Novosti

Kronika

Путeвимa бeoгрaдскe истoриje

Виjeћe српскe нaциoнaлнe мaњинe Слaвoнскoг Брoдa oргaнизирaлo je пoклoничкo путoвaњe у глaвни грaд Србиje

Mhuasv4moq60o8601t5b445voqx

Vijeće srpske nacionalne manjine Slavonskog Broda organiziralo je pokloničko putovanje u Beograd. Centralni dio putovanja bila je posjeta manastiru Sv. Arhangela Mihajla u Rakovici, kao i poklonjenje na grobu srpskog patrijarha Pavla. Duhovnik ovog ženskog manastira održao je kratku besjedu o burnoj istoriji svetilišta, nakon čega su se okupljeni pomolili u novosagrađenoj crkvi unutar manastirskog i obišli obližnji izvor ljekovite vode Sveta Petka.

Slijedila je posjeta hramu Svetog save na Vračaru, čija je gradnja započela 1936. godine, a postoje dobri izgledi da se hram dovrši do 2019. godine, odnosno do obilježavanja 800. godišnjice samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Prilikom obilaska Narodne biblioteke izletnici su razgledali izložbu ‘Proučavanje srpske rukopisne knjige’ posvećenu razvoju i radu Odelenja za arheografiju NBS-a. Domaćini su im skrenuli pažnju na elektronski katalog NBS-a koji omogućava pristup velikim bazama. Mnoge je oduševio savremeni korisnički prostor koji čitaocima i istraživačima pruža čitav set kvalitetnih bibliotečnih usluga.

Na Kalemegdanu su razgledali legendarnu Bogorodičinu crkvu Ružicu, poznatu kao vojnu crkvu koja je sada pod zaštitom države. Pored nje nalazi se kapela Svete Petke, ukrašena živopisom u tehnici mozaika čija kompozicija izražava stremljenje od zemlje ka nebu, Spasenju i Carstvu Nebeskom. Slijedila je posjeta Sabornoj crkvi i grobovima Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više