Novosti

Politika

Producenti građanima Obrovca: Ne razbijajte ćirilične rekvizite

Za potrebe snimanja ratne serije ‘Strike Back’ Obrovac zadnjih dana glumi sovjetski gradić pa je prepun komunističkih simbola i ćirilice. Producenti mole građane da ih ne razbijaju, jer se ipak radi samo u snimanju, a ne stvarnosti

Tc6a5z78olofpzlsm5zj93phh8l

Dubrovačkoj produkcijskoj kući Ambasada film mora se priznati da zna što radi. Osim što su dogovorili dobar posao, pametno su zaključili da bi u Obrovcu i kanjonu Zrmanje mogli imati problema pa su građane na vrijeme upozorili da se ne prepadnu ili – daleko bilo! - naljute.

O čemu se radi? U tom dijelu Hrvatske ovaj tjedan započelo je snimanje zadnje sezone englesko-američke serije ‘Strike Back’. U seriji Obrovac glumi ruski gradić u kojem se sukobljavaju ruska vojska i britanska tajna služba. U tu svrhu nikad završena obrovačka robna kuća, koja se počela graditi 1990. godine, oslikana je sovjetskim simbolima iz prošlog stoljeća – srpom i čekićem i zvijezdom petokrakom, a s obzirom da se radnja odvija u Rusiji, normalno je da su i natpisi na ćirilici.

Da netko ne bi pomislio da su se aveti prošlosti vratili, iz Ambasada filma po gradu su polijepili obavijesti upozorenja građanima da komunističko znakovlje i ćirilicu ne shvate kao provokaciju, nego nužnost kako bi gledaocima što zornije prikazali rusku provinciju.

‘Kako će se radnja snimane serije odvijati u jednom od ‘ruskih gradova’, molimo vas za razumijevanje te da ne oštećujete natpise na ruskom jeziku koji su dio scenarija i tako onemogućavati rad filmskih radnika’, stoji u obavijesti koju potpisuje Ambasada film, a koju je na svojoj Facebook stranici prenijelo Srpsko narodno vijeće uz napisani status ‘Da se bolje razumijemo, poštovani građani’, čime jasno aludiraju na kampanju istog naziva koju provode zadnjih tjedana s ciljem skidanja stigme s ćirilice.

Ipak, kako nam javljaju reporteri s terena, molba nije pomogla pa su mnogi natpisi preko noći nestali, zbog čega su producenti unajmili zaštitare da čuvaju scenografske kulise.

Snimanje u Obrovcu i okolici završava krajem tjedna, a produkcija najavljuje da će u njemu sudjelovati oko 200 glumaca i statista. Zadnja, osma sezona ratne serije, već se pola godine snima u Hrvatskoj. Prije Obrovca Rijeka je ‘glumila’ Tel Aviv, Zagreb je bio München, Trogir Venecija, a uloge su dobili i naši glumci poput Rade ŠerbedžijeBranka Đurića, Ivane Miličević i Gorana Bogdana.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više