Novosti

Kultura

Prohić suspendiran, dekan ostao

Većina članova Fakultetskog vijeća glasala je da se profesora Ozrena Prohića do daljnjeg odstrani s nastave uz punu plaću redovnog profesora, dok je dekanu Davoru Švaiću, koji ga je vratio na posao, izglasano povjerenje

Large prohic

Ozren Prohić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Profesor Akademije dramskih umjetnosti Ozren Prohić, zbog čijeg su povratka na posao studenti zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti jučer prosvjedovali, suspendiran je u utorak na sjednici Fakultetskog vijeća. Većina članova glasala je da ga se do daljnjeg odstrani s nastave. Prohić će primati punu plaću redovnog profesora, ali neće raditi sa studentima.

U drugoj točki, Vijeće je većinom glasova izglasalo povjerenje dekanu Davoru Švaiću, koji je nedavno vratio Prohića na posao. U obraćanju članovima Vijeća, Prohić se navodno ispričao studenticama koje su ga prijavile za neprilično ponašanje, ali nije ponudio ostavku.

"Dekan je obećao da će ga maknuti, no tek ćemo saznati u kojoj pravnoj formi”, kazala je novinarima studentica Karla Jelić, ističući da je sadržaj sjednice bio "dobar korak naprijed u birokratskoj borbi i promjeni sustava". Dodala je, međutim, da je dekan spomenuo Prohićevu suspenziju usputno i da će o tome biti riječi na idućoj sjednici. Osvrćući se na njegovu ispriku, poručila je da je stav studenata kako je jedina isprika koju je mogao ponuditi ostavka.

Prohić je 2021. godine suspendiran nakon niza prijava studentica, među kojim su navodno bile i one za seksualno uznemiravanje, neprimjerenu komunikaciju te teško vrijeđanje tijekom nastave. Studenti koji su organizirali jučerašnji prosvjed rekli su medijima da je po njihovim saznanjima Prohić u dužem razdoblju bio prijavljen najmanje sedam puta za seksualno i psihičko uznemiravanje studenata, te da je najstariji zahtjev bio iz 1999. godine.

Tijekom prosvjeda, na kojem se okupilo više od stotinu studentica i studenata, puštena je i audio snimka u trajanju od dvadesetak minuta. Nastala 2017. godine, na njoj se čuje kako Prohić sustavno vrijeđa studenticu.

Zbog nedavne dekanove odluke da ga vrati na posao, članovi fakultetskog Povjerenstva za zaprimanje i obradu ovakvih prijava kolektivno su podnijeli ostavke, navodno zato što nije bila transparentna i adekvatno obrazložena.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više