>

novosti logo

Piše T.O.

Pupovac: Čizmi nije mjesto na Ustavu

Trebali biste znati da je pripisivanje karaktera trgovačkog političkog ponašanja pripadnicima etničkih, vjerskih ili rasnih manjina u prošlosti rezultiralo politikom istrebljenja. I kada to govorite, budite svjesni da stvarate tlo za takvu sudbinu, poručio je predsjednik SDSS-a zastupnicima Domovinskog pokreta

Iza Borisa Miloševića nisu ostale nikakve zastare. Niti poslovne niti ratne. Ništa što je zakon sankcionirao, a neki segment zakona iza toga abolirao. Zato molim da tog mladog čovjeka oni koji su u jednom trenutku posrnuli u životu, neki lakše, neki teže, ostave na miru. Da radi posao za koji je izabran. I da se nosi sa svojom savješću, rekao je u svom govoru predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i zaradio pljesak dijela zastupnika u Hrvatskom saboru. 

Na današnjoj sjednici Sabora glasat će se o povjerenju novoj, 15. vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković. Raspravu, koja prethodi glasanju, zastupnici Domovinskog pokreta Miroslava Škore iskoristili su za napad na koaliciju HDZ-a i SDSS-a, posebno na Miloševića, koji će u novoj vladi obnašati dužnost potpredsjednika zaduženog za manjinska pitanja i ljudska prava.

‘Boris Milošević ne sjedi tamo gdje treba. Mi nemamo ništa protiv niti jedne manjine. Tu smo liberalnije od mnogih stranaka koje se svrstavaju lijevo, ali hrvatska vlada ne bi smjela biti izglasana glasovima nacionalnih manjina’, rekao je zastupnik Milan Vrkljan, na čije se izlaganje potom referirao Pupovac.

‘Svatko od nas koji izlazi za ovu govornicu i poseže za riječju kao glavnim oružjem koje imamo treba voditi računa. Sa sviješću o tome što govori, što to znači, što će to učiniti onome tko govori i onome koga se tiče taj govor’, kazao je predsjednik SDSS-a.

‘Svi smo se dužni pozivati na Ustav i svatko onaj koji nas ovdje želi učiti ratnom ili tobožnjem domovinskom patriotizmu, ako zaboravi ustavni patriotizam, zaboravio je temelj svake, pa i ove zemlje. U svojih sedam mandata sam dovoljno naučio o tome. I one koji dolaze sa mnom učim to kao prvu lekciju. Tko god prije ustavnog patriotizma stavi nešto drugo, stavio je čizmu na Ustav. Koliko god ta čizma mogla biti sveta, njoj nije mjesto na tom najvišem zakonodavnom dokumentu. Stavio je čizmu na ovo mjesto, na ovaj dom i na ovu zemlju’, rekao je Pupovac i poručio Vrkljanu da je nedopustivo govoriti o odluci Ustavnog suda i Ustavnom zakonu na način na koji govori ‘piljarica na Dolcu’.

‘Vi i vaše kolege omalovažavate Ustavni sud, njegove riječi i u narodu širite defetizam i neistine. Ustavni sud je rekao da nema zajamčenih mandata nikome temeljem općeg biračkog prava, ali pripadnici nacionalnih manjina temeljem Ustava RH imaju pored općeg prava i posebno biračko pravo. Manjine su konstitutivni dio suvremene hrvatske državnosti. Štetno je za Hrvatsku da se govori o tome da su izbori bili nelegalni, kao i da su nelegalni ljudi koji sudjeluju u formiranju vladajuće većine’, rekao je Pupovac, koji se osvrnuo i na izlaganje Hrvoja Zekanovića, zastupnika Kluba Hrvatskih suverenista.

Naime, Zekanović je ranije danas novu vladu nazvao hrvatsko-srpskom trgovačkom koalicijom i zbog toga zaradio opomenu.

‘Trebali biste znati da je pripisivanje karaktera trgovačkog političkog ponašanja pripadnicima etničkih, vjerskih ili rasnih manjina od 1930-ih godina pa do 1945. rezultiralo politikom istrebljenja Židova, Roma i slavenskog stanovništva u znatnom dijelu tadašnje okupirane Europe. I kada to govorite, budite svjesni da stvarate tlo za takvu sudbinu i takvu priču o ljudima koji s time nemaju ništa. Oni pregovaraju o svojim pravima, o tome da im se obnove kuće, da imaju vodovode, ceste i posao. Što mislite da je posao zastupnika Hrvatskog sabora osim toga? Da mogu živjeti u miru, da ne moraju svako malo slušati da ih netko vrijeđa i da im govori gdje im je mjesto’, poručio je Milorad Pupovac.

1/1