Novosti

Politika

Pupovac ne može odgovarati zbog političkog mišljenja

Pupovac je kolateralna žrtva zbog komešanja unutar HDZ-a, jer je ključno pitanje tko će kontrolirati HDZ. Prema Pupovcu se širi oštrica kako Plenković ne bi pobijedio na izborima, kaže odvjetnik Anto Nobilo

3evcj0x6q9xlrsb0kx6wfc3zy6i

Anto Nobilo (foto Petar Glebov/PIXSELL)

Gostujući na N1 televiziji odvjetnik Anto Nobilo komentirao je zahtjeve da DORH ispita političke ocjene predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca. Nobilo je kazao da se ne sjeća sličnog primjera u Hrvatskoj, s obzirom da je verbalni delikt ukinut 1991. godine i da je tada prestala važiti zabrana komentiranja državne politike. Također je rekao da se kod Pupovca ne može govoriti o kaznenom djelu, kao što HVIDRA želi imputirati.

‘Izlaganje poruzi i sramoćenju Hrvatske potpuno je drugo, ovdje imamo članak političara koji iznosi probleme u Hrvatskoj, imamo njegovu analizu i mišljenje, a zbog mišljenja ne može nitko odgovarati. Izlaganje poruzi nije kazneno djelo. Ako svedemo na osobnu razinu, onda je to djelo klevete, djelo uvrede. Kad bi se na takav način trebalo rješavati, onda treba postaviti pitanje tko će određivati što je primjeren govor, a što nije, a ako bude tako onda su u pitanju temelji demokracije u Hrvatskoj‘, kazao je Nobilo.

Odgovarajući na pitanje je li moguće skidanje imuniteta Pupovcu, Nobilo je jasno kazao da Ustav Hrvatske ne dopušta da se zbog toga saborskom zastupniku skida imunitet. ‘Za delikte koji se čine govorom Sabor nikad nikome nije skinuo imunitet pa neće ni Pupovcu, ja se iskreno nadam. Pupovac je kolateralna žrtva zbog komešanja unutar HDZ-a, jer ključno pitanje nije tko će biti predsjednik, tko će imati većinu, nego tko će kontrolirati HDZ, to je sad najvažnije pitanje. Prema Pupovcu ide širenje oštrice sve kako Plenković ne bi pobijedio na izborima‘, konstatirao je Pupovac, ustvrdivši da se nada da će državno-odvjetnička odluka biti brza, prioritetna i efikasna, s obzirom da bi bio pravosudni i politički skandal kad bi išli saslušavati Pupovca. ‘Oni imaju odraditi dvije stvari, pročitati kaznenu prijavu i pročitati intervju i donijeti odluku, a to se može napraviti u pola dana‘, kazao je.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više