Novosti

Politika

Zagrebački studenti za slobodnu Palestinu

Transparentom koji vješamo na pročelje zgrade Filozofskog fakulteta poručujemo da ne prihvaćamo učesništvo Sveučilišta u Zagrebu u genocidu nad palestinskim narodom, poručuje neformalna studentska inicijativa

Large filozofski

Studenti pozivaju na solidarnost s Palestinom i prekid suradnje s izraelskim sveučilištima

Neformalno okupljeni studenti i studentice s Filozofskog fakulteta u Zagrebu poručili su ''Dosta šutnje!'' povodom novog napada na izbjeglički kamp u Rafahu u Gazi, pozivajući ostatak akademske zajednice na akciju ''kontra genocida'' i ''za slobodnu Palestinu''.

Ističu da se pridružuju otporu studenata i profesora na sveučilištima diljem svijeta koji glasno prosvjeduju protiv izraelskih napada i podrške koju zapadne vlade i institucije daju izraelskoj vladi i vojsci. ''Transparentom koji vješamo na pročelje zgrade Filozofskog fakulteta poručujemo da ne prihvaćamo učesništvo Sveučilišta u Zagrebu u genocidu nad palestinskim narodom'', stoji u njihovom proglasu.

Podsjećaju da od 2015. godine Sveučilište u Zagrebu, u sklopu programa mobilnosti za partnerske države u okviru Erasmus+ mreže, razvija međunarodnu suradnju s izraelskim sveučilištima, unatoč njihovoj uključenosti u genocid nad Palestincima i održavanju aparthejdnog režima kroz suradnju s izraelskom vojskom u vidu organiziranih edukacija, centara i/ili priprema dobrovoljaca za vojnu akademiju, ilegalnog preuzimanja i otuđivanja palestinskih posjeda pod okupacijom te stipendiranjem studenata vojnika IDF-a.

Istovremeno sva sveučilišta i znanstveni centri u Gazi su u potpunosti uništeni, uključujući nekada renomirane centre kvalitete i inovacije poput Al-Azhara, Al-Aase, Al-Quds otvorenog sveučilišta, Al-Israa, Fakulteta za primijenjenu znanost, Islamskog sveučilišta, Sveučilišta Gaza, Sveučilišta Palestina i drugih.

''Pozivamo studente i studentice, profesore i profesorice, kao i druge radnike i radnice Sveučilišta u Zagrebu na solidarnost s Palestinom te prekid svake institucionalne suradnje s izraelskim sveučilištima i institucijama, a od Vlade Republike Hrvatske zahtijevamo prekid svih diplomatskih odnosa s Državom Izrael i diplomatsko priznanje Palestine'', zaključuju iz neformalne inicijative.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više