Novosti

Politika

‘Proizvodnja Drugoga: Srbi u hrvatskim dnevnim novinama’

Srpsko narodno vijeće organizira promociju knjige autorica Nine Čolović i Tamare Opačić, koja će se održati u petak, 7. jula, s početkom u 19 sati, u biblioteci ‘Prosvjete’ u Preradovićevoj 18 u Zagrebu

Aoxi3l0yyd3lex0ipr0i6g6pm9s

Srpsko narodno vijeće organizira promociju knjige ‘Proizvodnja Drugoga: Srbi u hrvatskim dnevnim novinama’ autorica Nine Čolović i Tamare Opačić, koja će se održati u petak, 7. jula, s početkom u 19 sati, u biblioteci ‘Prosvjete’ (Preradovićeva 18, Zagreb). Osim autorica, na promociji će govoriti profesorica Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti i novinar Boris Pavelić, a razgovor će moderirati Aneta Lalić iz SNV-a.

‘Proizvodnja Drugoga: Srbi u hrvatskim dnevnim novinama’ knjiga je koja je nastala temeljem kvalitativne i kvantitativne analize novinarskih radova objavljenih u Jutarnjem listu, Večernjem listu, Novom listu, Slobodnoj Dalmaciji i Glasu Slavonije tokom 2015. godine. Za referentne točke analize odabrani su događaji važni za Srbe u Hrvatskoj: 20. godišnjica Oluje, dokidanje prava na korištenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru, pokušaji afirmacije Nezavisne Države Hrvatske (kroz osporavanje manifestacija u Jadovnu i Srbu) te dva izborna procesa - za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina na lokalnoj i regionalnoj razini te za zastupnike u Hrvatskom saboru.

Iako se istraživanje iz objektivnih razloga ograničilo na jedan dio tiskanih medija, ono ukazuje na trendove u izvještavanju o nacionalnim manjinama od kojih značajno ne odstupa ni najveći dio radija, televizija i internetskih portala. Svi oni kroz svoje izvještavanje imaju sposobnost osigurati jačanje veza između različitih društvenih grupa, ali istodobno i hraniti antagonizme među njima. Ipak, dužnost solidariziranja s onima koji su izloženi diskriminaciji nerijetko ostaje iznevjerena, što nije bila iznimka ni u većini tekstova obuhvaćenih ovim istraživanjem. Kako bi pokušale utjecati na poboljšanje takve prakse, autorice na kraju knjige donose preporuke za novinare i urednike, osmišljene kao polazište za razgovor o potrebnim promjenama.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više