>

novosti logo

Predsjednica pod Skejinim barjakom

Dok je Kolinda Grabar-Kitarović na Srđu polagala vijenac poginulima u ratu, u pozadini se vijorila HOS-ova zastava s pozdravom pod kojim je nad Židovima izvršen Holokaust, a nad Srbima i Romima genocid u ustaškoj paradržavi

Povodom Dana dubrovačkih branitelja, agencijski fotografi prošlog su tjedna uslikali predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u kadru s pozdravom ‘Za dom spremni’. Dok je na Srđu polagala vijenac poginulima u ratu, u pozadini se vijorila HOS-ova zastava s pozdravom pod kojim je nad Židovima izvršen Holokaust, a nad Srbima i Romima genocid u ustaškoj paradržavi. Kako je komemoraciji svečano nazočio i splitski filoustaša Marko Skejo, tamo se vijorila i zastava HOS-ove bojne Rafael vitez Boban.

Nema sumnje da bi se u pristojnijim društvima bliski susret političkih predstavnika sa simbolima fašizma tretirao kao nemali skandal, uz sankcioniranje organizatora događaja. U Hrvatskoj je prizor ostao gotovo nezapažen, što u ovom trenutku malo koga čudi.

Vizualni ustašluk normalizirala je upravo Vlada stranke iz koje je Grabar-Kitarović otišla na poziciju predsjednice. U zaključcima famoznog Vijeća za suočavanje s prošlošću stoji da se navedeni ustaški pozdrav može koristiti na događajima ‘na kojima se svečano obilježavaju konkretna zbivanja ili evociraju povijesna sjećanja iz Domovinskog rata’. Stručnjaci različitih humanističkih usmjerenja, koje je okupio HDZ, odobrili su posezanje za Pavelićevom krilaticom na svakoj obljetnici ratnih događaja, od Oluje s Thompsonovim koncertom preko marša HOS-ovih crnokošuljaša Splitom do komemoracije na Srđu. Predsjednica je dakle samo slijedila naputke oko kojih je uspostavljen ‘znanstveni konsenzus’ na najvišoj razini.

1/1