Novosti

Politika

Promocija Somunove knjige o Kurdima

Promocija memoarsko-putopisne knjige "Kurdistan Jan Neman" uglednog jugoslavenskog i bosanskohercegovačkog novinara i nekadašnjeg diplomate Hajrudina Somuna održat će se u srijedu u Zagrebu

U kulturnom centru HKD Napredak u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici ove srijede, 15. ožujka, u 18 sati i 30 minuta, održava se promocija memoarsko-putopisne knjige "Kurdistan Jan Neman". Autor knjige, ugledni jugoslavenski i bosanskohercegovački novinar i nekadašnji diplomat Hajrudin Somun kroz razgovore s uglednim kurdskim intelektualcima, vodećim političarima i vlastitim prijateljima, većinom iz Iraka, donosi opsežan povijesni pregled kurdskog pitanja.

Istovremeno prenosi osobno svjedočanstvo kurdske borbe za autonomiju i pravo na vlastiti identitet, zahvaljujući ličnim iskustvima s putovanja po iračkom Kurdistanu, koji je prvi puta posjetio još 1964. godine. Autor se tih godina susretao i s legendarnim kurdskim gerilskim i političkim vođama Mulom Mustafom Barzanijem i Dželalom Talabanijem, kasnijim predsjednikom postsadamovskog Iraka.

Hajrudin Somun novinarstvom se počeo baviti još šezdesetih godina. Izvještavao je s bliskoistočnih ratišta, a tijekom islamske revolucije 1979./1980. bio je jedini jugoslavenski reporter u Iranu. Potom radi kao diplomat u ambasadama u Bagdadu i Teheranu, a nakon raspada Jugoslavije bio je savjetnik za vanjsku politiku u Predsjedništvu BiH te ambasador u Turskoj i Maleziji.

Od odlaska u mirovinu 2004. godine objavljuje kolumne i reportaže u sarajevskom Oslobođenju i više drugih listova. Autor je niza knjiga kao što su "Korijeni islamske revolucije", "Mahathir: Tajna malezijskog čuda", "Palestinska Nakba" i "Sefernama iz Irana" Dobitnik je niza novinarskih priznanja, uključujući i Nagradu za životno djelo Udruženja novinara BiH, a svojevremeno je dva puta proglašen za najboljeg TV reportera Jugoslavije.

Na promociji će, osim autora, govoriti bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, povjesničar Tvrtko Jakovina i novinar Novosti Jerko Bakotin, inače koautor dokumentarnog serijala "Kurdi".

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više