Novosti

Društvo

Pucnjava u Kazanju

Najnovija tragedija dogodila se u glavnom gradu ruske republike Tatarstan gdje je u masovnoj pucnjavi u školi ubijeno devet osoba. Napadač je 19-godišnji Iljnaz Galjavjev, koji je najprije sve najavio na svom profilu, a zatim legalno naoružan ušetao u osnovnu školu

Large pxl 251020 30622433

(foto Josip Regović/PIXSELL)

Koliko god navikli da se masovne pucnjave u školama događaju u SAD-u, najnovija tragedija dogodila se u Kazanju, glavnom gradu ruske republike Tatarstan. Napadač je Iljnaz Galjavjev, 19-godišnjak, bivši učenik iste osnovne škole.

U pucnjavi i panici stradalo je devet osoba, sedmero učenika sedmog i osmog razreda, jedan nastavnik i jedna odrasla osoba zaposlena u školi. Ruska televizija navodi kako je dvoje učenika poginulo skačući s drugog kata škole u bijegu pred pomahnitalim ubojicom. U školi su, naime, oglasili alarm pet minuta nakon prve eksplozije, a nastavno osoblje odmah je zatvorilo vrata i prozore. Do trenutka kad je kazanjska policija stigla do škole, tri dječaka i četiri djevojčice već su bili mrtvi. Dvadesetak minuta kasnije sve je bilo gotovo.

Detalji će zasigurno izaći na vidjelo nakon što završi istraga, s obzirom na to da je Galjavjev uhapšen i priveden prije nego što si je uspio oduzeti život. Naime, to mu je bio plan, ako je vjerovati sada već uklonjenom profilu na društvenim mrežama. Prema poznatom scenariju, napadač je uredno prije napada najavio kako će ubiti "veliki broj ljudi", a zatim i sebe. Prvi dio plana je uspio...

Da se nije odigrao 850 kilometara istočno od Moskve, scenarij bi bio kao prekopiran iz SAD-a. Reakcija službenih vlasti, međutim, na istoku bi mogla biti potpuno drukčija. Istina, tatarski predsjednik Rustam Nurgalijevič Minnihanov proglasio je dan žalosti povodom "velike tragedije" i izrazio "golemu tugu", no predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin odmah je zadužio šefa Ruske nacionalne garde da osobno provede istragu i razmotri zakon o legalnoj nabavi oružja. Naime, Minnihanov je potvrdio da je napadač imao dozvolu za poluautomatsku sačmaricu. Pušku je kupio nedavno, čim je stekao dozvolu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da Putin itekako planira pročešljati pravilnik o civilnom oružju. Rusija, naravno, nema ništa nalik National Rifle Associationu u SAD-u. Nema lobija koji bi spriječio izmjene zakona i ne bi bilo iznenađujuće da Rusija reagira puno radikalnije od Amerike.

To nije prva masovna pucnjava u ruskim školama. Prije tri godine 18-godišnji napadač u školi na Krimu ubio je dvadesetero učenika i ranio desetke. Zabrinjava i to što je bio odjeven po uzoru na napadača iz čuvene tragedije u Columbineu. A i najnoviji je napad izveden po uzoru na zapadne "kolege". Galjavjev je najprije sve najavio na svom profilu, a zatim legalno naoružan ušetao u osnovnu školu. Iako ga je tatarski premijer nazvao "teroristom", još se ne zna što ga je motiviralo na suludi pohod. Na obrisanom profilu slikao se s maskom na kojoj je crvenim slovima pisalo "bog".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više