>

novosti logo

Protiv priziva savjesti

Ako liječnik želi svoj pogled na svijet nametati pacijentu, onda se može baviti nekom drugom profesijom, rekao je ginekolog Dubravko Lepušić na ‘Privrednikovoj’ tribini o pobačaju

Pitanje pobačaja ne može se regulirati zabranama i pritiscima na žene, nego edukacijom i ukidanjem prava liječnika na priziva savjesti, rečeno je na tribini ‘Zakon o pobačaju: Čeka li nas nova svjetonazorska bitka’, održanoj 3. aprila u ‘Privredniku’.

- U Hrvatskoj ne postoji zakon koji žene tjera na pobačaj, pa stoga Crkva ne treba sudjelovati u diskusijama oko tog pitanja - rekao je ginekolog Dubravko Lepušić, ističući da se svaka vjernica može pridržavati vjerskog učenja. Lepušić se osvrnuo i na zloupotrebljavanje prava na priziv savjesti od strane onih ginekologa koji odbijaju vršiti pobačaje.

- Na želim ulaziti u to da li neke kolege koji se u javnim bolnicama pozivaju na priziv savjesti vrše pobačaje u privatnim klinikama, ali je činjenica da se od 30 hrvatskih bolnica pobačaji ne obavljaju u njih šest - rekao je on, zalažući se za zabranu priziva savjesti u medicini.

- Ako netko želi svoj pogled na svijet pretpostaviti i nametati pacijentu koji ima svoja prava, onda se može baviti nekom drugom profesijom - kazao je Lepušić i zatim podsjetio da građani Hrvatske kroz povijest nisu bili ekstremni vjernici, kao i da su Ante Starčević i braća Radić bili antiklerikalci.

- Katolički ekstremizam je vanjski faktor koji je došao iz Kanade i Australije, a socijalna situacija u tranzicijskim zemljama plodno je tlo za desne ekstremizme - zaključio je ginekolog.

Sanja Cesar, feministička aktivistkinja iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, smatra da je problem pobačaja zapravo problem pitanja prava i zdravlja. Istaknula je da se žene primoravaju na ulogu majčinstva i da su stigmatizirane ako to odbiju.

Sanja Despot, novinarka portala Faktograf.hr, rekla je da je u toku konzervativna revolucija koja dolazi iz SAD-a, a koja je svoje uporište našla u društvima istočne Evrope. Naime, u tim postsocijalističkim društvima, u kojima mnogi danas žive u siromaštvu, došlo je do ekspanzije religije. Sanja Despot je dodala da se razna desničarska udruženja zalažu za ukidanje prava žena i osoba drugačijeg svjetonazora u odnosu na onaj rigidno crkveni, a infiltrirajući se u evropske institucije, uzimaju što im se nudi.

1/2