Novosti

Politika

Protiv ugrožavanja sloboda

Hrvatska je suočena s opasnošću ozbiljne demokratske regresije i ugrožavanja temeljnih demokratskih institucija, građanskih sloboda i civilizacijskih vrijednosti, poručuju iz GONG-a

Tbe605x12k06je9w4h8l6gen0ps

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a, na konferenciji za medije, koja je održana povodom prvih mjesec dana rada nove Vlade, izrazila je zabrinutost trendovima koji su se pojavili u društvu i državi.

- Hrvatska je suočena s opasnošću ozbiljne demokratske regresije i ugrožavanja temeljnih demokratskih institucija, građanskih sloboda i civilizacijskih vrijednosti – kazala je.

Berković je također upozorila kako ‘postoje loši pokazatelji’. Konkretno je to primjer Ministarstva kulture koje je preko noći i bez javne rasprave ukinulo povjerenstvo za financiranje neprofitnih medija.

- Slijedi pitanje smjena na HRT-u i Hini. O tom je potrebno konstruktivno razgovarati, no, zabrinjavajući su razlozi zbog kojih se spominju smjene kao i odluke koje se donose na prečac – dodala je.

Ustvrdila je kako se demokratska politička kultura gradi godinama, a već sada imamo loše simptome u smislu gaženja kulture dijaloga. Dodala je kako je kvaliteta odgovora vladajućih sve manja, kako je propitivanje novinara ugroženo, a također smatra da se javna komunikacija ne može voditi putem postova na Facebooku.

- Ako se dogodi prosvjed na kojem se izvikuje ‘Za dom spremni’, očekujemo reakciju vladajućih, premijera i predsjednice – istaknula je.

Nenad Zakošek, predsjednik vijeća GONG-a, podsjetio je kako demokratski sustav podrazumijeva zaštitu građana i obranu prava svih manjina. Smatra nedopustivim da članovi vladajuće većine sudjeluju u prosvjedima gdje se etničkim manjinama govori da odu iz Hrvatske.

- Pitamo se zašto Vlada nije iznijela svoj stav o tome - kazao je Zakošek i podsjetio kako Hrvatska ima dugotrajni napredak djelovanja nezavisnih građanskih udruga još od 90-tih. Također je izrazio zabrinutost što se nakon 25 godina njegovanja demokratskih prava i izražavanja mišljenja takav napredak sada počinje usporavati.

- To ne pokazuju pojedinačni događaji, već ukupni dojam ove vladavine. Stoga nismo sigurni je li nova Vlada na strani građanskih sloboda, slobode medija, građanskog udruživanja i civilnog društva koji su korektiv politike i od nje moraju biti odvojeni.

Komentirajući izjave poput ‘Bit će slobodno misliti unutar četiri zida, a u javnosti ono što je propisano’, Zakošek je rekao kako to ne pristaje vladajućoj stranci i smatra nedopustivim da se ‘jedna stranka proglašava mjerom političke ispravnosti’. Također je ustvrdio kako premijer nije samo zadužen za gospodarstvo i ekonomiju, već i za cjelokupno funkcioniranje Vlade.

Goran Čular, zamjenik predsjednika Vijeća GONG-a, istaknuo je da nismo dobili Vladu s jasnim političkim programom oko kojeg se svi akteri slažu.

- Ta razvedena struktura, način na koji je Vlada formirana i način na koji ona funkcionira, zamagljuje političku odgovornost. Imamo dojam da pojedini akteri, premijer Orešković i Most, kao da nisu odgovorni za Vladu u cjelini, a imamo i pojavu nesnalaženja političkih aktera – kazao je Čular.

Upozorio je i kako su procesi koji idu kroz Vladu odvojeni od onih koji idu kroz parlament, što se događa zbog nepostojanja programa. Također je kazao da Vijeće za suradnju ima prevelike ovlasti i dodao kako su se upravo Sanaderovi ministri branili da nisu mogli utjecati na donošenje odluka. Stoga GONG traži cjelovitu političku odgovornost svih aktera za cjelokupni rad Vlade.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više