Novosti

Politika

Pred Bogom i Turudićem

Krivci za zločin u Gruborima mogli bi ostati nekažnjeni, kao što je to slučaj i s organizatorima pokolja Srba u Sisku 1991. godine

Afj5ganad1jy14t6g6glbbat44p

(foto Anto Magzan/PIXSELL)

Prvi dan ponovljenog suđenja bivšim zapovjednicima Antiterorističke jedinice Lučko Frani Drlji i Boži Krajini za masakr srpskih civila i paljevinu njihovih kuća u Gruborima u avgustu 1995. obilježio je iskaz svjedoka koji je indirektno potvrdio navode optužbe.

Bivši pripadnik ATJ Lučko Neven Juričić, koji je bio Gruborima, izjavio je da su dan nakon masakra specijalci naišli na generala Mladena Markača koji je, kako je naveo, ‘emotivno reagirao u smislu što je počinjeno, a što se nije smjelo učiniti’. Markaču se suprotstavio Drlje i rekao ‘što mi možeš’, naveo je Juričić. Drlju je zanimalo zašto njegov suborac nije ranije prijavio ubojstva.

- Nisam postupio kao čovjek ni kao policajac i zato ću odgovarati pred Bogom - rekao je potreseno Juričić, ističući da je sustav funkcionirao i da je samo napravljen očevid i da su uzeti materijalni dokazi, nitko od njegovih suboraca ne bi bio u situaciji da bude povezan sa zločinom.

Kad je ušao u selo, vidio je dvije osobe, neke su kuće gorjele, ali ne zna tko je pobio te ljude i još četvoro staraca. Slučaj komplicira činjenica da su izvještaji o događaju frizirani i da su se u selu našle četiri grupe specijalaca, od čega dvije pod komandom Drlje i Krajine, pri čemu se navodno ne mogu ustanoviti pravci njihovog kretanja.

Drlju i Krajinu je početkom juna 2014. zagrebački Županijski sud nepravosnažno oslobodio uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza. Vrhovni sud Hrvatske prihvatio je žalbu Državnog odvjetništva na oslobađajuću presudu i zatražio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem, pa novi postupak vodi sudac Ivan Turudić. No sve dok drugi akteri ne shvate, poput Juričića, da nisu postupili kao ljudi ni kao policajci i da su zato odgovorni, slučaj neće dobiti epilog. Krivci, kako ubojice iz redova ATJ Lučko, tako i oni koji su sve zataškali i ometali istragu, mogli bi ostati nekažnjeni, kao što je to slučaj i s organizatorima pokolja Srba u Sisku 1991. godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više