Novosti

Društvo

Nije problem samo u Prohiću, nego u sustavu

Tražimo ostavku profesora Prohića koji je prijetnja za sigurnost svih studenata, kao i ostavku dekana Švaića, jer se ovdje ne radi o samo jednoj zlostavljanoj osobi, nego o sustavu koji je napravljen da ne štiti studente i žrtve, nego prijavljene profesore, poručili su studenti ADU-a s prosvjeda

Large prohic

Studentice i studenti na prosvjedu ispred Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Dekan Akademije dramske umjetnosti (ADU) Davor Švaić najavio je da će staviti mandat na raspolaganje nadležnom fakultetskom vijeću nakon današnjeg prosvjeda studenata, nezadovoljnih ponašanjem profesora Ozrena Prohića i reakcijama više institucija na njihove prijave. Iznoseći više zahtjeva ispred zgrade ADU-a, studenti su u ponedjeljak naveli i ostavku dekana Švaića koji je Prohiću ukinuo suspenziju i vratio ga na posao.

Prohić je, podsjetimo, 2021. godine suspendiran nakon niza prijava studentica, među kojim su navodno bile i one za seksualno uznemiravanje, neprimjerenu komunikaciju te teško vrijeđanje tijekom nastave. Članovi fakultetskog Povjerenstva, koje je analiziralo prijave, podnijeli su ostavke zbog dekanove odluke o povratku profesora, navodno zato što nije bila transparentna i adekvatno obrazložena.

Studenti koji su organizirali prosvjed rekli su medijima da je po njihovim saznanjima Prohić u dužem razdoblju bio prijavljen najmanje sedam puta za seksualno i psihičko uznemiravanje studenata, te da je najstariji zahtjev bio iz 1999. godine.

Tijekom prosvjeda, na kojem se okupilo više od stotinu studentica i studenata, puštena je i audio snimka u trajanju od dvadesetak minuta, nastala 2017. godine, na kojoj se čuje kako Prohić sustavno vrijeđa studenticu.

"Fizičko zlostavljanje i seksualno uznemiravanje ne smiju biti cijena na koju pristajemo kako bismo mogli studirati na ADU", poručile su studentice, pročitavši i zahtjeve usmjerene fakultetskoj vlasti. “Tražimo ostavku profesora Prohića. On je trenutno prijetnja za sigurnost svih studenata. Tražimo ostavku dekana Švaića. Ovdje se ne radi o samo jednoj osobi, ovdje je riječ o sustavu koji je napravljen da ne štiti studente i žrtve, nego prijavljene profesore. Tražimo edukacije za studente kroz cijelu akademsku godinu, da mogu prepoznati neprimjereno ponašanje, a za profesore edukacije u pedagogiji i seksualnome zlostavljanju”, poručili su, te dodali da postojeći sustav prijavljivanja, kompleksni birokratski proces koji nije jasan studentima, treba pod hitno mijenjati.

Ispričali su kako je dekanat odbio prijave protiv Prohića za seksualno uznemiravanje, pa su one potom proslijeđene etičkom povjerenstvu, Sveučilištu, nadležnom ministarstvu, policiji, pravobraniteljima i DORH-u. Neslužbeno se moglo čuti da je DORH odbacio optužbu za seksualno uznemiravanje. Budući da je tadašnji fakultetski pravilnik bio povezan s odlukama državnih institucija, ta je prijava, također prema neslužbenim informacijama, odbačena i na fakultetskoj razini. To je i jedan od razloga zašto će se ADU-ov interni pravilnik o postupanju u ovakvim slučajevima drastično mijenjati.

Sudeći prema dekanovoj današnjoj izjavi, Prohić neće biti otpušten. Švaić je, naime, kazao da se višestruko prijavljeni profesor vratio na posao s opomenom pred otkaz i da će dobiti otkaz ugovora u radu ako počini bilo koji novi prekršaj u radnom odnosu.

"ADU osuđuje sve vrste neprimjerenog, neetičkog i neprofesionalnog ponašanja te bilo koju vrstu ugroze studenata, nastavnika i osoblja. Nitko nema pravo zlostavljati, uznemiravati i kršiti bilo koja načela ravnopravnosti, diskriminirati druge i ugrožavati nečije dostojanstvo. To stoji u našem novom Statutu i to je danas tako na Akademiji", rekao je dekan Švaić, čiji će ponuđeni otkaz sutra fakultetsko vijeće razmatrati na izvanrednoj sjednici.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić najavio je da će Sveučilište dodatno ispitati situaciju na ADU-u te da očekuju precizne zahtjeve studenata. Dodao je da vjeruje kako se institucije odgovorno odnose prema svakom zasebnom slučaju u skladu s pravnim okvirom, te posebno Etičkim kodeksom Sveučilišta.

"Stoga treba uzeti u obzir i legitimnost pravnoga okvira prema kojem je profesor Prohić vraćen na posao, sukladno informacijama koje imam do sada", poručio je Lakušić.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više