>

novosti logo

Piše N.J.

Promocija monografije o SDSS-u: Dve decenije borbe za opstanak

U Zagrebu je predstavljena knjiga koja dokumentira život stranke nastale ujedinjenjem Samostalne srpske stranke iz Zagreba i Srpske demokratske stranke u vremenu mirne reintegracije

Iznjedrila nas je borba za opstanak Srba, rekao je predsjednik Izvršnog odbora Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boro Rkman u punoj dvorani Privrednika u Zagrebu, gdje je u utorak navečer predstavljena monografija ‘Dve decenije SDSS-a’.

- Ta knjiga ima veliki značaj za članove stranke, ali i za one koji će za 50 godina proučavati život Srba i političke prilika na ovim prostorima - rekao je Rkman i dodao da knjiga dokumentira život stranke nastale 5. marta 1997. u Vukovaru ujedinjenjem Samostalne srpske stranke iz Zagreba i Srpske demokratske stranke u vremenu mirne reintegracije Podunavlja.

- SDSS je u ovih 20 godina imao preko 730 vijećnika, 53 članova su radili u ministarstvima i državnim ustanovama, a iz njegovih redova na izborima je birano ukupno devet zastupnika. Sada brojimo 106 organizacija u zemlji - podsjetio je on.

Osim zasluga u provođenju mirne reintegracije i ostanka Srba na tim područjima, a za što ju je svojevremeno odlikovao i tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, stranka je bila angažirana i u omogućavanju rješavanja egzistencijalnih pitanja Srba u Hrvatskoj, prije svega obnove, gradnje puteva, infrastrukture i stambenog zbrinjavanja.

- U monografiji je i prikazan odnos stranke s drugom srpskim institucijama, od SNV-a i Zajedničkog veća opština do Privrednika, Prosvjete i SPC-a. Tu su i podaci o umrlim istaknutim članovima, kao i dobitnicima priznanja - rekao je Rkman, ističući da je knjiga pisana na srpskom, ali i ekavicom i ijekavicom. Zahvalio je aktualnom predsjedniku stranke Miloradu Pupovcu kao i predsjedniku Glavne skupštine Vojislavu Stanimiroviću na autorskim tekstovima koji čine dva poglavlja.

Publici se obratila predsjednica zagrebačke županijske organizacija Tatjana Vukobratović Spasojević, kao i državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša Mile Horvat i šef ureda SNV-a Branko Jurišić koji su dali svoje svjedočanstva o situaciji na istoku hrvatske u drugoj polovini 1990-ih, kao i o borbi za ostanak Srba i omogućavanje lokalne vlasti.

1/4