Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Mrtvi zid

Neizvjesna je budućnost Živog zida: ne samo što im se antisistemska gorljivost otopila brzinom kakvu znanost nije zabilježila čim su osvojili europarlamentarni mandat, pa sada ratuju oko toga tko će se uvaliti na osam tisuća i kusur eura eurozastupničke plaće, nego im je i dionice na tržištu olakih obećanje uzeo Mislav Kolakušić

Zvsgl87rg3xe10roitzvz3t0lrh

Živo u Živom zidu – Bunjac, Sinčić, Palfi, Lukanić (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Glavaš

Iskazom Krunoslava Fehira, bivšeg krunskog, a sada običnog svjedoka, na zagrebačkom je Županijskom sudu nastavljeno suđenje dugogodišnjem slavonskom bossu Branimiru Glavašu, inače članu aktualne parlamentarne većine. Glavašu se sudi zbog ratnih zločina nad osječkim Srbima, dio kazne već je odslužio u Bosni i Hercegovini, kamo je pobjegao prije šest godina. Postupak protiv Glavaša tipičan je produkt hrvatskog pravosuđa s presudom koja je postala pravomoćna, pa ju je ukinuo Ustavni sud, njegovim bijegom u BiH i povratkom u Hrvatsku te, sada, novim početkom. Fehir, čije svjedočenje optužuje Glavaša, uglavnom je ponovio ono što je govorio i na prvom suđenju, a optuženikovi su ga odvjetnici zauzvrat prijavili zbog ratnog zločina. Istodobno, ratni zločinac Tihomir Orešković završio je u Remetincu zbog obiteljskog nasilja. On je pak osuđen u ožujku 2001. zbog zločina počinjenih 1991. godine nad gospićkim Srbima. Zajedno s njim na robiju su tada poslani Mirko Norac i Stjepan Grandić. Domovinska elita ne miruje.

Živi zid

‘Raskol Živog zida sada može spriječiti samo jedna osoba, a to je Vladimira Palfi’, zapisao je na Facebooku Ivan Pernar nakon što je u javnost dospjela snimka bratoubilačke unutarstranačke epizode u kojoj se saborski zastupnik Branimir Bunjac i novi međunarodni tajnik Dominik Vuletić jedan drugome unose u lice uz razmjenu povišenih tonova. Sukobi potresaju Živi zid otkako su na europarlamentarnim izborima osvojili jedan mandat. Antisistemska im se gorljivost otopila brzinom kakvu znanost nije zabilježila, pa su borbu protiv zlih institucija koje zlostavljaju malog čovjeka zamijenili ratom oko toga tko će se uvaliti na osam tisuća i kusur eura eurozastupničke plaće. Uglavnom, nositelj liste bio je Tihomir Lukanić, najviše preferencijalnih glasova osvojio je Ivan Vilibor Sinčić, slijedio je Bunjac, pa Lukanić. Sinčić tvrdi da su se prije izbora dogovorili kako će Lukanić ići u parlament, odnosno ‘da ćemo slati po jednu godinu svakog čovjeka s liste u Bruxelles da se profilira, da imamo nove ljude’, ali Bunjac nije htio popustiti, pa je na koncu suspendiran, dok će teški teret podrivanja europarlamentarnih institucija iznutra ponijeti Sinčić osobno, očito vođen onim starim načelom da pravi vođa ne viče ‘juriš’ nego ‘za mnom’. U Saboru ga je trebala zamijeniti supruga Vladimira Palfi. No ona je najavila povlačenje iz politike, barem na neko vrijeme. I dok Sinčić negira da je Palfi glavna osoba u stranci, Pernar, kao poluintelektualni guru sljedbe, upravo u nju upire kao u osobu koja jedina može zaustaviti urušavanje Živog zida. Na koncu, sve ovo čini se kao drama u partiji na izdisaju, jer na tržištu olakih obećanja trenutno znatno bolje od Živog zida kotira Mislav Kolakušić.

Žalac

USKOK obično stiže na kraju: Ured čija je glavna zadaća, prema najavama, bila razbijanje složenih koruptivnih mreža, obračun s onim o čemu se prosječan svijet ne usudi ni misliti, sveo se na otvaranje istraga ili o bivšim političarima ili o temama koje su odavno prežvakali svi mediji. Neka tri mjeseca nakon što su novine objavile snimku luksuznog Mercedesa E220 u dvorištu obiteljske kuće ministrice europskih fondova Gabrijele Žalac za slučaj se, eto vraga, zainteresirao USKOK. Prijestolnička glasila preciziraju, ‘medijski napisi o tom slučaju te javni istupi same ministrice i drugih umiješanih osoba izazvali su interes USKOK-a koji je odlučio prikupiti i provjeriti sve podatke kako bi se utvrdilo je li u cijeloj priči možda bilo nezakonitih pogodovanja, trgovanja utjecajem ili sličnih kaznenih djela iz nadležnosti tog tužiteljstva. Kako neslužbeno doznajemo, USKOK je već prije nekog vremena pokrenuo izvide o aferi Mercedes kako bi se ispitale sve okolnosti pod kojima je skupocjeni automobil unajmljen’. Bit će da je ranije bilo nezgodno puštati vijest u javnost zbog izbora. Uglavnom, Mercedes je u vlasništvu jedne leasing kuće, a tvrtka Star Renta Car, korisnik leasinga, dala ga je u jednogodišnji najam. Novinari su ga ugledali u dvorištu Žalaca, susjedi su svjedočili da ga koristi Mario, ministričin suprug. Ministrica se, međutim, počela braniti, što se pokazalo kao slaba taktika jer joj nikako nije išlo. Prvo je tvrdila da su joj roditelji kupili Mercedes, pa da su ga unajmili ‘s ciljem moguće kupnje’, da bi, konačno, objavila kako ga je unajmila njezina majka. Otkriveno je i da je auto unajmljen po cijeni znatno nižoj od tržišne, što je otvorilo pitanje ministričina odnosa s vlasnikom rent a cara Josipom Stojanovićem. A on sudjeluje u natječajima za modernizaciju voznog parka splitskog javnog gradskog prijevoznika koji se financiraju sredstvima EU-a. I sada se, s nekoliko mjeseci kašnjenja, probudio USKOK. Cijeneći dosadašnji način rada te institucije, upravo će se iz odlučnosti njezina postupanja prema Žalac dati zaključiti koliko je bitna premijeru. Što je bitnija, to su manje šanse da je zadesi optužnica. Za bilo što.

Vrdoljak

Nije možda vrijedno prostora na početku našeg tjednika, ali žao nam je ne zabilježiti najavu Ivana Vrdoljaka, lidera Hrvatske narodne stranke, o odustajanju od politike. Dnevne nas novine informiraju o skorom HNS-ovu izvanrednom izbornom saboru na kojem se Vrdoljak neće kandidirati za stranačkog predsjednika. Narodnjaci su na sjednici Predsjedništva analizirali rezultate izbora za Europski parlament, na kojima su osvojili samo 2,6 posto, pa umno zaključili da to nije dobro te da stranku moraju preuzeti mladi. Jedan od njih je međimurski župan Matija Posavec koji je dobio i najviše preferencijalnih glasova. Vrdoljak je i ranije odlazio, pa se vraćao. Nakon zadnjeg povratka uvukao je stranku u koaliciju s HDZ-om, što je bio potez za pamćenje – HNS se od njega vjerojatno nikad neće oporaviti. U boljim danima ova je stranka imala bitnu ulogu u hrvatskom političkom životu, a sada je prirepak HDZ-a čije je članstvo uglavnom ne može smisliti. Čitamo i kako se Hrvatska seljačka stranka i Hrvatska stranka umirovljenika žele vratiti Socijaldemokratskoj partiji, a Anto Đapić, nakon dugogodišnje javne i jasno izražene netrpeljivosti, šalje tople riječi prema Ruži Tomašić. Gužva u močvari, kako je političku scenu običavao nazivati jedan pokojni liberal. Kako se ono zvao…

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više