>

novosti logo

Piše Novosti

‘Poštovana predsjednice, osramotili ste državu’

Povodom presude Vrhovnog suda kojom je Tomislav Merčep, rado viđen gost na svečanostima u organizaciji Ureda predsjednice, pravomoćno osuđen zbog zločina nad srpskim civilima, Inicijativa mladih za ljudska prava je Kolindi Grabar-Kitarović uputila otvoreno pismo

Vrhovni sud Republike Hrvatske jučer je pravomoćnom presudom povisio zatvorsku kaznu na sedam godina ratnom pomoćniku ministra unutarnjih poslova Tomislavu Merčepu. Kako je objašnjeno u presudi, Merčepu, kojeg je zagrebački Županijski sud u svibnju prošle godine nepravomoćno osudio na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe nije spriječio zločine nad civilima s kutinskog, pakračkog i zagrebačkog područja, taj isti sud nije dovoljno kao otegotnu okolnost uvažio činjenicu da mu se na teret stavljalo ubijanje srpskih civila kroz duže razdoblje i na osobito brutalan način.

Podsjetimo, članovi njegove postrojbe poznate kao ‘merčepovci’ devedesetih su nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja. Međutim, sve to nije spriječilo Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da ovoga ratnog zločinca, tada optuženika, pozove kao gosta na svoju inauguraciju i prijem povodom Dana državnosti 2015. godine. Zbog te se činjenice Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske predsjednici obratila otvorenim pismom.

‘Već smo Vas prošle godine upozorili da ste dužni u ime Republike Hrvatske pružiti ispriku obiteljima žrtava jer ste ratnog zločinca častili i pozivali na događaj koji predstavlja institucije naše Republike. Ovaj put činimo to ponovno s tim da vas podsjećamo kako je ovaj put to još važnije napraviti. S obzirom da ste u jučerašnjem priopćenju osudili svaki oblik nasilja i nesnošljivosti, nadamo se kako neće izostati ni osuda zločina i isprika obiteljima žrtava koje su članovi postrojbe Vašeg uvaženog gosta 1991. godine nezakonito uhitili, mučili, zlostavljali i ubili. Posebno to naglašavamo iz razloga jer ćete se u jednom od dva naredna dana susresti s Carmelom Agiusom, predsjednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, tijela čiji je dokazni materijal uvelike pomogao utvrđivanju istine o zločinima za koje je odgovoran Merčep. Ovu priliku trebate iskoristiti kako bi razgovarali i o važnosti istrage zločina u Gospiću i Vukovaru za koje se također sumnjiči Vaš uvaženi gost. U isto vrijeme vjerujemo da ćete uvidjeti da pozivanje ratnog zločinca na inauguraciju i prijem nije u skladu s vrijednostima pune suradnje RH s Međunarodnim sudom koji se trudi okončati nekažnjivost i pružiti pravdu za sve žrtve zločina iz ratova devedesetih godina’, navodi se u njihovom pismu.

‘Poštovana predsjednice, naglašavamo kako pozivanje ratnog zločinca na službene događaje Ureda predsjednice nije u skladu sa savjesnim ni odgovornim radom funkcije koju obavljate te je suprotno dobrobiti svih hrvatskih državljana. Ovakvim djelovanjem legitimirali ste zločin koji je Merčep počinio pozivajući ga na službene događaje ureda koji predstavlja Republiku Hrvatsku. Važno je da prepoznate stradanje, patnju i bol svih građana RH bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, etničku ili nacionalnu pripadnost te da prepoznate kako je pozivanje ratnog zločinca bila uvreda ne samo za žrtve već i za sve one koji su se devedesetih godina borili za demokratsko društvo i pravnu državu u kojoj će se poštovati ljudska prava. S obzirom da često govorite o zajedništvu kao temeljnoj vrijednosti ovog društva, pozivamo vas da ovaj put ta riječ ne ostane samo puka fraza već da isprikom pokažete kako je potrebno zajedništvo u osudi svakog ratnog zločina i njegovog promoviranja’, poručili su iz Inicijative i zatim predsjednicu upozorili da je Tomislav Merčep svojim zločinima osramotio hrvatsku državu.

‘Pozvavši ga na Vašu inauguraciju i prijem povodom Dana državnosti isto ste učinili i Vi 2015. godine. Nadamo se kako danas nećete ponoviti istu grešku, stoga još jednom tražimo od vas da pružite ispriku svim žrtvama za koje je odgovoran Vaš uvaženi gost’, zaključuje se u pismu.

1/1