Novosti

Politika

Pupovac: Integracija Roma je opći društveni interes

Najdiskriminiranija društvenu skupina u Hrvatskoj su Romi te je uočen trend porasta stereotipa prema Romima. Čak 55 posto ispitanika smatra da Romi većinom žive od socijalne pomoći i ne žele raditi, a četvrtina ispitanika u svojoj firmi ne bi zaposlila pripadnika romske manjine

Large odbor o romima

Sa sjednice saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, 24. maja 2023. (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Nacionalne politike za uključivanje Roma u Hrvatskoj bile su tema nedavne sjednice saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Raspravljalo se o integraciji Roma i potrebi smanjivanja jaza između Roma i ostatka populacije u skladu sa Strateškim okvirom Europske unije za jednakost, uključivanje i participaciju Roma do 2030. godine, Nacionalnom razvojnom strategijom te Nacionalnim planom za uključivanje Roma za razdoblje 2021. do 2027. godine.

- Tema sjednice je važna ne samo sa stanovišta socijalne uključenosti već u smislu sveobuhvatne uključenosti Roma i kulturne i obrazovne, pogotovo što podaci ukazuju da su upravo Romi zajednica s generalno najnižim stupnjem uključenosti u hrvatsko društvo. Integracija Roma je opći društveni interes i obveza, i kao takvog ne bismo ga trebali prepustiti na brigu isključivo romskim udrugama ili specijaliziranim ustanovama, rekao je predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac.

Zastupnik Veljko Kajtazi, koji u Saboru zastupa i romsku nacionalnu manjinu, podsjetio je da je Vlada u januaru ove godine usvojila pravno neobvezujuću Radnu definiciju antiromskog rasizma i diskriminacije Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.

- Sredstva namijenjena poboljšanju života Roma često se ne koriste jer u pojedinim jedinicama lokalne i područne samouprave ne postoje akcijski planovi koji su temelj i za provedbu politika i za dodjelu financijskih sredstava – rekao je Veljko Kajtazi.

Naveo je i područja na kojima se romska zajednica u Hrvatskoj susreće s problemima – obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje i zdravstvo. A Viktor Koska, savjetnik potpredsjednice Vlade Anje Šimprage, naveo je najveće izazove sa kojima se Romi susreću – socijalna distanca, negativna percepcija, stereotipi, društveni položaj i govor mržnje.

Ured pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter, lani je proveo istraživanje o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i njezinim pojavnim oblicima, po kojem su građani Hrvatske kao najdiskriminiraniju društvenu skupinu prepoznali Rome te je uočen trend porasta stereotipa vezanih uz Rome.

- Prema podacima čak 55 posto ispitanika smatra da Romi većinom žive od socijalne pomoći i ne žele raditi dok gotovo četvrtina ispitanika u svojoj firmi ne bi zaposlila pripadnika romske manjine. Ispitanici smatraju i kako Romi u uslužnim djelatnostima odbijaju ljude što je dodatni razlog da ih se ne zapošljava. Prisutna je još uvijek i ogromna segregacija u školama koja predstavlja dramatičan problem i proizlazi iz izdvojenosti romskih naselja. Nedovoljan je i broj romske djece u dječjim vrtićima iz razloga što je presudan uvjet, koji se traži pri upisu, zaposlenost oba roditelja, što je za romsku nacionalu manjinu rijedak slučaj, navela je pravobraniteljica Šimonović Einwalter.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više