Novosti

Društvo

Nakon Kolindinog 'čoko skandala' drastičan pad uvoza čokolada iz Srbije

Od 2016., kada se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ispričala jer je dijelila srpske čokoladice djeci, do 2019. godine uvoz konditorskih proizvoda iz Srbije u Hrvatsku smanjen je s 1,9 na 1,4 milijuna eura, dok je lani uvoz čokolada u Srbiju iz Hrvatske porastao za 23,2 posto

Lb8wp4yi5yaqilrnl3usvd6fypg

Četiri godine nakon sramne izjave tadašnje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja je prilikom posjete Dubrovniku djeci iz tamošnjih vrtića dijelila poklone sa slatkišima među kojima je bila i čokolada proizvedena u Srbiji pa obećala da se tako nešto neće ponoviti, beogradski dnevnik Blic objavio je tekst sumirajući kakve posljedice je ta njena izjava imala na uvoz konditorskih proizvoda iz Srbije.

Blic podsjeća da se zbog ‘čoko skandala’ cijela Hrvatska digla na noge, što je dovelo do pada uvoza čokolade iz Srbije. Prema najnovijim podacima, došlo je do drastičnog smanjenja. ‘Prošle godine izvezli smo u susednu zemlju nepunih 200 tona čokoladnih proizvoda vrednih 573.000 evra. Samo za godinu dana to je pad za više od 25 odsto’, potvrdili su Blicu u Privrednoj komori Srbije.

Dodaju da je još veći pad bio prethodnih godina. Ukupan uvoz čokolada u Hrvatsku iz Srbije, od 2016. do 2019. godine smanjen je s oko 1,9 na 1,4 milijuna eura, dakle za punih 500.000 eura. Ako uzmemo da jedan čokoladni proizvod u prosjeku košta jedan euro, računica pokazuje da je kroz tri godine smanjen uvoz za oko pola milijuna komada. S druge strane, u 2019. godini uvoz čokolada u Srbiju iz Hrvatske porastao za 23,2 posto.

‘Hrvatska predsjednica mora propagirati hrvatske proizvode, i to se više neće dogoditi. Uputit ćemo roditeljima koji su dobili te čokoladice ispriku i poslat ćemo im hrvatske proizvode’, rekla je 2016. godine Kolinda Grabar Kitarović. Obećanje je, kažu podaci, ispunila.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više