matulić je naglasila da će Most i dalje raditi na povezivanju jedne i druge strane kako bi se sastavila zajednička, reformska ili stručna vlada.

- Socijalna pitanja su dobro riješena u dobrostojećim državama, dok je Hrvatska u velikim gubicima i dubiozama. Socijalni aspekt treba poboljšavati paralelno s gospodarstvom - rekla je predstavnica Mosta.

SDP-ov Branko Grčić kazao je da su u pregovorima s Mostom imali ozbiljnu raspravu o jedinicama lokalne uprave i samouprave.

- Rekli smo da ne bi bilo dobro da samo broj stanovnika bude ključni kriterij po kojem bi se oblikovala njihova buduća struktura, nego da bi se u obzir trebalo uzeti i njihovu ekonomsku snagu. Odmah smo se složili da bi trebalo smanjiti broj županija, ali pod uvjetom da su ravnopravne - zaključio je Grčić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više