Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Hibridni premijer

Tvrdnjom da se protiv Hrvatske vodi hibridni rat i predbacivanjem kolektivne amnezije cijeloj javnosti Andrej Plenković kao da klizi prema stanju u kojem je njegov doživljaj svijeta s realnošću povezan sve krhkijim sponama

Xhigev7z4v3ta34o893q175b2ic

Otkud nam pravo dovoditi u pitanje njegovu sreću? – Andrej Plenković (foto Duško Marušić/PIXSELL)

Hibrid

S Agrokorom smo na ovim stranicama neko vrijeme intenzivno gnjavili, a sada nam se čini da se, naizgled paradoksalno, unatoč aktualnom zapletu događa malo što novo. Gazda iz egzila črčka blog i izbjegava tjeralicu, menažerija se, nakon kraćeg druženja s takozvanom pravnom državom, povukla iz javnosti te s fiškalima razrađuje strategiju obrane, a Ante Ramljak i Vlada… Oni su trenutno glavne nepoznanice u priči. Ovih dana objavljeni su detalji ugovora o takozvanom roll-up kreditu, po čijim odredbama, uz ostalo, država ne smije smijeniti Ramljaka, inače svoga povjerenika u Agrokoru, bez odobrenja kreditora. Više o tome na narednim stranicama.

Nama je pak neodoljiv istup premijera Andreja Plenkovića, koji je na SDP-ovu inicijativu da podnese ostavku zbog koječega – i o tome čitajte na narednim stranicama – odgovorio da se protiv Hrvatske vodi ‘hibridni rat’. Hibridni rat? Zašto bi danas itko poveo bilo kakav rat protiv male, zabačene države na rubu Evropske unije koja se mjesecima batrga s problemima jedne korporacije? Nešto kasnije oglasio se i tvrdnjom kako mu se čini da ‘cijela javnost pati od kolektivne amnezije’. Hm, da je to istina, tko bi glasao za HDZ?

Premijer, ako smijemo laički zapaziti, lagano klizi prema stanju u kojem je njegov doživljaj svijeta s realnošću povezan sve krhkijim sponama. No ako je njemu tako lakše, otkud nam pravo dovoditi u pitanje njegovu sreću.

Kardinal

Papin izaslanik, kardinal Pietro Parolin, za boravka u Zagrebu dao je do znanja kako Katolička crkva, u načelu, nema ništa protiv Vatikanskih ugovora. A zašto bi imala kada joj daju niz bajkovitih privilegija. No Parolin kaže da ugovori nisu ‘izraz privilegija nego međusobne pomoći’ i zbog toga ih, vjeruje, ne treba revidirati. Najavio je mogući papin posjet Hrvatskoj – katolički poglavar, prema kardinalovim riječima, ‘intenzivno razmišlja’ o tome – dok je na pitanje o Međugorju rekao da je papinska komisija zaključak predala papi, a što će i kada on odlučiti, nije poznato. Izbjegao je odgovoriti o kanonizaciji Alojzija Stepinca. Parolin je u Zagreb stigao na poziv Josipa Bozanića, na proslavu dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Oko njega se okupilo dosta živopisnih lica, poput Željke Markić, Davora Ive Stiera, Ljilje Vokić, Damira Borasa, Dragana Primorca, Kolinde Grabar-Kitarović

Interes

A ona, Grabar-Kitarović, naša omiljena proizvođačica vijesti, opet je zaratila s Dalijom Orešković, predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Povjerenstvo će se, naime, vjerojatno ponovno pozabaviti predsjedničinom rođendanskom proslavom koju je navodno organizirao Zdravko Mamić. Zašto? Zato što je tadašnji ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, pozivajući se na tajnost podataka, odbio Povjerenstvu dostaviti podatke kada se i gdje feštalo. I pritom je, čini se, počinio proceduralni propust – prije odbijanja suradnje s Povjerenstvom nije zatražio mišljenje Vijeća za nacionalnu sigurnost. Već sama najava ponovnog otvaranja ove teme iznervirala je predsjednicu koja je poručila Orešković da se počne baviti sukobima interesa, a ne vođenjem privatnog rata protiv nje. Orešković je odbila uzvraćati istom mjerom, ali je dodala kako bi se u naredna tri mjeseca, do isteka mandata Povjerenstva, na njegovu dnevnom redu mogla naći još dva potencijalna sukoba interesa s Graba-Kitarović kao glavnom junakinjom. ‘Jedan se tiče putovanja predsjednice u SAD, a u drugom se preispituje ostvaruje li predsjednica prava na doktorskom studiju kao i svi drugi studenti na Fakultetu političkih znanosti’, najavila je Dalija Orešković.

Ovo je, navode pedantniji novinari, četvrti konflikt predsjednice s Orešković. Zbilja, s Grabar-Kitarović nekvaliteta hrvatskih političkih lidera pala je za još jednu razinu.

Euro

Od novostvorenih tema ne možemo, ne smijemo i ne želimo preskočiti onu o uvođenju eura. To je postao ‘strateški cilj ekonomske politike u narednim godinama’, a ‘mnogi taj korak uspoređuju s odlukom o ulasku u EU’, čitamo u dnevnoj štampi, jer bi euro trebao ‘trgnuti zemlju iz letargije’. Životna iskustva poput prekomorskih, talijanskih, govore u prilog tezi da uvođenje eura zbilja zna trgnuti iz letargije i to prema depresiji, jer loše utječe na standard. Hrvatska narodna banka ima drugačije gledište, njezin guverner Boris Vujčić prezentirao je analizu o koristima i troškovima uvođenja evropske valute. U najveće koristi guvernerov je tim ubrojio ukidanje valutne klauzule i smanjenje kamatnih stopa. Predstavljajući HNB-ovu analizu, Vujčić je minorizirao strah od gubitka ‘samostalne monetarne i tečajne politike’ jer je ona i sada vrlo ograničena pa Hrvatska, reče guverner pozivajući se na Boba Dylana, i nema što izgubiti. Nama se kao najveći dobitak čini to što će s eurom Hrvatska ostati bez novca sramotna imena.

Statut

U međuvremenu, Vlada se i dalje klima, ali je nema tko srušiti, jer sve se klima i u SDP-u, još uvijek najvećoj opozicijskoj stranci. Na njihovu Predsjedništvu nije prošao prijedlog stranačkog Statuta koji je Davora Bernardića trebao fiksirati na mjestu predsjednika SDP-a. Nećemo citirati odredbe, uglavnom Statuom se htjelo maksimalno otežati pokretanje postupka njegove smjene. No nakon glasnog negodovanja u stranci, od prijedloga Statuta se odustalo, a dežurnim je krivcem proglašen njegov autor, Bernardiću odani Erik Fabijanić. Ne možemo ne zavidjeti SDP-ovcima na ljepoti paralelnog svemira u kojem žive.

Auta

Često kritiziramo državnu vlast pa je treba i pohvaliti kada zasluži. A zaslužila je jer ima jedinstven talent za rješavanje problema koje sama stvara. Nedavno su premijer, predsjednik Sabora i predsjednica javno odbili korištenje novih blindiranih limuzina čija je cijena divnih dva milijuna eura. Ideja da im se kupe skupa auta stigla je iz njihova Ministarstva unutarnjih poslova. Ono će skupa vozila kupiti da bi skupljala prašinu.

Hrvatska nije država nego komedija.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više