Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Bata Grmoja

Takav raskorak između bombastičnosti najave i traljavosti realizacije kakav je demonstrirao Nikola Grmoja nismo vidjeli otkako je u ‘Štefici Cvek’ Bata Živojinović uzalud obećavao snošaj. Najavljivao je Grmoja senzaciju, a na kraju je pokušao kompromitirati Šeksa dokumentom objavljenim prije 22 godine. Čekamo da otkrije Ameriku

Y7qsqr7rb97ecir3q9gjo4w9mcd

U raljama života – Nikola Grmoja (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Gazda

Rubriku počinjemo pod pritiskom snažnih emocija: maloprije se na televiziji pokazalo vedro Gazdino lice snimljeno na vestminsterskom pločniku, baš dok je odlazio sa suda. Prema prvim informacijama, sloboda u formi jamčevine koštala ga je sto tisuća funti. Navodno mu je na nogu stavljen uređaj za elektronski nadzor i ne smije napuštati londonsko boravište. Sudac je naredno ročište zakazao za 10. travnja. Da, 10. travnja. Sljedeće godine, naravno.

Kao što je poznato, hrvatski tužitelji već nekoliko sedmica izgaraju od želje za razgovorom s Todorićem koji je pobjegao u Englesku. Na nagovor odvjetnika predao se tamošnjoj policiji te je nakon višesatnog razgovora sa sucem pušten na slobodu. Zasad je nejasno zašto je iduće ročište zakazano tek za pet mjeseci. Ovako, na prvi pogled, čini se da englesko pravosuđe nije impresionirano načinom na koji su hrvatski tužioci argumentirali žudnju za Todorićem.

I dok je Gazda u egzilu proživljavao dinamičan dan, u Hrvatskoj se sudbinom njegove kompanije bavilo saborsko povjerenstvo. Pred njim se ukazao devedesetsedmogodišnji Josip Manolić, bivši hrvatski premijer. Odgovornost za nepravilnosti u privatizaciji prebacio je na nešto mlađeg Franju Gregurića, ratnog premijera. Povjerenstvo su posjetili i Milan Kovač te Ivan Penić, bivši čelnici Fonda za privatizaciju, ali nisu rekli ništa vrijedno ponavljanja u našoj maloj rubrici. Premda još nije pošteno ni započeo, u postupku protiv Todorića i jataka izvjesna je samo beskrajnost.

Misija

Ne zove se sretnom nijedna zemlja u kojoj ministar obrane vodi glavu riječ. A Hrvatska je baš takva. Ovo vođenje glavne riječi treba shvatiti u prenesenom smislu: Damiru Krstičeviću, ministru obrane, nitko ne može predbaciti rječitost. No ono što želi kaže, a što kaže, ostvari se. U njegovu mandatu država se upadljivo militarizira, građane se poziva u rezervu, priča se o kupovini naoružanja, a evo i najave odlaska pedesetak inženjeraca Hrvatske vojske u mirovnu misiju u Libanon sljedeće godine. Otkrio je to u kasarni Croatia pri primopredaji ‘donacije Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj vojsci namijenjenoj upravo toj misiji’. Naime, što? Upućena štampa otkriva da je opremanje inženjeraca vrlo skupo pa je američka pomoć neophodna. I za opremanje misije, ali i za ushit ministra obrane koji se hvalio partnerstvom sa SAD-om. Bi li Hrvatska mogla pametnije trošiti novac? Morala bi, ali kad vidimo tko je vodi, sumnjamo da može.

Bata

Takav raskorak između bombastičnosti najave i traljavosti realizacije kakav je demonstrirao Nikola Grmoja, Mostov politički tajnik, nismo vidjeli još otkako je u ‘Štefici Cvek’ Bata Živojinović uzalud obećavao snošaj. Grmoja je najavljivao konferenciju za novinare na kojoj će otkriti upletenost vrha vlasti u aferu Agrokor, a objavio je dokument otisnut prije 20 godina u Globusu u kojem se otkriva da je nalaz financijske policije o nepravilnostima u Agrokoru 1993. godine dostavljen tadašnjem potpredsjedniku Vlade Vladimiru Šeksu. Šeks je odgovorio nekim dokumentima za koje veli da obaraju Grmojine optužbe. Sve smo mogli vjerovati, ali da je Šeks umiješan u nešto nečasno ili nezakonito, nije nam padalo na um ni u najluđim fantazijama. Šeks, taj divni, odmjereni čovjek?! Pa on pojma nije imao ni o ratnim zločinima u svome Osijeku. Jedva čekamo da Grmoja otkrije Ameriku.

Kukuriku

SDP-ovcima je, vjerojatno, netko sugerirao veću zastupljenost u medijima, pričanje o bilo čemu i bilo kad pa su se sada pojavili s najavom druge Kukuriku koalicije. Nije ni ona prva bila bogzna kako uspješna, ali koga briga, što je u Hrvatskoj uopće uspješno? SDP predlaže udruživanje opozicije i zagovara zajednički izlazak na evropske, predsjedničke i parlamentarne izbore.

Kukuriku koaliciju činili su SDP, IDS, HSU i HNS koji, naravno, više nije u igri jer je koalirao s HDZ-om pa mu predstoji izborni debakl. Ovdje ćemo još uvaliti informaciju o najnovijem ispitivanju raspoloženja birača. Provela ga je agencija Promocija plus i utvrdila da je najpopularniji HDZ u blagom padu – sa 33,5 na 31,3 posto. SDP polako raste, sada su na 22,9, a imali su 22 posto. Laganom porastu popularnosti još se mogu veseliti u Mostu – sa 7,8 na 8,7 posto, i Živom zidu – sada 7,5, prije 6,6 posto.

A kad već spominjemo SDP, napisat ćemo i da je Ante Ramljak, Vladin povjerenik za Agrokor, najavio postupak protiv Davora Bernardića. Smatra da ga lider SDP-a optužuje bez dokaza. Bernardić uzvraća kako se veseli prilici za razgovor s Ramljakom.

Suđenje

Vjerovali ili ne, u Osijeku se još sudi Zdravku Mamiću, bratu mu Zoranu i suradnicima, optuženima za izvlačenje novca iz Dinama. Ako i ne znate, nema veze, nije za to suđenje nikoga briga. Na primjer, Zdravkova supruga, njihove kćeri i bivša Zoranova supruga već dva puta nisu se odazvale sudskom pozivu. Od optuženih, nije bilo ni Damira Vrbanovića pa je poreznik Milan Pernar samovao na optuženičkoj klupi i slušao svjedočenje svoje supruge. Koja nije znala da je dobar s Mamićima. Hrvatska – država u kojoj čak ni suđenje Mamiću nema smisla.

Volonter

Gdje ima Mamića, ima i Hrvatskog nogometnog saveza, a gdje ima HNS-a ima i maštovite upotrebe novca. Ovoga tjedna prenosimo informaciju o Davoru Šukeru, predsjedniku HNS-a. Dnevne novine otkrivaju da mu mjesečna plaća iznosi od 50 do 55 tisuća kuna, premda se predstavljao kao volonter. On se brani šutnjom.

Most

Kad već spominjemo novac, evo nimalo iznenađujuće vijesti: fali ga za Pelješki most. Nedostaje 15 posto sredstava koje treba osigurati Hrvatska, ostalo ide iz EU fondova. Nezgoda je što su Hrvatske ceste očekivale da će izgradnja koštati nekoliko stotina milijuna manje. I sad se zbunjeno češkaju. Baš kao što se i mi češkamo trajno zbunjeni činjenicom da Hrvatska svake godine šalje milijune u Bosnu i Hercegovinu, tobože za tamošnje Hrvate i istodobno se sprema potrošiti još više milijuna da te iste Hrvate u Neumu zaobiđe. Hoćemo li uvrijediti nečije osjećaje napišemo li da Hrvatska nepokolebljivo prkosi elementarnoj logici?

Pauza

U ovom broju pauziramo od Grabar Kitarović i Plenkovića. Ona mu malo prkosi inzistiranjem da povjerenstvo za Agrokor nastavi raditi, a on je zračio bahatošću bez ikakve osnove u zbilji. Toliko o tome.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više