>

novosti logo

Protiv ugrožavanja sloboda

Hrvatska je suočena s opasnošću ozbiljne demokratske regresije i ugrožavanja temeljnih demokratskih institucija, građanskih sloboda i civilizacijskih vrijednosti, poručuju iz GONG-a

Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a, na konferenciji za medije, koja je održana povodom prvih mjesec dana rada nove Vlade, izrazila je zabrinutost trendovima koji su se pojavili u društvu i državi.

- Hrvatska je suočena s opasnošću ozbiljne demokratske regresije i ugrožavanja temeljnih demokratskih institucija, građanskih sloboda i civilizacijskih vrijednosti – kazala je.

Berković je također upozorila kako ‘postoje loši pokazatelji’. Konkretno je to primjer Ministarstva kulture koje je preko noći i bez javne rasprave ukinulo povjerenstvo za financiranje neprofitnih medija.

- Slijedi pitanje smjena na HRT-u i Hini. O tom je potrebno konstruktivno razgovarati, no, zabrinjavajući su razlozi zbog kojih se spominju smjene kao i odluke koje se donose na prečac – dodala je.

Ustvrdila je kako se demokratska politička kultura gradi godinama, a već sada imamo loše simptome u smislu gaženja kulture dijaloga. Dodala je kako je kvaliteta odgovora vladajućih sve manja, kako je propitivanje novinara ugroženo, a također smatra da se javna komunikacija ne može voditi putem postova na Facebooku.

- Ako se dogodi prosvjed na kojem se izvikuje ‘Za dom spremni’, očekujemo reakciju vladajućih, premijera i predsjednice – istaknula je.

Nenad Zakošek, predsjednik vijeća GONG-a, podsjetio je kako demokratski sustav podrazumijeva zaštitu građana i obranu prava svih manjina. Smatra nedopustivim da članovi vladajuće većine sudjeluju u prosvjedima gdje se etničkim manjinama govori da odu iz Hrvatske.

- Pitamo se zašto Vlada nije iznijela svoj stav o tome - kazao je Zakošek i podsjetio kako Hrvatska ima dugotrajni napredak djelovanja nezavisnih građanskih udruga još od 90-tih. Također je izrazio zabrinutost što se nakon 25 godina njegovanja demokratskih prava i izražavanja mišljenja takav napredak sada počinje usporavati.

- To ne pokazuju pojedinačni događaji, već ukupni dojam ove vladavine. Stoga nismo sigurni je li nova Vlada na strani građanskih sloboda, slobode medija, građanskog udruživanja i civilnog društva koji su korektiv politike i od nje moraju biti odvojeni.

Komentirajući izjave poput ‘Bit će slobodno misliti unutar četiri zida, a u javnosti ono što je propisano’, Zakošek je rekao kako to ne pristaje vladajućoj stranci i smatra nedopustivim da se ‘jedna stranka proglašava mjerom političke ispravnosti’. Također je ustvrdio kako premijer nije samo zadužen za gospodarstvo i ekonomiju, već i za cjelokupno funkcioniranje Vlade.

Goran Čular, zamjenik predsjednika Vijeća GONG-a, istaknuo je da nismo dobili Vladu s jasnim političkim programom oko kojeg se svi akteri slažu.

- Ta razvedena struktura, način na koji je Vlada formirana i način na koji ona funkcionira, zamagljuje političku odgovornost. Imamo dojam da pojedini akteri, premijer Orešković i Most, kao da nisu odgovorni za Vladu u cjelini, a imamo i pojavu nesnalaženja političkih aktera – kazao je Čular.

Upozorio je i kako su procesi koji idu kroz Vladu odvojeni od onih koji idu kroz parlament, što se događa zbog nepostojanja programa. Također je kazao da Vijeće za suradnju ima prevelike ovlasti i dodao kako su se upravo Sanaderovi ministri branili da nisu mogli utjecati na donošenje odluka. Stoga GONG traži cjelovitu političku odgovornost svih aktera za cjelokupni rad Vlade.

1/1