Novosti

Kronika

Пупoвaц: Нe слeдитe oнe кojи вaс жeлe увући у сукoбe

Приликoм пoсeтe истoчнoj Слaвoниjи, прeдсeдник СДСС-a je кoмeнтaрисao aктуeлну пoлитичку ситуaциjу и нeдaвнe сукoбe хрвaтских и српских нaвиjaчa у Вукoвaру

Iqwhfihdzxn993hcav4p4zeqt61

(foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Kandidati SDSS-a na predstojećim parlamentarnim izborima, Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević, posetili su u nedelju opštine Negoslavci, Borovo i Trpinja. U izjavi lokalnim medijima nakon manifestacije ‘Dani zavičaja, folkora i običaja’, koja se tradicionalno održava u Borovu u organizaciji Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine, Pupovac je komentarisao aktuelnu političku situaciju i odnos većinskog naroda prema pripadnicima srpske nacionalne manjine te nedavne sukobe hrvatskih i srpskih navijača u Vukovaru.

- Naša poruka je da ne nasedamo na uporna nastojanja da se ovde događaju najpre navijački, a onda i sukobi širih razmera. Svim građanima, a posebno građanima srpske nacionalnosti poručujem da ne slede one koji ih žele navući na tu vrstu sukobljavanja. Ne sledite one koji žele da na bilo koji način i na bilo kojem mestu učestvujete u nasilju. To nikome ne odgovara. Ne odgovara Srbima, a siguran sam da ne odgovara ni Hrvatima ni Hrvatskoj - poručio je Pupovac, dodajući da takvi sukobi odgovaraju samo onima koji na njima grade svoju političku moć.

- Umesto da iskoriste sredstva koja im je država osigurala za napredak ovog kraja, oni ne koriste ni minimum od toga, ali zato koriste najniže osećaje kod dela ljudi. Mlade ljude ne usmeravaju prema dobru, već prema lošem. To treba reći i takve poruke je potrebno slati svaki dan. Nadam se da će ih biti ne samo s naše nego i sa drugih strana - poručio je Pupovac.

Predsednik SDSS-a je podsetio da je pozitivan trend u odnosima između pripadnika dvaju naroda i svih drugih naroda koji žive na području Vukovara zaustavljen pre nekoliko godina.

- Taj pozitivan trend počeo se pretvarati u negativan, najpre u odnosu prema ćiriličnom pismu, nakon toga prema ljudima koji su u srpskoj politici u Hrvatskoj, a onda i prema onima koji navijaju za drugačije klubove. Zatim se počeo usmeravati i na ostale ljude tako što je neko sebi dao za pravo da određuje ko je ratni zločinac, a ko nije, da preuzme ulogu istražnih organa i ulogu države. Na kraju je to završilo tako da u poslednjih godinu ili dve dana, mladići srpske nacionalnosti koji jesu ili nisu navijači, doživljavaju neugodnosti, napade i nasilje. To treba prestati. Mi znamo gde je izvorište toga, znamo koja politička pamet i um, ako je uopšte reč o pameti, to proizvodi, kome je to u interesu i kome je to cilj - kazao je predsednik SDSS-a.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Pupovac je prookomentarisao i izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave sa konferencije za medije na temu popisa stanovništva. Penava je, podsećamo, optužio HDZ i SDSS da su postigli dogovor po kome je popis stanovništva postao politička, a ne statistička kategorija.

- Kao što neko može bolje od države procesuirati ratne zločine i utvrđivati ko je ratni zločinac, a ko nije, tako sebi neko daje za pravo da zamišlja da može bolje provoditi popis stanovništva od države. Država je tu da obavlja taj posao jer to nije posao nijedne stranke, ni SDSS-a, ni HDZ-a, nijednog zastupnika i nijednog gradonačelnika. To je posao onih koje je država ovlastila kao službenike i činovnike. U delu tog posla trebaju učestvovati svi građani bez obzira na nacionalnost i niko u tome ne može i ne treba biti privilegiovan, ali isto tako niko ne treba biti diskriminisan. Svi u tome trebaju učestvovati zato što je to civilizacijsko postignuće i zato što je to način kako se gradi međusobno poverenje u multietničkim sredinama kao što je Vukovar i kao što je značajan deo drugih delova Hrvatske - zaključio je Pupovac.

Osim Borova, SDSS-ovi kandidati su posetili opštinu Negoslavci i Udruženje žena ‘Negoslavčanke’ čije su članice pripremile izložbu ručnih radova i rukotvorina te bogatu trpezu za goste, a zatim su obišli imanje uspešnog mlekara Čede Veselinovića. U Trpinji su posetili osnovnu školu u kojoj se nastava provodi na srpskom jeziku i pismu, a u Pačetinu obnovljeni hram Sv. Nikolaja i Fudbalski klub ‘Sloga’ čijim su predstavnicima uručili komplet dresova. Prošle godine su sredstvima SNV-a uređene prostorije tog kluba i natkrivene tribine. Na kraju dana, kandidati SDSS-a su prošetali ulicama Bobote u defileu učesnika Vidovdanskog sabora i prisustvovali folklornoj večeri, završnom programu ove trodnevne manifestacije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više