Novosti

Rabljena sedmica

Svinje napadaju Zagreb

Divlje svinje vršljaju oko glavnog grada, približavaju se centru, plaše građane, a da nevolja ne dolazi sama potvrđuje činjenica da uključivanje u rješavanje problema traže lovci

Large rabljena

Živite li u Zagrebu, pazite se divljih svinja - ilustrativna fotografija (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

Svinje

Divlje svinje haraju Zagrebom, približavaju se centru grada, izvijestio je Dnevnik Nove TV uz iskaze svjedoka. "Cijeli čopor je lijepo prelazio preko semafora. Bojim se izaći iz kuće jer ne znam u mraku gdje bih mogla naići na svinju", požalila se jedna Zagrepčanka. Problem je, pričaju, i u tome što divlje svinje uništavaju cvijeće, voće, povrće. Da nevolja ne dolazi sama potvrdilo se i ovom zgodom jer se u rješavanje problema žele uključiti lovci. Navodno ih građani svakodnevno zovu, pa su zatražili sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. Iz Grada su obećali da će ih primiti, ali i preko medija poručili da je "na području urbanog dijela Zagreba ustanovljen i donesen Program zaštite divljači" koji se provodi, dok lovci misle drugačije, dakle da se ne provodi. Napadi divljih svinja na ljude nisu zabilježeni, ali jesu na kućne ljubimce. Uglavnom, živite li u Zagrebu, pazite se svinja.

 

Vlada

Vlade se pak ne treba paziti samo u Zagrebu. Na zatvorenom dijelu sjednice donijela je novu mjeru obuzdavanja divljanja cijena goriva. Sad se dosjetila dvotjednog zamrzavanja cijene osnovnih goriva na benzinskim pumpama koje nisu na autocestama. A takvih je više od 90 posto. Eurosuper, stoga, na njima i dalje košta 13,50 kuna, dizel 13,08 kuna, plavi dizel 9,45 kuna. Ako ste ovisni o skupljim artiklima i trgovcima gorivima, ali i državi želite ostaviti više novca, popnite se na autoceste gdje vam se eurosuper nudi za 14,06 kuna, a dizel za 14,57 kuna. Kako su objasnili u Vladi, odluku su donijeli nadahnuti plemenitom pobudom kakvog-takvog zaustavljanja divljanja cijena i željom da se turiste koji se vozikaju autocestama što više odere. Vlada, naravno, nije spomenula riječ "odere", ali ne treba sve reći da bi se shvatilo što se radi. U Vladi, kako su rekli, ne očekuju masovno spuštanje turista s autocesta u naseljene krajeve u potrazi za jeftinijim gorivom, no vjerojatno nisu računali ni na nezadovoljstvo malih opskrbljivača koji nemaju benzinske na autocestama, pa se boje da ih ovakvo limitiranje vodi prema propasti. Skoro svaka ideja Andreja Plenkovića i ekipe kad-tad se sudari s realnošću, a nerijetko i nastrada.

 

Marić

Zdravko Marić nije sklon stradanju, više je hedonistički tip. Ovih je dana reaktualizirana informacija da je od 21. do 25. lipnja 2019. godine boravio u hotelu Bellevue u Malom Lošinju u znatno luksuznijoj sobi no što je platio. Točnije, četiri noći platio je 291,20 eura, dok je stvarna cijena tri puta viša. Uz to, Marić je i u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj, a ona je dala kredit tvrtki Jadranka u sklopu koje posluje spomenuti hotel. Ministar financija je, dakako, otklonio mogućnost da ima nešto sporno u njegovu dobivanju kvalitetnije usluge od one što mu je pripadala. Vlasnici Jadranke su, kako je rekao, HBOR-ove kredite dobivali prije nego što je postao član NO-a banke. "Moj boravak u tom hotelu nije me doveo u ovisnost prema toj grupaciji ili bilo kome", kazao je medijima, uz opasku da mu se i kad dođe u Bruxelles događa da ne zna je li odsjeo u sobi koja mu pripada ili je opet dobio nešto više od onog što je platio. Kako lakomislen, pa i naivan svijet se okupio u Plenkovićevu timu, kad ni čovjek zadužen za financije ne mari na koga, gdje i kako troši novac.

 

Mamić

Dijeli ih samo jedno slovo, strateški raspoređeno u sredini prezimena. I, dakako, sudbina: Zdravko Marić se nakon kraćeg ili dužeg zadržavanja u luksuznim sobama svjetskih hotela ipak vraća u Zagreb, dok je Dinamov boss u egzilu Zdravko Mamić najavio kako će vjerojatno umrijeti u Bosni i Hercegovini, kamo je dospio bježeći pred presudom hrvatskih sudova zbog kriminala. O svojoj vjerojatnoj smrti u egzilu, ali i još nekim temama, progovorio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare održanoj u Mostaru. "Zahvalio bih najgostoljubivijim ljudima na svijetu, Bošnjacima i Hercegovcima. Već sam godinama tu, tu ću vjerojatno, kako stvari stoje, i umrijeti", započeo je lagano, pa objasnio da ga je iživcirao Ustavni sud jer mu je odbio ustavnu tužbu. Onda je nastavio psovati osječke i ustavne suce. Miroslava Šeparovića nazvao je "rektalnim alpinistom dijaboličkog izgleda", a Matu Arlovića "hrpom govana". Rezignirano je podsjetio što je sve radio za Modrića, Kovačića i Lovrena, a oni sada ni da javno posvjedoče o njegovoj nevinosti.

 

Matej

Tužna priča o Mateju Perišu, Splićaninu koji je otišao na novogodišnji provod u Beograd i tamo nestao u noći između 30. i 31. prosinca prošle godine, stigla je i službeno do kraja. Nakon višemjesečne potrage, nedavno je u Dunavu pronađeno njegovo tijelo, da bi ovih dana beogradsko više javno tužilaštvo objavilo kako Matejeva smrt nije posljedica kaznenoga djela. Obdukcija Instituta za sudsku medicinu pokazala je da mu nisu povrijeđene kosti glave vrata, trupa i udova, ali je utvrđeno prisustvo "toksičnih koncentracija amfetamina u krvi i organima, uz prisustvo etil-alkohola".

 

Gordan

U ovom tjednu obilježili smo i Dan antifašističke borbe. Recimo, Gordan Jandroković, čovjek kojem je kadrovska lutrija njegove partije darovala mjesto predsjednika parlamenta, čestitao ga je "svim građankama i građanima Republike Hrvatske", otkrio kako se prisjećamo osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda u šumi Brezovica pored Siska, zapazio da je antifašistički pokret odredio budućnost Europe te da je "svojim doprinosom borbi protiv fašista u Drugom svjetskom ratu Hrvatska dala obol novijoj europskoj povijesti". Potom je govorio o važnosti očuvanja mira, demokracije i slobode te spomenuo "Domovinski rat" i "rusku agresiju na Ukrajinu". O državnoj vlasti koja ne želi izvan zakona staviti ustaški pozdrav nije progovorio.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više