Novosti

Politika

Preskočena ograda

Propao pokušaj uklanjanja Aleksandra Stankovića: ‘Ograda je zabrinjavajuća jer sugerira da postoje pitanja koja nije dopušteno postavljati i teme o kojima se ne smije raspravljati’, piše u zaključku koji je podržalo sedmero članova Programskog vijeća HRT-a

6wwhgt20ygieej117a7amdbqzoo

Hrabri Kunić – Renato (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Programsko vijeće HRT-a donijelo je zaključak koji je Nevenku Dujmović, v.d. urednicu Trećeg programa HR-a i suprugu poznatog desničarskog kolumnista Tihomira Dujmovića, natjerao da demonstrativno iziđe iz dvorane uz riječ: ‘Sramota!’ Za njom se uputio i ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, koji je već čuvena ‘sporna’ pitanja Aleksandra Stankovića nazvao ‘isljeđivanjem s ciljem da njegov sugovornik prizna da je rat u Hrvatskoj bio građanski’, iživciran zaključkom da je HRT, ograđujući se prije dva tjedna od vlastitog novinara, Stankoviću imputirao isticanje stavova koje ovaj u emisiji uopće nije izrekao.

Vodstvo HRT-a se diletantski i neprofesionalno svrstalo uz razne tzv. braniteljske udruge koje su protiv Stankovića pokrenule hajku. Tu je, naravno, bio i spomenuti Dujmović koji je harao desnim portalima svojim bijesnim pismom protiv Stankovića, napisanim još nakon emisije u kojoj je gostovao uvijek nepodobni Igor Mandić.

‘Ograda je zabrinjavajuća jer sugerira da postoje pitanja koja nije dopušteno postavljati i teme o kojima se ne smije raspravljati’, piše u zaključku koji je podržalo sedmero članova Programskog vijeća.

Živac je potom skočio i predsjedniku Programskog vijeća Zdravku Kedži koji je, pozivajući se, naravno, na vlastito sudjelovanje u ratu, ustvrdio da Stanković nije propitivao nego ‘inzistirao’ na tezi o građanskom ratu. Jednako je to pogodilo i tajnika Matice hrvatske Zorislava Lukića. Ovaj istaknuti pripadnik akademske desnice čak je zatražio transkript emisije, iako ju je uz klik miša mogao pogledati na YouTubeu ili na kanalu HRTi. Također se smračilo i znanstveniku-bivšem obavještajcu Ivi Lučiću, članu Programskog vijeća koji je svaku večer i na programu televizije – on je rekao da HRT nije poduzeo sankcije protiv Stankovića nego se samo ogradio od njegovih teza.

Predstavnici zaposlenika Maja Sever i Dean Šoša podsjetili su učenike ove pačje škole da su novinari tu da pitaju. Za zaključak su glasali Nikola Baketa, Ivica Maštruko, Saša Milošević, Neda Ritz i Vlaho Bogišić, s tim da je Maja Sever kazala da je HRT u praćenju haške presude Praljku i ostalima odstupio od pravila neovisne javne televizije, pa je u jednom trenutku zaiskrilo između nje i, naravno, Lučića.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više