>

novosti logo

Vijesti / Svijet Vijesti / Svijet
Piše T.O.

Protiv GMO hrane

Unatoč pokušajima umirivanja javnosti tvrdnjama da neće doći do narušavanja europskih sigurnosnih standarda, raste zabrinutost da će predloženi trgovinski sporazum između EU i SAD-a, poznat kao TTIP, rezultirati odobravanjem hrane kontaminirane genetski modificiranim organizmima za ljudsku prehranu.

- Dokumenti koji su procurili u javnost vezano uz nedavno završene trgovinske pregovore s Kanadom, a koje mnogi smatraju modelom za sporazum s SAD-om, pokazuju da je EU već pristala na suradnju s Kanadom po pitanju odobravanja niskih razina GMO kontaminacije u hrani i sjemenu. Osim toga, u javnost je dospjelo i pismo bivšeg šefa za sigurnost hrane u EU u kojem se pokazuje spremnost na povećanje uvoza genetski modificirane uljane repice u sklopu trgovinskog sporazuma s Kanadom - poručuju iz Zelene akcije i podsjećaju da europske građane trenutno štiti politika Europske unije 'nulte tolerancije' prema genetski modificiranoj kontaminaciji u uvoznoj hrani i sjemenu.

- Ukoliko bude potpisan, TTIP će biti najveći sporazum o slobodnoj trgovini u povijesti, te će se u velikoj mjeri temeljiti na oslabljivanju sigurnosnih standarda i zakona koje je industrija ocijenila problematičnima. Američki pregovarači i industrijski lobisti pokušavaju progurati manje stroga pravila za uvoz GMO-a, tvrdeći da pravilo o 'nultoj toleranciji' predstavlja prepreku trgovini te ima štetne posljedice po američke izvoznike. Oni žele da EU odobri uvoz hrane i sjemena kontaminiranih modificiranim sastojcima, i to čak i u slučajevima kada dotični modificirani materijal nije odobren kao siguran na teritoriju EU. To bi značilo da poljoprivrednici i građani ne bi znali sadrži li hrana ili sjeme koje kupuju GMO-e te bi mogli jesti neodobrene genetski modificirane sastojke koji nisu prošli nikakve sigurnosne provjere - podsjećaju iz Zelene akcije.

Suočena s negativnim raspoloženom javnosti prema modificiranoj hrani, biotehnološka industrija koristi svoju lobističku moć unutar ovih trgovinskih pregovora s SAD-om ne bi li otvorila europsko tržište hrani kontaminiranoj GMO-ima. Industrija time započinje svoju kampanju za prisilno uvođenje genetski modificirane hrane u Europu.

Ako EU prihvati niske razine genetski modificirane  kontaminacije, postoji realna opasnost da će postojeća razina zaštite biti postupno degradirana. Dokumenti koji su procurili u javnost pokazuju koliko su lako EU pregovarači, u ime udovoljavanja interesima industrije, prodali prava građana i zaštitu okoliša.

Zelena akcija smatra kako se EU potpisivanjem ovog trgovinskog sporazuma ne smije olako odreći svojih prava na zaštitu vlastitog okoliša i građana, a koja su utkana i u Ugovor o funkcioniranju EU. Iz ove udruge upozoravaju i na činjenicu da čak i niske razine genetski modificirane kontaminacije predstavljaju prijetnju poljoprivrednicima, usjevima i prirodi te da bi promjene u procesu certificiranja mogle otvoriti vrata povećanom uvozu modificiranih proizvoda.

1/1