>

novosti logo

Rabljena sedmica: Bero, izgubljeni

Čestitati Bujancu bilo što, pa i sklapanje braka, može samo političar koji očekuje podršku desnih fanatika ili onaj koji ništa ne razumije. Bernardića ćemo dobronamjerno svrstati u drugu skupinu

Bujica

Zadar je u ponedjeljak ujutro potopilo nevjerojatnih 280 litara kiše po metru četvornom, štete još nisu zbrojene, bujica je, kako se stereotipno veli u medijima, nosila sve pred sobom. Tako je već u utorak u grad donijela Kolindu Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića koji su se odmah bacili na izgovaranje rečenica bez osobitog značenja. On je pričao o normalizaciji prometa, maksimalnom angažmanu, velikoj suši, požarima, odavao je priznanja vatrogascima, policiji, dobrovoljcima, komunalnim službama i tako dalje, najavio Vladinu maksimalnu pomoć, pozvao građane da prokuhavaju vodu. Ona je nakon obilaska Zadra i Nina pod maskirnim kišobranom objavila da ne može vjerovati kakve je štete prouzročila kiša, dodala kako je ambijent pomalo podsjeća na rodnu Rijeku samo što je konfiguracija terena drugačija, divila se vatrogascima, Nin usporedila s krajevima poharanima uraganima, govorila pohvalno o angažmanu službi, osvrnula se na silnu i nezaustavljivu kišu, fotografirala s unesrećenim ljudima. Ovog su nas tjedna priroda i društvo podsjetili – nema dobre bujice.

Diplomati

Vladu vodi diplomat, predsjednica je radila u diplomaciji, a država na međunarodnom planu stoji pretežno tragično. Najnoviji neuspjeh je mađarska blokada hrvatskog ulaska u OECD, Organizaciju za privrednu suradnju i razvoj. Još ranije isto je učinila Slovenija. Slovencima je smetalo hrvatsko nepriznavanje arbitražnog pravorijeka u sporu oko granice, dok su Mađari ljuti zbog slučaja Ina-MOL. Točnije, rade pritisak da Hrvatska malo popusti u sudskom postupku protiv MOL-ova čelnika Zsolta Hernadija kojeg USKOK sumnjiči za podmićivanje Ive Sanadera. Neočekivano razumijevanje mađarskog stajališta, ili očekivano nerazumijevanje situacije, stiglo je od Kolinde Grabar-Kitarović. Nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom Janosom Aderom, izjavila je da Mađarska ne ucjenjuje Hrvatsku nego štiti svoje interese. Potom je na Korvinovu sveučilištu u Budimpešti dobila počasni doktorat. Ove je informacije, čini nam se, primjereno čitati uz suze. Ne radosnice. Nego prave, tople suze.

Rejting

Predsjednica ozbiljno pokušava podići rejting, počela je kritizirati Vladu, a prijestolnička štampa evidentira teme navodnih sporova između nje i Plenkovića, što je interesantno poput Gordana Jandrokovića. Pa ćemo o tome što kraće. Uglavnom, u sukobu Dijane Vican, prve žene povjerenstva za provedbu obrazovne reforme, i ministrice znanosti Blaženke Divjak, Grabar-Kitarović podržala je potonju, za razliku od Plenkovića. Zatim, rekla je kako Plenkovićevim rješenjem o premještanju spomen-ploče HOS-ovcima s ustaškim pozdravom iz Jasenovca u Novsku nitko nije zadovoljan, bila je protiv kažnjavanja momka koji je vikao ‘HDZ lopovi’, smatra kako Vladina politika prema Ukrajini izaziva Rusiju, misli da Vlada nedovoljno radi na rješavanju demografske krize. Naredne dvije godine mandata očito namjerava provesti u kontinuiranoj kampanji. Političarka koja nema što reći, govorit će gotovo svakodnevno, posvuda. Eto sjajne prilike za self-help magove, savjeti za preživljavanje njezina mandata definitivno bi bili korisno štivo. Svima koji prežive Plenkovića.

Povjerenstvo

O Agrokoru nema epohalnih vijesti, situacija u koncernu je, prema tvrdnjama upućenih medija, ‘bolja’, ali je maloprodaja još uvijek u minusu, a istraga stoji. Ipak, otvori li je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo i formalno, jer ona neformalna, kao, traje, s dnevnog reda parlamenta nestat će SDP-ov zahtjev za osnivanje saborskog istražnog povjerenstva. Ono, prema zakonu, ne može biti osnovano ‘za pitanja o kojima je pokrenut sudbeni postupak tako dugo dok taj postupak teče’. U SDP-u, s druge strane, vele kako iz citiranog članka ne proizlazi da je pokretanje državnoodvjetničkog postupka zapreka za osnivanje istražnog povjerenstva. SDP-ovci su htjeli da povjerenstvo temeljito pronjuška po poslovima Ivice Todorića, ali i po Vladinim odlukama o Agrokoru, što Plenkovićeva ekipa, očito, ne želi iz razloga koje možemo slutiti.

Čestitka

To s Davorom Bernardićem i SDP-om postaje jedna od tužnijih priča Nesretne Države Hrvatske: predsjednik socijaldemokrata istaknuta je medijska vijest nakon što je Velimiru Bujancu čestitao sklapanje braka, premda Bujanca, maskotu radikalne desnice, pristojna politika zaobilazi. Ili preskače, kako tko hoće. U zatvorenoj grupi na Facebooku, 143 članova stranke objavilo je da je Bernardić čestitkom nanio štetu stranci, a drugačije ih misli svega 34.

Nadalje, Bernardić je s bliskim suradnicima odlučio dignuti 800 tisuća kuna kredita za stranačke potrebe i za to pod hipoteku stavio stranačke prostorije u zagrebačkom Maksimiru i Poreču, a sve, navodno, bez suglasnosti Predsjedništva i Glavnog odbora. Navedeno je, izgleda, ozlovoljilo SDP-ovce, a dok se oni bave čestitkama, novcem i izgubljenošću stranačkog šefa kojeg su sami izabrali, vladajući HDZ može što hoće i hoće što može, na isto mu dođe. Čestitati Bujancu bilo što može samo političar koji očekuje podršku desnih fanatika. Ili onaj koji malo što razumije. Bernardića ćemo dobronamjerno svrstati u drugu skupinu.

Suđenja

Stupovi našeg društva najčešće borave u sudnicama. Iz ovotjedne ponude najavljujemo početak suđenja u slučaju Remorker koji na optuženičku klupu dovodi Božidara Kalmetu, dugogodišnjeg zadarskog gradonačelnika i istaknutog HDZ-ovca. USKOK ga tereti za suorganizaciju izvlačenja milijunskih iznosa iz javnih tvrtki preko računa za fiktivne poslove.

Zdravku Mamiću, faktički prvom čovjeku zagrebačkog Dinama i hrvatskog nogometa, u Osijeku se sudi zbog optužbe da je stajao na čelu pražnjenja blagajne zagrebačkog prvoligaša. Ovog mu je tjedna onemogućen ulazak u sudnicu i to, kako je obrazložio Darko Krušlin, predsjednik sudskog vijeća, ‘zbog učestalog i opetovanog narušavanja reda’. Mamić je i o tome pametovao, ali nećemo ga citirati, jer se držimo pravila tko koga mora ugristi da bi nešto postalo vijest.

Neuspjeh

Hrvatski ekipni sportovi utočište su predvidljivosti. Svake se godine, nakon nadom ispunjenih najava, nogometni klubovi prije kraja rujna opraštaju od međunarodnih natjecanja i, kako to eufemistički vole reći njihovi čelnici, ‘vraćaju obvezama u domaćem prvenstvu’. Tek nešto rjeđe, nogometna ili košarkaška reprezentacija skupe stvari već nakon prvog kruga velikih natjecanja: tada košarkaši govore o višedesetljetnom prokletstvu koje ih odvaja od medalja, dok se nogometaši prisjećaju 1998. i trećeg mjesta u Francuskoj. Sve ovo ispisali smo u čast najnovijeg hrvatskog reprezentativnog debakla, onog košarkaškog na Evropskom prvenstvu, gdje su ih Rusi u Istanbulu, u osmini finala rastavili s dojmljivih 101:78. Protivnicima je koliko-toliko žilav otpor pružio samo Bojan Bogdanović. Prva žrtva neuspjeha bit će, vrlo vjerojatno, izbornik Aleksandar Petrović. Dogodine je pak na rasporedu Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Uspije li se plasirati, hrvatska će reprezentacija vjerojatno zapeti već u skupini pa ćemo sljedećeg ljeta, bude li zdravlja i sreće, slušati i čitati mudre analize neuspjeha iz usta i pera nogometnih stručnjaka i onih koji se tako osjećaju.

1/1