Novosti

Politika

Prosvjed u Zagrebu: Tuđman ne zaslužuje spomenik

Franjo Tuđman je bio dio udruženog zločinačkog pothvata po presudi Slobodanu Praljku i odgovoran je za najteža kršenja ljudskih prava, rekao je Nikola Puharić iz Inicijative mladih za ljudska prava

Uoči svečanog otvaranja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu na raskrižju Vukovarske i Ulice hrvatskih branitelja, grupa aktivista nevladinih udruga i nekoliko stranaka okupila se nedaleko od mjesta na kojem je održana službena ceremonija kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo veličanjem prvog hrvatskog predsjednika.

Zaklonjeni policijskim kombijima nedaleko od autobusne stanice koja vodi prema Novom Zagrebu, dvadesetak prosvjednika, okupljenih pod motom ‘Na suprotnoj strani’, razvuklo je transparente na kojima je pisalo: ‘Današnja Hrvatska – najvjerniji spomenik Tuđmanu’ i ‘Neću dozvoliti oporbenu situaciju, F.T.’. Ugledni gosti na svečanosti otvaranja spomenika, među kojima su bili premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ostali državni dužnosnici, ali i osobe poput Tomislava Horvatinčića, prosvjednike tako nisu mogli ni vidjeti. No zato su se dva starija prolaznika obrušili na njih te im poručili: ‘Smećaroši jugoslavenski jedni! Nego, mi nemamo policiju da vas pozatvara.’

Kako je rekla Rada Borić, jedna od organizatorica prosvjeda i zastupnica zagrebačke Skupštine iz Nove ljevice, okupljanje nije bilo zamišljeno kao masovni prosvjed pa tako nije ni prijavljeno policiji.

- Ovo je simbolična akcija - rekla je Borić, dodavši kako su se okupili kako bi pokazali da postoji ona druga strana Hrvatske koja ne predstavlja domovinu kakvu je želio predsjednik Tuđman.

- Imamo Hrvatsku u kojoj se ne poštuju ljudska prava, imamo Hrvatsku koja je korumpirana. Imamo Hrvatsku s dvjestotinjak bogatih obitelji, Hrvatsku koja sve više širi mržnju prema drugima. Sjetimo se da je Tuđman izjavio da je vrlo sretan što mu žena nije Židovka ni Srpkinja. Imamo spomenik koji gospodin Bandić diže sam sebi. Niti je danas neka okrugla obljetnica, niti je važno da se takmičimo tko ima veći spomenik. Spomenik je bio zamišljen na drugom mjestu, drugom trgu, ali bojim se da je osim fontana Bandić htio sebi ostaviti ovaj spomenik - kazala je Rada Borić.

Nikola Puharić iz Inicijative mladih za ljudska prava rekao je da je njegova organizacija sudjelovala na prosvjedu jer Franjo Tuđman ne zaslužuje spomenik.

- Tuđman bio je dio udruženog zločinačkog pothvata po presudi Slobodanu Praljku i odgovoran je za najteža kršenja ljudskih prava - rekao je Puharić.

- Važno je za mlade i buduće generacije da znaju kako u Hrvatskoj postoji i druga strana - rekao je on i dodao da bi se spomenici trebali podizati svima koji su stradali kao nevine žrtve državničke politike prvog hrvatskog predsjednika.

Okupljanje su organizirali Inicijativa mladih za ljudska prava, stranka Nova ljevica, Braniteljska udruga Vidra – veterani i društvena akcija, Građanski odbor za ljudska prava, Antifašistička liga Republike Hrvatske, Udruga Pozitiva, Ženska mreža Hrvatske, Radnička fronta, Socijalistička radnička partija i pojedinci iz javnog i kulturnog života.

‘Vjerujemo da je sazrelo vrijeme da u Zagrebu, u Hrvatskoj, konačno pokažemo suosjećanje, a ne nadmoć, da propitamo što su naše pobjede, a što porazi, da se umjesto pobjedničkom vojskom hvalimo i ponosimo kreativnom i hrabrom mladošću koja želi ostati ovdje, u zemlji koja ju neće gušiti i ušutkavati’, stoji u objavi tih organizacija.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više