>

novosti logo

Kronika Kronika

Puzeći revizionizam

Novosti u Koprivničkim Bregima, naselju nadomak Koprivnice: ‘Uklanjanje zvijezde je blaža varijanta revizionizma, gora je kada spomenik dignu u zrak’, kaže povjesničar Hrvoje Klasić

Sa spomenika NOB-u u prigradskom koprivničkom naselju Koprivnički Bregi podignutog nakon Drugog svjetskog rata, u organizaciji nekadašnjeg mjesnog Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), ratnih devedesetih nepoznati počinitelj uklonio je zvijezdu petokraku.

Zvijezda na spomeniku posvećenom stradalim lokalnim partizanskim borcima i civilnim žrtvama, više nikad nije vraćena, a krivac za njezino uklanjanje nije pronađen niti je tražen. Umjesto zvijezde, prije nekoliko godina, na spomenik je stavljen službeni grb Republike Hrvatske. Sadašnji hrvatski grb koji je dizajniran devedesetih, tako neprimjereno krasi antifašistički spomenik. Da se u ovakvim slučajevima koji su vrlo učestali, radi o povijesnom revizionizmu, odnosno negiranju zvijezde petokrake kao službenog simbola antifašističkog hrvatskog i jugoslavenskog pokreta, potvrđuje povjesničar Hrvoje Klasić s Odsjeka za povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

- To je ono što zovem ne suočavanje nego obračun s prošlošću. Ovo je blaža varijanta, dakle, gora varijanta je kad se cijeli spomenik posvećen bilo borcima, bilo žrtvama Drugog svjetskog rata s antifašističke strane, digne u zrak. Ova varijanta se prvenstveno obračunava sa komunizmom. Naravno da nisu svi pripadnici antifašističkog pokreta bili komunisti, ali antifašističkog pokreta u Jugoslaviji ne bi bilo bez Komunističke partije koja je organizirala, vodila ustanak i cijeli pokret otpora. Uostalom, Franjo Tuđman, prvi predsjednik Republike Hrvatske i HDZ-a je ne samo tokom Drugog svjetskog rata nego i sljedećih 15 godina mira, išao na posao sa zvijezdom petokrakom na čelu – navodi Klasić.

Dodaje da je odnos prema zvijezdi petokraci kod nas vrlo problematičan jer isti oni koji slave Franju Tuđmana, nazivaju taj simbol zločinačkim.

Žao mu je što hrvatska država nije uložila ni desetinu truda koliko ulaže u komemoraciju na Bleiburgu. Smatra da spomenik trebalo vratiti u prvobitno stanje jer obilježje koje je bilo na njemu nije kriminalizirano niti zabranjeno te pripada pobjedničkoj vojsci kojoj je u to vrijeme pripadao i Franjo Tuđman.

Očitovanje nadležnog županijskog antifašističkog udruženja, nismo dobili. Mario Hudić (HSS), načelnik Općini Koprivnički Bregi tvrdi da nema nikakve informacije vezane za spomenik NOB-a, koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade Općine Koprivnički Bregi.

Interesantno je da općinski načelnik Hudić ne zna ništa o prošlosti antifašističkog spomeniku, iako su Koprivnički Bregi njegovo rodno mjesto u kojemu još uvijek živi i radi. Istovremeno, kako je vidljivo iz njegovih ranijih javnih istupa, znanje ga bolje služi kad je u pitanju povijest prijateljstva Koprivničkih Brega s desničarskom pjevačkom ikonom Markom Perkovićem Thompsonom, čiji je prošlogodišnji koncert organizirala upravo ova Općina.

1/1