>

novosti logo

Piše Novosti

Filozofski prosvjeduje zbog Borasovih odluka

Studenti i zaposlenici zagrebačkog Filozofskog fakulteta večeras će održati plenum, a sutra prosvjednu šetnju zbog odluke rektora Damira Borasa o suspenziji dekanice Vesne Vlahović-Štetić i smjene cijele uprave tog fakulteta

Inicijativa za Filozofski sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta organizira sutra, 14. srpnja, prosvjednu povorku zbog odluke rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa o suspenziji njihove dekanice Vesnu Vlahović-Štetić i smjene cijele uprave tog fakulteta.

Okupljanje počinje u 11:45, a povorka kreće u 11:55 sati s parking Filozofskog fakulteta u Lučićevoj ulici. Okupljeni će potom krenuti prema Trgu RH gdje se nalazi Rektorat, a prosvjed će završiti pred Trgom Svetog Marka.

‘Cilj nam je Vladi Republike Hrvatske uručiti peticiju za rektorovu neopozivu ostavku s preko 8000 potpisa’, stoji u pozivu organizatora koji zbog epidemiološke situacije mole sve koji će doći da ponesu maske te održavaju fizičku distancu.

Osim toga, večeras se na Filozofskom fakultetu održava i plenum s početkom u 20 sati i to na parkiralištu. ‘Budući da je situacija na Filozofskom fakultetu ponovno eskalirala i da je Filozofskom nametnut obnašatelj dužnosti dekana koji uopće ni ne dolazi s našeg fakulteta, Radna grupa za tehnikalije sazvala je 218. plenum’, stoji u pozivu studenata.

Podsjetimo, prije pet dana rektor Boras odlučio je suspendirati dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović Štetić zbog ‘ozbiljnog i trajnog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu i na njemu utemeljenih odluka’. Povod ovoj odluci je pravomoćna presuda Županijskog suda u Zagrebu za mobing nad zaposlenikom fakulteta Antom Čovićem, ujedno i prorektorom Sveučilišta. Umjesto nje, Boras je za obnašatelja dužnosti dekana postavio Miljenka Šimpragu, prorektora Sveučilišta za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije s Veterinarskog fakulteta.

Na ovu odluku, koja je došla nekoliko mjeseci nakon što je Boras odbio za dekana Filozofskog fakulteta imenovati Nevena Jovanovića, o čemu smo opsežno pisali, reagirao je i Studentski zbor Filozofskog fakulteta te brojni zaposlenici.

Iz Studentskog zbora tvrde kako je Boras ovim potezom ‘ponovno, ali ovaj put na najotvoreniji i najbesramniji način pogazio sva demokratska prava jedne sveučilišne sastavnice koja nije uvijek plesala kako je on svirao’. Komentirali su i činjenicu da je za vršitelja dužnosti imenovan profesor s posve drugog fakulteta.

‘Ne znamo je li slučajno to što nam je za v.d.-a nametnut veterinar ili nam je to namjerna poruka da smo stoka, no kako bilo, rektoru Borasu i njegovima pokazat ćemo da nismo stoka, ni krupnog, ni sitnog zuba’, poručili su iz Studentskog zbora.

Na dan preuzimanja dužnosti, studenti Filozofskog fakulteta okupili su se pred zgradom te su s maskama na licu i raširenom transparentom ‘Nema primopredaje’ poručili Borasu što misle o njegovom potezu.

Inače, pravomoćnu presudu koja je uručena dekanici Filozofskog fakulteta mnogi spore upravo zbog činjenice da je Čović kao rektor nadređen osuđenoj Vlahović-Štetić. Rektor Čović, o kojem su Novosti već ranije pisale, Borasov je čovjek i bivši ministar obrazovanja u vrijeme predsjednika Franje Tuđmana. Poznat je kao osnivač Hrvatskih studija i jedan od najmoćnijih ljudi na Sveučilištu. U presudi stoji, između ostalog, kako je Vlahović-Štetić uznemiravala Čovića na njegovom radnom mjestu zbog postupka kojeg je pokrenula pred Etičkim povjerenstvom Filozofskog fakulteta u kojem su se razmatrali uvjeti za njegov izbor u redovnog profesora.

1/1