>

novosti logo

Piše Novosti

Izložba koja slavi brodogradnju

Dok slušamo glasove koji zazivaju gašenje hrvatske brodogradnje, nova izložba Duške Boban afirmira njene uspjehe i podsjeća nas na vrijeme u kojem je zauzimala prvo mjesto u Europi. Na projektu je surađivao urednik Novosti Nikola Bajto

Stoljeće moderne splitske brodogradnje s njenim najvećim dostignućima tema je nove izložbe fotografija splitske vizualne umjetnice Duške Boban ‘Amorella – ploveći grad’, koja će biti otvorena u četvrtak 11. travnja u 19 sati u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra Split. Na projektu, koji pored izložbe uključuje i istoimenu knjigu, kao istraživač je surađivao urednik tjednika Novosti Nikola Bajto.

Kako su objavili iz splitskog Multimedijalnog centra, izložba donosi veliku seriju fotografija čuvenog feribota Amorella, jednog od najsloženijih pothvata hrvatske brodogradnje u 20. stoljeću, snimljenog kako 30 godina od izgradnje još uvijek održava svoju baltičku prugu između Švedske i Finske. Drugu cjelinu izložbe čine fotografije maketa 33 broda, snimljene u neformalnom Brodosplitvom muzeju, od prvog željeznog parobroda porinutog u Splitu, remorkera Konjic iz 1937., do luksuzne jahte Caspian Star, isporučene 2012.

‘Fotografije golemih tankera, brodova za razne vrste tereta, specijalnih plovila, podmornica, ratnih i putničkih brodova, od kojih su mnogi osvojili prestižna svjetska priznanja, izložene su uz priče o njihovim sudbinama. Doznajemo kako su mijenjali vlasnike, zastave, matične luke i pruge, kakve su havarije i preinake doživjeli, gdje danas plove ili u kojem su rezalištu skončali. Kroz priče o splitskim brodovima građenima za cijeli svijet, upoznajemo se s poviješću splitskog škvera, postajemo svjesni umijeća njegovih inženjera i majstorstva tisuća njegovih radnika, moći brodograđevnog znanja u domaćim institutima i sveučilišnim centrima.

Dok slušamo glasove koji zazivaju gašenje hrvatske brodogradnje, izložba Duške Boban afirmira njene uspjehe i podsjeća nas na vrijeme u kojem je zauzimala prvo mjesto u Europi i treće u svijetu, vrijeme u kojem je Amorella kraljevala naslovnicama izazivajući silni ponos Splićana i njihovih brodograditelja, vrijeme koje nas obavezuje i danas. Otvarajući pitanje valoriziranja tih dostignuća kroz pamćenje u kulturi i zagovor živog Muzeja mora, Duška Boban ovim projektom nastavlja dugogodišnji umjetnički angažman kojim kritički promišlja urbanitet, sagledavajući ovog puta rad i proizvodnju kao ključne čimbenike koji neki grad smještaju na atlas svijeta’, navodi se u priopćenju MKC-a Split.

Izložba ‘Amorella – ploveći grad’, čija je kustosica Jasminka Babić, bit će otvorena od 11. travnja do 2. svibnja 2019. Knjiga s fotografijama Duške Boban i istraživanjem Nikole Bajte o sudbinama brodova bit će predstavljena u ponedjeljak 29. travnja, uz prikazivanje TV reportaže Tene Perišin i Šime Strikomana ‘S Amorellom preko Baltika’ iz 1991. te dokumentarnog filma Lordana Zafranovića ‘Amorella’ iz 1987. godine.

1/1