>

novosti logo

Piše N.J.

Prvih pet godina ‘Privrednikovog’ P-portala

Ostali smo verni prvobitnoj ideji Privrednika da nam u središtu interesa budu prvenstveno mladi, kaže urednica P-portala Olivera Radović

P-portal, informativni portal Srpskog privrednog društva Privrednik (http://www.p-portal.net) bilježi prvih pet godina uspješnog rada. - Kad je portal pokrenut, nismo imali posebnu redakciju ni novinare koji bi pisali samo za naš portal. Objavljivali smo tekstove iz Privrednikovog podlistka u Novostima i prenosili probrane i bitne vesti iz drugih medija koje pratimo, priča urednica portala i potpredsjednica Privrednika Olivera Radović.

- Vrlo brzo nakon početka rada, negde u ovo doba godine, upisali smo se u Registar neprofitnih medija u Agenciji za elektroničke medije; tako smo zvanično stupili u hrvatski medijski prostor kao manjinski internet portal koji obrađuje teme koje su vezane za identitet i kulturu Srba u Hrvatskoj, teme koje su od interesa za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, ali i za čitavo društvo. Za ovih pet godina P-portal je uglavnom radio na volonterski pogon, ali je povremeno dobivao i skromnu financijsku podršku za serije tematskih priloga od određenih institucija. Uređivali su ga i vodili mladi ljudi, pomognuti iskusnim novinarskim perima. Mnogi su tu objavili svoje prve tekstove. Neki su bili aktivni sve ove godine, neki tek povremeno, koliko im drugi poslovi od kojih im zavisi egzistencija dozvoljavaju, ističe Olivera Radović, odajući da je u ovih pet godina u različitim rubrikama objavljeno više od 3.000 priloga.

Oformljena je mrežu suradnika i dopisnika, aktivnosti proširene i na audiovizualne sadržaje, proizvedena je serija edukativnih i informativnih video-snimaka, ali i nekoliko kratkih dokumentarnih filmova.

- Ostali smo verni prvobitnoj ideji Privrednika da nam u središtu interesa budu prvenstveno mladi. Preko P-portala se trudimo da ih dodatno angažujemo, ne samo putem pisanja, već i da ih osvestimo i ohrabrimo da se ne odriču svog kulturnog i nacionalnog identiteta. Da razložimo i sa svih strana sagledamo različite društvene pojave koje ih preokupiraju, ili bi to barem trebalo, ali i da ih upoznamo sa sopstvenom tradicijom, objašnjava Olivera Radović.

Ona, zajedno s ostalim suradnicima, ističe da se s poteškoćama i preprekama svakodnevno bore. Usprkos tome, portal koji se ne bavi temama primamljivim za šire mase u proteklih pet godina ostvario je rezultate na kojima im mogu pozavidjeti i mnogo iskusniji i stariji.

- Prvih pet godina išli smo uzlaznom putanjom, usprkos svim barijerama, a sada, s godinama iskustva i s temeljima koje smo izgradili, sigurni smo da nas čekaju još bolji rezultati, zaključuje Olivera Radović.

1/1