Novosti

Politika

Premijera premijera

Prvog maja s radom je u Srbiji otpočela nova Vlada. Uz njezinog predsjednika Miloša Vučevića tu je i dvadesetoro ministara koji su zadržali funkcije iz mandata Ane Brnabić, a sudeći po prvim reakcijama javnosti prevladava stav da će to biti vlada kontinuiteta

Large daska

Sjednica Skupštine Srbije na kojoj je izabrana nova Vlada na čelu s premijerom Milošem Vučevićem (foto Miloš Tešić/ATAImages/PIXSELL)

Nova srpska Vlada uz premijera Miloša Vučevića imat će i trideset ministara. Premda je nabubrila na preko trideset članova, Vučevićevoj vladi prognoziraju da će biti homogenija i stabilnija od svih prethodnih vlada koje je predvodila Ana Brnabić. Za razliku od Ane Brnabić, koja se uz premijerske dužnosti dugo morala hrvati i s nezadovoljnim naprednjačkim članovima svojih kabineta koji se nisu mirili s Vučićevim nametanjem nestranačke premijerke i popriličnog broja jednako tako nestranačkih ministara, Miloš Vučević ne bi trebao imati takvih problema jer je njegova vlada uglavnom sastavljena od prokušanih stranačkih izvršitelja radova kojima i sam godinama pripada.

Vučević je od svoje prethodnice naslijedio čvrstu jezgru stranačkih i nestranačkih ministara koji već upravljaju najznačajnijim političkim procesima i privrednim i infrastrukturnim projektima koji se trebaju realizirati u četvorogodišnjem mandatu njegove vlade. Njima su pridodani i predstavnici široke lepeze parlamentarnih koalicijskih partnera kako bi Vučevićeva vlada, po ocjeni izvršnog direktora CeSida Bojana Klačara, mogla "da zadovolji sve različite interese i da može da komunicira sa svim ciljnim grupama". Klačar je u razgovoru za Tanjug, naime, procjenio da je nova srpska vlada "balansirana u smislu da pokriva i desno i levo, i prozapadne i proruske aktere, i ljude koji su vrlo lojalni stranci. Drugo, ovo je velika vlada. Verovatno je glavni razlog što je velika taj da bi uspeli da se izbalansiraju interesi svih aktera i da se svi akteri nađu na kraju u vladi. Ovo je vlada koja je zaštitila sve svoje ključne koalicione interese i uključila sve najvažnije partnere u ovom momentu."

Kao i u prethodnim vladama Ane Brnabić i u Vučevićevoj vladi siva eminencija ostat će ministar financija Siniša Mali, kojemu je dana i titula prvog vicepremijera. Osim državnom blagajnom i financijama, Siniša Mali je i dosad neposredno nadzirao i realizaciju najkrupnijih državnih projekata u Beogradu (od Beograda na vodi, Beogradskog metroa i Teslinog aerodroma do objekata za Beograd EXPO 2027), a operativno je uključen i u sve međudržavne ugovore koje je Srbija sklapala s pojedinim članicama Europske unije, ali i Kinom, Rusijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima... Kao agilni ministar financija, Mali odrađuje najveći dio posla u pregovorima i provedbi aranžmana s MMF-om, Svjetskom bankom i drugim međunarodnim financijskim institucijama, ali i u komunikaciji sa, primjerice, Fiskalnim savjetom Srbije čije preporuke uglavnom na kraju prihvaća i ugrađuje u vladinu financijsku politiku, iako se prethodno često uhvati u klinč s kritikama i prijedlozima Savjeta.

Od 28 članova vlade Ane Brnabić, dvadesetoro je zadržalo ministarske dužnosti (četvoro nestranačkih), uglavnom iste, osim nekolicine koji su preuzeli druga ministarstva (Dačić, Gašić, Martinović, Selaković). Vučevićeva vlada ima osam novih članova i tri ministra povratnika (Lončar, Vulin i Popović). Velike energetske, infrastukturne, znanstveno-tehnološke i ekološke projekte u svojim resorima nastavit će realizirati ministrica energetike Dubravka Đedović Handanović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministrica za nauku i inovacije i tehnološki razvoj Jelena Begović i ministrica za zaštitu životne sredine Irena Vujović. Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine nastavit će voditi Tomislav Momirović, a svoj će posao nastaviti raditi i ministrica pravde Maja Popović, ministrica prosvjete Slavica Đukić Dejanović, ministrica za evropske integracije Tanja Miščević, ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, ministar za turizam i omladinu Husein Memić, ministar sporta Zoran Gajić i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Lider SPS-a Ivica Dačić je uz vicepremijersku preuzeo i ministarsku dužnost u MUP-u, a umjesto njega novi je ministar vanjskih poslova dosadašnji srpski ambasador u SAD-u Marko Đurić, kojega su dužnosnici State Departmenta naveliko hvalili zbog doprinosa u poboljšanju srpsko-američkih odnosa u zadnjih nekoliko godina. S druge strane u Vučevićevu vladu vraćeni su Aleksandar Vulin i Nenad Popović, kao vicepremijer i ministar bez portfelja, za koje se ne zna koje će poslove u njoj obavljati, ali se zna da su proruski orijentirani i da su pod američkim sankcijama. Stoga je na njihov povratak u Vladu hitro reagiralo američko vanjskopolitičko ministarstvo, poručivši: "Razočarani smo kada vidimo dve sankcionisane osobe predložene za funkcije u novoj vladi." Na upit novinara da prokomentira američku reakciju, Vučić je mirno odgovorio: "Znate, to za nas nije lepa vest, ja se nadam da ćemo imati dobre odnose sa američkim partnerima. Nisam srećan zbog njihove reakcije, ali Srbija je slobodna i nezavisna zemlja."

Osmero novih ministara redom su naprednjački stranački ljudi – ministrica privrede Adrijana Mesarović, ministrica za upravu i lokalnu samoupravu Jelena Žerić Kovačević, ministar za javna ulaganja Darko Glišić, ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, a nova ministarstva su preuzeli Bratislav Gašić kao ministar obrane, Aleksandar Martinović kao ministar poljoprivede i Nikola Selaković kao ministar kulture te Zlatibor Lončar kao novi-stari ministar zdravlja. Nova ministrica za brigu o porodici i demografiji je i predsjednica Zavetnika Milica Stamenkovski, kao nova koalicijska partnerica SNS-a. Osim Nenada Popovića, ministri bez portfelja su i socijalisti Novica Tončev i Đorđe Miličević te lider Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić i nestranačka Tatjana Macura.

U prvim reakcijama u javnosti prevladava stav da će Vučevićeva vlada biti vlada kontinuiteta. Bojan Klačar uvjeren je da promjena neće biti "po pitanju upravljanja državom i u strateškim prioritetima", iako će se "razlike u odnosu na prethodnu vladu videti u drugim detaljima. To će biti taj specifičan doprinos ministara, imajući u vidu njihove prioritete. Tu će sasvim sigurno biti i drugačiji ambijent i donosiće se i drugačije odluke, ali mi tu govorimo o određenom mikro promenama."

I opozicijski lideri redom se slažu da će Vučevićeva vlada nastaviti tamo gdje je stala Vlada Ane Brnabić, ali kao na primjer Radomir Lazović iz Zeleno levog fronta dodaju da će to "očigledno biti vlada kontinuiteta štetnih odluka i koruptivnih dilova". "To je vlada kontinuiteta korupcije i ekonomskog nazadovanja Srbije i promocije siromaštva", smatra Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde, a za Pavla Grbovića iz Pokreta slobodnih građana sastav nove vlade ipak ponajprije pokazuje da "SNS i SPS prestaju nominalno da budu na evropskom putu". I lider pokreta Mi – Glas iz naroda najavljuje da neće glasati za izbor Vučevićeve vlade jer će u njoj "biti mnogo recikliranih kadrova, a pojedini su samo zamenili ministarska mesta. Ovo će u suštini biti stara vlada. Očigledno je da je u pitanju kadrovska vrteška koju mi nećemo podržati."

I novi srpski premijer Miloš Vučević odmah je na početku ekspozea pred parlamentom najavio: "Vlada koju ću predvoditi biće u najvećem mogućem smislu vlada kontinuiteta" jer "naša država nakon fiskalne konsolidacije 2014. godine ušla je u fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj istoriji". Pritom Vučevićevo poimanje kontinuiteta njegove vlade ima skoro dvotrećinsku podršku zastupnika Narodne skupštine Srbije jer su tako odlučili birači na parlamentarnim izborima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više