>

novosti logo

Piše Novosti

Promocija knjige ‘Amorella - ploveći grad’ u Zagrebu

Knjiga fotografija i priča o brodovima ‘Amorella ~ ploveći grad’ vizualne umjetnice Duške Boban i novinara Nikole Bajte bit će predstavljena u petak, 22. studenog, u 18 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu (Savska cesta 18). Dok hrvatska brodogradnja proživljava svoju najveću krizu, ova knjiga na primjeru stoljetnog splitskog škvera istražuje i afirmira njeno bogato nasljeđe, osvještavajući nas o njenim dostignućima, značaju i razlozima za očuvanje.

Knjiga donosi fotografski esej Duške Boban nastao tijekom baltičke plovidbe feribotom Amorella 30 godina od njegove izgradnje u Brodosplitu te fotografije maketa 33 broda, snimljene u neformalnom brodogradilišnom muzeju. Kao simbol brodograđevnog Splita, Amorella je dobila centralno mjesto u knjizi, gdje je obrađena povijest njene gradnje i plovidbe. Istražujući sudbine ostalih brodova porinutih s navoza splitskog škvera, od prvog čeličnog broda, parnog remorkera Konjic iz 1937. godine, preko raznih trgovačkih, ratnih i specijalnih brodova, do luksuzne jahte Caspian Star iz 2012., Nikola Bajto je o njima ispisao priče iz kojih se iščitava uspon Brodosplita od malog lokalnog do velikog europskog brodogradilišta čije su ambiciozne novogradnje ponijele čitav niz svjetskih priznanja.

‘Te brodske sudbine nadilaze Mediteran i obgrljuju sva svjetska mora. Ukazuju koliko smo bezuvjetno uvjetovani, povezani; koliko smo dio iste sreće ili nesreće’, navodi u knjizi Duška Boban, zagovarajući jačanje svijesti o značaju brodogradnje u kulturi, konkretno u budućem Muzeju mora koji zamišlja u zdanju Dalmacijavina u splitskoj Gradskoj luci.

Služeći se arhivskim i muzeološkim postupcima, autori otvaraju pitanje memoriranja brodograđevnog naslijeđa u identitetu jadranskih gradova poput Splita, Rijeke i Pule, čiji je razvoj uvelike definirala prisutnost škverova, ne samo na privrednoj, već i na socijalnoj, društvenoj i kulturnoj razini.

Knjigu ‘Amorella ~ ploveći grad’ predstavit će autori Boban i Bajto, povjesničarka umjetnosti i autorica stručnog teksta Jasminka Babić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu Markita Franulić te Danka Radić, ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Split, koji je suizdavač knjige.

Nastala kao dio šireg projekta, knjiga prati istoimenu izložbu fotografija Duške Boban, postavljenu u travnju u Splitu, a otvorenu ovog listopada u zagrebačkom Tehničkom muzeju, gdje će stajati do 15. siječnja 2020. Dan nakon promocije knjige, u subotu, 23. studenog, u 12 sati, bit će organizirano vodstvo po Brodarskom institutu u Zagrebu, a pozvani su svi zainteresirani za prošlost i budućnost brodogradnje.

1/1