Novosti

Politika

Protiv GMO hrane

U javnosti raste zabrinutost da će predloženi trgovinski sporazum između EU i SAD-a, poznat kao TTIP, rezultirati odobravanjem hrane kontaminirane genetski modificiranim organizmima

Nxo3qsr6buz9n8jkvwum7jrwaxk

(foto Pixsell)

Unatoč pokušajima umirivanja javnosti tvrdnjama da neće doći do narušavanja europskih sigurnosnih standarda, raste zabrinutost da će predloženi trgovinski sporazum između EU i SAD-a, poznat kao TTIP, rezultirati odobravanjem hrane kontaminirane genetski modificiranim organizmima za ljudsku prehranu.

- Dokumenti koji su procurili u javnost vezano uz nedavno završene trgovinske pregovore s Kanadom, a koje mnogi smatraju modelom za sporazum s SAD-om, pokazuju da je EU već pristala na suradnju s Kanadom po pitanju odobravanja niskih razina GMO kontaminacije u hrani i sjemenu. Osim toga, u javnost je dospjelo i pismo bivšeg šefa za sigurnost hrane u EU u kojem se pokazuje spremnost na povećanje uvoza genetski modificirane uljane repice u sklopu trgovinskog sporazuma s Kanadom - poručuju iz Zelene akcije i podsjećaju da europske građane trenutno štiti politika Europske unije 'nulte tolerancije' prema genetski modificiranoj kontaminaciji u uvoznoj hrani i sjemenu.

- Ukoliko bude potpisan, TTIP će biti najveći sporazum o slobodnoj trgovini u povijesti, te će se u velikoj mjeri temeljiti na oslabljivanju sigurnosnih standarda i zakona koje je industrija ocijenila problematičnima. Američki pregovarači i industrijski lobisti pokušavaju progurati manje stroga pravila za uvoz GMO-a, tvrdeći da pravilo o 'nultoj toleranciji' predstavlja prepreku trgovini te ima štetne posljedice po američke izvoznike. Oni žele da EU odobri uvoz hrane i sjemena kontaminiranih modificiranim sastojcima, i to čak i u slučajevima kada dotični modificirani materijal nije odobren kao siguran na teritoriju EU. To bi značilo da poljoprivrednici i građani ne bi znali sadrži li hrana ili sjeme koje kupuju GMO-e te bi mogli jesti neodobrene genetski modificirane sastojke koji nisu prošli nikakve sigurnosne provjere - podsjećaju iz Zelene akcije.

Suočena s negativnim raspoloženom javnosti prema modificiranoj hrani, biotehnološka industrija koristi svoju lobističku moć unutar ovih trgovinskih pregovora s SAD-om ne bi li otvorila europsko tržište hrani kontaminiranoj GMO-ima. Industrija time započinje svoju kampanju za prisilno uvođenje genetski modificirane hrane u Europu.

Ako EU prihvati niske razine genetski modificirane  kontaminacije, postoji realna opasnost da će postojeća razina zaštite biti postupno degradirana. Dokumenti koji su procurili u javnost pokazuju koliko su lako EU pregovarači, u ime udovoljavanja interesima industrije, prodali prava građana i zaštitu okoliša.

Zelena akcija smatra kako se EU potpisivanjem ovog trgovinskog sporazuma ne smije olako odreći svojih prava na zaštitu vlastitog okoliša i građana, a koja su utkana i u Ugovor o funkcioniranju EU. Iz ove udruge upozoravaju i na činjenicu da čak i niske razine genetski modificirane kontaminacije predstavljaju prijetnju poljoprivrednicima, usjevima i prirodi te da bi promjene u procesu certificiranja mogle otvoriti vrata povećanom uvozu modificiranih proizvoda.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više