Novosti

Politika

Povjerenica za dezinformiranje

Još jednu nezavisnu instituciju zarobila je vladajuća stranka, kaže Oriana Ivković Novokmet iz Gonga povodom imenovanja Anite Markić povjerenicom za informiranje

Large intrigator  paulina

Oriana Ivković Novokmet upozorava na rušenje nezavisnih institucija (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Dugo skrivana osoba iz "anonimne skupine stručnjaka iz ministarstva" koja je navodno radila na izradi Zakona o izbornim jedinicama, tajnim glasanjem saborskih zastupnika postala je nova povjerenica za informiranje. Za imena navodnih autora zakona iz čijeg su procesa izrade bili isključeni opozicija i civilno društvo, javnost je saznala nakon dugog inzistiranja Gonga i tadašnjeg povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana. Nasljednica Pičuljana postala je upravo Anita Markić, koja je bila među troje onih čija je imena tek u oktobru, nakon svih probijenih rokova, otkrio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Podsjetimo, pretpostavljalo se da je u izradi netransparentnog Zakona o izbornim jedinicama sudjelovala stranačka HDZ-ova grupa nazvana MARŠ: ministar Malenica, tadašnji osječko-baranjski župan Ivan Anušić, europarlamentarac Karlo Ressler i stranački veteran Vladimir Šeks. Premijer Plenković je demantirao da je navedena grupa radila na izradi zakona, već je rekao da se radilo o "stručnjacima iz ministarstva".

Kako u javnosti nije bilo dostupnih tragova da je uopće formirana bilo kakva radna skupina za izradu novog zakona, Gong je preko portala Imamo pravo znati još 26. maja od ministra Malenice zatražio da otkrije da li je radna skupina uopće sastavljena i tko su anonimni "stručnjaci iz ministarstva" o kojima je premijer govorio, ali je odgovor ministra izostao. Netransparentnost izrade zakona osudili su ne samo Gong nego i vodeći stručnjaci za ustavno pravo i politolozi. Jedanaest profesorica i profesora ustavnog prava s pravnih fakulteta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku izrazilo je u otvorenom pismu zabrinutost zbog postupka izrade novog Zakona o izbornim jedinicama i upozorilo na nužnost poštivanja temeljnih načela i procedura ustavne demokracije.

Izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet ističe da je pojava misterioznog imena iz tajnovitog i kontaminiranog procesa izrade zakona, na kojem bi trebali počivati demokratski temelji društva, kao nove povjerenice koja bi trebala čuvati, brinuti se i zastupati pravo javnosti na dostupnost i transparentnost informiranja, krajnje loš i apsurdan izbor.

- Jedan od najvažnijih zakona o izbornim jedinicama donijet je neuključivo, nestručno i netransparentno. Anita Markić je poslužila kao smokvin list za stvarne autore izbornih jedinica. Pet mjeseci je trebalo da nam otkriju da je navodno ona radila na zakonu. Izvukli su je kao zeca iz šešira i zaista nitko ne vjeruje da je radila na Zakonu o izbornim jedinicama i kao takva biva smještena na položaj da kontrolira pravo na informacije. Po Gongu, takva osoba ne samo da nema legitimitet nego je zbilja problematično da se ona brine o pravu pristupa informacijama. Imenovanje Anite Markić za povjerenicu predstavlja dodatno rušenje nezavisnih institucija. Osoba za koju je poznato da je sudjelovala u skrivanju informacija sada postaje povjerenica za informacije. Nakon Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, još je jednu nezavisnu instituciju zarobila vladajuća stranka - kaže Oriana Ivković Novokmet.

Da mjesto povjerenika za informiranje nekim čudom nije atraktivno, bez obzira na položaj i plaću, govori podatak da se nakon mandata od pet godina povjerenik ima pravo ponovno kandidirati, ali to nisu iskoristili ni prva povjerenica Anamarija Musa ni Zoran Pičuljan. O tome koliko posao brige o pravu na informacije u raljama državne vlasti nije poželjan, govore i samo tri prijave na raspisani natječaj, iako su traženi uvjeti bili sasvim uobičajeni.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više