Novosti

Kronika

Пoвeзaнe и oснaжeнe

Нaстaвку прojeктa Удружeњa жeнa "Нeгoслaвчaнкe", кojи oкупљa жeнe сa истoкa зeмљe с циљeм пoвeзивaњa и oснaживaњa тe oчувaњa идeнтитeтa, културe и oбичaja припaдникa српскe зajeдницe, пoсeбнo сe рaдуjу жeнe из мaњих срeдинa

Large negoslav%c4%8danke

Učesnice projekta na završnom izletu

Žene sa istoka uspešno su završile istoimeni šestomesečni projekat koji je bio prepun aktivnosti, kreativnog rada, edukacija i druženja, a sve s ciljem povezivanja i osnaživanja žena te očuvanja identiteta, kulture i običaja pripadnika srpske zajednice na istoku Hrvatske. Projekat je, na inicijativu saborske zastupnice Dragane Jeckov iz Negoslavaca i uz finansijsku podršku Srpskog narodnog veća, pokrenulo Udruženje žena Negoslavčanke kojem su se pridružile i žene iz udruženja Banovčanke iz Banovaca, Zlatne ruke iz Markušice i Jelica iz Vukovara te iz pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta u Borovu.

- Tokom proteklih šest meseci imale smo 34 edukativne i kreativne radionice i uključile više od 120 žena koje su aktivno učestvovale u svim aktivnostima. Ove brojke su pokazatelj da je projekat uspešno realizovan tako da se nadamo i nastavku - ističe predsednica Udruženja žena Negoslavčanke Biljana Pejić.

Sve je počelo u januaru radionicama ukrašavanja predmeta dekupaž tehnikom s motivima krsnih slava koje je vodila Zorana Petković iz Dalja. Februar je bio u znaku književnih večeri "Na kafi s Milicom Stojadinović – Srpkinjom" koje je pripremala Milica Šarčević-Tunjić. Tokom marta je kroz sve sredine putovala radionica "Na srpskom dvoru iz ženskog ugla" o vladarkama iz dinastije Nemanjića koju su pripremale i izvodile Radmila Latas i Zorica Kovačević iz borovske Prosvjete. Uoči Uskrsa, žene su na radionicama Biljane Vlaketić naučile da ukrašavaju jaja kviling tehnikom. U maju je održan ciklus edukativnih radionica "Hleb kroz istoriju" s predavačicom Mirjanom Oreščanin, a u junu "Čajanka s Desankom Maksimović" koje je takođe vodila Milica Šarčević-Tunjić.

Za kraj projekta organizovan je jednodnevni izlet 115 žena koje su posetile manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj planini gde su bile na liturgiji, a potom rodne kuće naučnika Milutina Milankovića i književnika Đorđa Ocića u Dalju. Izlet je završio u restoranu Mornar u Vukovaru gde je upriličena završna prezentacija projekta. Na veliko zadovoljstvo žena, projekat će biti nastavljen, najavila je saborska zastupnica Dragana Jeckov.

- Upravo zbog masovnosti i popularnosti projekta SNV je prepoznao potrebu da se on nastavi. Planiramo da naše aktivnosti proširimo i da okupimo još više žena i više udruženja, a deo aktivnosti ćemo prebaciti i u Baranju. Biće tu raznih kulturnih sadržaja, imaćemo monodramu, u goste će nam doći i poznata srpska književnica, a bavićemo se i samo motivacijom što je jedna nova sfera na koju ćemo staviti poseban naglasak. Centralni događaj biće Međunarodni dan žena sa sela, 15. oktobar, koji ćemo ove godine obeležiti u opštini Erdut sa ženama u Dalju - otkrila je Dragana Jeckov.

Nastavku projekta posebno se raduju žene iz manjih sredina u kojima nema puno društvenih događaja.

- Mislim da je ovo dobar projekat i meni se baš sviđa. Puno toga smo naučile, žene su se međusobno povezale, upoznale, družile. Nama je jako važno da nam opstane udruženje koje smo krajem prošle godine osnovale - zaključuje Kristina Despotović, potpredsednica Udruženja Zlatne ruke iz Markušice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više