Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Republika shrvana

Dvije godine hrvatska policija čuva Dinka Cvitana, bivšeg hrvatskog državnog odvjetnika, od osoba koje ga, navodno, planiraju ubiti, što znači ili da u Hrvatskoj postoji tako dobro organizirana mafija o kojoj policija šuti ili se gadno pretjeruje

065tw98gzb6i9m17llt5vwddh2t

Dinko Cvitan – glavni državni štićenik (foto Borna Filić/PIXSELL)

Cvitan (1)

Postoji cijela večernja škola mišljenja po kojoj je ovaj tjednik rasadnik antihrvatstva, plod udruživanja budžetskih sredstava i nedomoljubnih poriva, nešto što zbog otvorenog prezira prema Republici Hrvatskoj treba barem zapaliti, kako to i običavaju raditi neki tipovi. S druge strane, nama se čini kako se, po antihrvatskom potencijalu, ništa objavljeno na ovim stranicama ne može usporediti sa zbiljom. Uzmimo, na primjer, slučaj Dinka Cvitana, bivšeg glavnog državnog odvjetnika. Baš ovih dana predao je dužnost Draženu Jeleniću izabranom na prijedlog HDZ-a. Cvitan se od položaja oprostio lijepim riječima kako o nasljedniku – ‘apsolutni profesionalac’ – tako i o sebi – ‘kako volim kolokvijalno reći, i vlastitog sina bih zatvorio da je počinio kazneno djelo i onda mu nosio četvrtkom mandarine u Remetinec’. Istina, kolebljivost djela bila mu je u raskoraku s odlučnošću riječi, ali dobro. Ionako nam nije zanimljiv zbog riječi ili djela. Nego zbog teksta objavljenog u prijestolničkoj štampi u kojem ga se predstavlja kao najčuvaniju osobu u Hrvatskoj. U ljeto 2016. godine, objašnjava autor, na Cvitanova vrata pokucali su policijski čelnici i donijeli dokumente koji dokazuju da mu je ugrožen život. A možda i članovima njegove obitelji. Do kraja teksta nije se doznalo tko je izvor ugroze – spominjan je Zdravko Mamić, on se, po objavi glasina, dobrovoljno javio USKOK-u – ali se detaljno opisuju mjere zaštite.

Cvitan (2)

Razbili smo tekst s međunaslovom zbog lakše čitljivosti. Uglavnom, Cvitan i obitelj već dvije godine žive pod iznimnom policijskom kontrolom. Čak je i u Saboru potvrdio da mu je ugrožen život i da je naručeno njegovo ubojstvo ‘i to iz dva izvora’. Oni pak nisu objelodanjeni, ali je otkriveno sljedeće: pred zgradom u kojoj živi postavljena je kućica s policajcem, pod nadzorom je obližnji parking, policija legitimira sumnjive prolaznike, na posao ide u blindiranom Mercedesu u pratnji dvaju policijskih auta s rotirkama, sva mjesta na koja odlazi unaprijed se pregledavaju. U kafićima mu se ne smije poslužiti otvoreni sok, na seminarima mu hranu provjerava ‘kušačica’. Više desetaka policajaca, piše prijestolnička štampa, radi na njegovoj zaštiti, a nama nije jasno samo jedno – što rade? Činjenica da vrhunski policijski timovi dvije godine nisu kadri utvrditi tko želi smaknuti sada već bivšeg glavnog državnog odvjetnika, pa ga čuvaju kao malo dijete umjesto da uhapse i kazneno prijave potencijalne atentatore, o Hrvatskoj govori bitno lošije no što je ijedan antihrvatski novinar u stanju pomisliti. Glavni državni odvjetnik u dvogodišnjem strahu od mafije – samo njezina prijetnja može biti tako opasna – o čijem se postojanju javnosti ništa ne govori, ako to nije razlog za kolektivni strah, ne znamo što jest. Da ne dužimo: ili je organizirani kriminal toliko jači od Hrvatske da joj umjesto hvatanja njegovih kumova ostaje samo defanzivna taktika branjenja ugroženih ili netko ima grdnih problema u procjeni.

Jasenovac

Dan nakon predstavnika Srba i antifašista, u Jasenovcu je održana komemoracija na kojoj je bio državni vrh. Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u spomen na 73. obljetnicu proboja logoraša, pod Kamenim su cvijetom defilirali premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Ivan Zvonimir Čičak u ulozi predsjedničina izaslanika. Umjesto o filoustaškom relativiziranju povijesti, kojemu je snažan poticaj dao upravo vladajući HDZ, pričalo se o odnosima sa Srbijom. Plenković je obećao daljnji dijalog sa Srpskim narodnim vijećem, udrugama antifašista i predstavnicima židovskih organizacija kako bi se ubuduće održavala samo jedna komemoracija, a na upit o nedolasku Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice, rekao je da ona može najbolje objasniti svoje poteze. Nadamo se.

Ljubav

Ako ne znate što je sadističko-mazohistička ljubav, pročitajte vijest o Hajdukovim navijačima koji su u centru Splita zaskočili petoricu prvotimaca – redom stranaca – voljenog kluba, dan nakon poraza u prvenstvenoj nogometnoj utakmici protiv Dinama (1:2). Najgore je prošao Márkó Futács – pokušao je obraniti napadnutog Saida pa je dobio udarac nogom u glavu.

Kroničari pedantniji od nas bilježe kako su se slične gluposti već događale Hajdukovim igračima na splitskim ulicama. Hoće li nakon ovog napada prestati imbecilno i prilično rasprostranjeno podilaženje tzv. navijačima ili će se čekati ozbiljniji povod, nije teško pogoditi.

Bižuterija

U Austriji čak i crkva protiv ustašovanja na Bleiburgu; predstavnici Hrvatskih cesta i kineske korporacije China Road and Bridge Corporation u Dubrovniku su potpisali ugovor o gradnji Pelješkog mosta u prisustvu Andreja Plenkovića, navodno će biti dovršen (most, ne Plenković) u roku od 36 mjeseci. Ovo je, čini nam se, treći službeni početak radova na mostu, samo što sada izgleda malo ozbiljnije. Kolinda Grabar-Kitarović uspješno se vratila u Zagreb iz Šibenika gdje je na dva dana, bez vidljivog razloga, izmjestila Ured, njezin savjetnik Mate Radeljić nije se pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu kao svjedok na suđenju Nadi Čavlović Smiljanec, bivšoj ravnateljici Porezne uprave, premda mu je tri puta upućen poziv, ali se dostavnica vraćala s obaviješću da nije podignut. S druge strane, zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Ivana Vrdoljaka, predsjednika Hrvatske narodne stranke, zbog prijetnji Hrvoju Perhariću, članu Uprave Nuklearne elektrane Krško; Spinraza, lijek za spinalnu mišićnu distrofiju, konačno je na HZZO-ovoj listi skupih lijekova; policija je uklonila spomen-ploču ustaškom zločincu Juri Francetiću koju je pred njegovom rodnom kućom kod Otočca postavila takozvana Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori; tekst o sedam posto više turista od početka godine označava približavanje zamornog godišnjeg doba nabrajanja pristiglih turista, silnih Celzijusa i opožarenih površina, a Vilim Ribić nakon 2000 godina napušta Nacionalni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više