Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Kolinda, konačni pad

Kolinda Grabar-Kitarović odlazi s Pantovčaka. Ako njezin prethodnik nije ostavio ništa vrijedno pamćenja, njezina se mandata valja sjećati kao opomene

8ql56xjb7ccu9gaaswwry4gbia4

Igra se na emocije, ali KGK je pročitana knjiga (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

K&K

Već za tjedan dana ništa neće biti isto, ali nažalost ni dovoljno različito: Kolinda Grabar-Kitarović odlazi s mjesta predsjednice države, u prijestolničkoj štampi nalazimo dirljivo svjedočanstvo o zadnjim danima njezine epopeje na Pantovčaku. Igra se na emocije, na velikoj fotografiji vidimo gospođu predsjednicu u odlasku s Kikom, psićem kojem je dala dom i medijsku pažnju. Obje gledaju u stranu, čini se kao da Kika žali što ima medijsku pažnju, a Grabar-Kitarović što bi joj uskoro mogla faliti. No interpretacija je u oku promatrača, a mi se držimo čvrstih činjenica: kad idući broj Novosti, a s njima i naša rubrika, bude u vašim rukama, KGK će biti bivša predsjednica. Od Zorana Milanovića nema smisla puno očekivati, ali njegovo predsjedničko vrijeme tek dolazi, pa zasad samo slutimo što nas očekuje. No KGK je pročitana knjiga. S prezirom prema antifašizmu, predstavnicima Srba, snažnom naklonjenošću ekstremnoj desnici, uz tragikomični nacionalni patos svaki put kad se nalazila u blizini uspješnih nacionalnih sportaša, dokazala se kao najgori stanovnik Pantovčaka posljednjih desetljeća. Dobro, Franju Tuđmana ionako smatramo više nesrećom nego predsjednikom, pa ga ovdje i ne uzimamo u obzir, a predsjedničinu se prethodniku ni ovog tjedna ne možemo sjetiti imena ni razloga da ga pamtimo. Svejedno, u proteklih 20 godina, ona je najgora. I od idućega tjedna više nije na Pantovčaku. Kako sada stvari stoje, teško možemo zamisliti da će se ljepša vijest uskoro spustiti iz predsjedničkih odaja među obično građanstvo.

GUP

Ništa nije isto ni u zagrebačkoj Skupštini. Ili će sve biti isto, s akterima se nikad ne zna. A akteri su, zna se, Milan Bandić i HDZ. Nakon što se opozicija jasno izjasnila protiv Bandićevih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana, HDZ se kolebao i, na koncu, odlučio Bandića zasuti amandmanima koje on nije prihvatio, pa izmjene i dopune nisu prošle pa su, prema zakonu spojenih usuda, petnaestak minuta nakon što su im skupštinski kolege odbili podržati plemenitog gradonačelnika, HDZ-ovci u Saboru odlučili odgoditi glasanje predviđeno za petak. Nisu sigurni imaju li većinu, tj. mogu li računati na bandićevce. Usporedo s odustankom od glasanja, HDZ-ovci su se počeli tješiti. Branko Bačić, predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika, objavio je kako sve ovo ne znači raskid na nacionalnoj razini. ‘Idući tjedan će biti sastanak vladajuće koalicije, a vladajuća koalicija je stabilna i nastavlja s radom’, izjavio je Bačić te pokušao objasniti kako bi sve bilo OK da je Bandić usvojio njihove amandmane. Čovjek se nada opstanku ravnoteže straha koja vodi državu. Bandić se, naime, osjeća barem malo sigurnijim od brojnih kaznenih postupaka dok je u državnoj vlasti, a HDZ-ovci ni sami nisu sigurni što bi im donio eventualni pad aktualne koalicije, ali slute da bi teško sami formirali vlast. Vlast visokih etičkih standarda.

Carla

Kad smo kod HDZ-a i Bandića, nemoguće je zaobići ponovljeno suđenje Ivi Sanaderu, bivšem premijeru i šefu HDZ-a. Slučaj je Fimi media, optužen je da je s pomagačima organizirao izvlačenje 70 milijuna kuna iz državnih poduzeća preko Fimi medije, a novac su koristili dijelom za HDZ-ov crni fond, a dio je otišao u Sanaderov novčanik, džep ili gdje je već držao veće svote. Na suđenje je došao sa štakom, žalio se na probleme s leđima, rezolutno odbio navode iz optužnice i pohvalio se da je Ivana Jarnjaka spasio od Haaga. Naime, prema njegovim riječima, kad je Carli del Ponte obećao suradnju, ona je rekla kako ima bonus kod nje. On je, tvrdi, pitao može li ga iskoristiti za Gotovinu, a ona je to odbila. Godinu kasnije, Jarnjaka je htio postaviti za glavnog tajnika stranke, ali znao je da mu se sprema optužnica, pa je zvao Del Ponte, a ona mu je rekla da ga imenuje. Drugim riječima, uvjeren je kako ga je spasio od kaznenog progona. ‘Jarnjak mi je tada pred Šeksom i Bebićem rekao da će mi i deveto koljeno biti zahvalno, a onda me u ovom procesu lažno tereti’, poentirao je Sanader, sada već iskusni robijaš. Ako je točna, njegova priča govori štošta lošeg o mehanizmima međunarodne pravde, dok o kvalitetama istaknutih članova vladajuće partije ionako nismo imali iluzija.

Dijete

A kad je o kvalitetama HDZ-ovaca riječ, nemoguće je zaobići Anitu Nosić, donedavnu načelnicu Općine Lovreć u imotskom kraju. Ministarstvo uprave objavilo je da više neće biti načelnica jer je utvrđeno kako je odjavila prebivalište u Lovreću kako bi dobila stan POS-a u Zagrebu. ‘Ona je jedno krasno dijete. Pristojno, pametno i dobro odgojeno’, svjedoče Lovrećani te tumače kako je ‘ovo namještaljka, ona je mlada i neiskusna i nasjela je’. Što joj je namjestio, tko joj je namjestio, zašto bi joj netko namjestio… nemamo pojma. Nemaju vjerojatno ni oni koji u svakoj svinjariji vladajućih vide urotu. Ali ljepše zvuči kad se priča o namještaljkama i urotama, nego o pohlepi i kriminalu.

Neretvanci

Unatrag nekoliko mjeseci činilo se kako je tradicionalno hrvatsko političko klatno, koje najvišu moć s vremena na vrijeme prenosi s HDZ-a na SDP i obrnuto, bespovratno pokvareno. SDP su iscrpljivali unutarstranački ratovi, činilo se kako su partijskom lideru Davoru Bernardiću odbrojeni dani, sati, minute… Inače krotki socijaldemokrati javno su ga pozivali da svoje mjesto prepusti nekom sabranijem. S druge je strane bio HDZ sa samouvjerenim Andrejom Plenkovićem te zakonodavnom, izvršnom, a i sudskom vlašću pod kontrolom. Danas je, kako pjesma veli, sve drugačije. HDZ je ostao bez predsjednice, ankete ga nakon dugo vremena smještaju iza SDP-a, a prividnu unutarstranačku idilu zamijenili su sve otvoreniji sukobi uoči unutarstranačkih izbora. U SDP-u je, s druge strane, naizgled idilično, Bernardić je preživio sve udare i sada sigurno i suvereno ne radi ništa pametno, nego čeka da se HDZ samouruši, kako se dogodilo i prethodna dva puta kad je SDP došao na vlast. Zbog svega navedenog, a u nepreglednim poljima vijesti o hadezenjarskim ratovima, pažnju nam je privukla informacija o mlađim SDP-ovcima, pripadnicima takozvane Neretvanske skupine, precizira prijestolnička štampa, a čine je gradonačelnici Koprivnice, Ploča, Supetra, Zlatara, Čakovca, Ogulina i Nove Gradiške. Oni, čitamo u novinama, od Bernardića očekuju da ih na predstojećim izborima na listama stavi na istaknuta mjesta, a neki, čitamo, imaju želju ući u parlament. Nismo sasvim sigurni o čemu je ova vijest, ali kad su joj ugledne dnevne novine koje držimo dale solidan prostor, evo je i mi prenosimo da nemamo samo HDZ u rubrici.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više