Novosti

Politika

Rabljena sedmica: Za ćirilicu spremni

Braniteljima je tako dobro otkako je Plenković na vlasti da Klemm, Jukić, Glogoški i društvo ne reagiraju čak ni na zakonski prijedlog Ministarstva branitelja kojim će Vukovar dobiti poseban status, ali neće biti izuzet od upotrebe ćirilice na državnim ustanovama

R80tspcogbo8zlf7gvlmjphghya

Šatoraši odustali od uličnih performansa (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Ploča

Hoće li Andrej Plenković iz Jasenovca ukloniti ploču s ustaškim pozdravom? O tome je govorio na jednoj od televizija s nacionalnom koncesijom. Ako ste propustili, rekao je blablabla, neujednačena praksa, blablabla, Povjerenstvo koje smo osnovali, blablabla. Uglavnom, na polovici 2017. godine Republika Hrvatska ima predsjednika Vlade koji nije u stanju izgovoriti bi li uklonio ploču ili ne.

Potrebu da glumi odlučnost i vježba državnički gard iživljavao je na manje bitnim temama. Kao i obično. Uostalom, kad god uklonio ploču, još jučer je bilo prekasno.

Pejčinović

Divan je Vladin kadrovski inkubator: nije još ni imenovana, a novoj hrvatskoj ministrici vanjskih poslova Mariji Pejčinović-Burić već je pronađena afera. Dobro, afera je potencijalna i na njoj inzistira Miro Bulj, jedan od Mostovih pravednika neutješnih zbog pada s vlasti, ali svejedno.

Bulj je proziva zbog projekta Zorana Burića, njezina supruga, koji na desnoj obali akumulacijskog jezera Peruča namjerava izgraditi termoelektranu sasvim u skladu s vrlo modernim gledanjem na prirodu kao na resurs idealan za zlostavljanje. Projekt je, navodno, prošle godine ‘kandidiran i na web-platformi Europske komisije osmišljene u okviru Junckerova plana i zasad je jedini hrvatski projekt na toj listi’, pa se prijestolnička štampa pita dovodi li to Burić-Pejčinović ‘u potencijalni sukob interesa’.

Burić je pak podsjetio na nalaz nadležnog Povjerenstva po kojem mu supruga nije u sukobu interesa. Istina, to se dogodilo kad je bila državna tajnica. O ovome će se još pisati. Bude li vrijedno. Ili će se zaboraviti. Bude li dostojno zaborava. Pa zasad toliko.

Poskupljenje

Izbori su prošli, Vlada je rekonstruirana, iz nje nije izletio Milan Kujundžić, ministar zdravstva, o čemu se jedno vrijeme nagađalo. Kujundžić spada u beskrajno neuspješne ministre u čijem se mandatu nije dogodilo ništa dobro ni korisno – dugovi su dosegnuli 8,15 milijardi kuna, samo bolnički iznose 4,9 milijardi – ali je istodobno gladan ministarske moći. K tome, pripada stranačkoj desnici neophodnoj Plenkoviću nakon što su ga, svatko na svoj način, napustili Esih, Hasanbegović, Stier. Makne li Kujundžića, tko mu ostaje?

Kad ovome dodamo podatak da su lokalni izbori prošli, sasvim je jasno zašto Kujundžić sada mirno najavljuje poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja. Spomenuo je i ‘funkcionalno povezivanje bolnica’, što je desetljećima omiljena tema svakog hrvatskog ministra zdravstva koji nije imao pametnijih ideja. Kad ih savlada zlovolja i kad shvate razmjere svoje nemoći i neznanja, počnu o funkcionalnom spajanju bolnica. ‘Puno je opcija koje su na stolu. Ako ne povećamo prihodovnu stranu, nećemo moći zadržati sadašnju razinu usluga u zdravstvu, posebno nećemo moći osigurati skupe lijekove i nove tehnologije’, izjavio je Kujundžić.

Prava je sreća što će Hrvatska u moru opcija moći zadržati ministra poznatog po tome što je obilazio grob Ante Pavelića. Fino stoji uz onu ploču u Jasenovcu. Poanta: čuvajte se propuha i izbjegavajte stres.

Pripuz

Petar Pripuz je izašao na slobodu. Nije tu bilo neke velike drame koja bi se dala naslutiti iz letimičnog čitanja prethodne rečenice čiji subjekt nije bio na slobodi, što je prilično gadno iskustvo. Pripuz je, naime, bio u bolnici kad se doznalo da je prvi na popisu 13 imena pod istragom jer su, navodno, sudjelovali u zlouporabi teškoj oko sto milijuna kuna. USKOK ga sumnjiči da je od početka 2012. do svibnja ove godine ‘u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičenike koji su preko fiktivnih poslova i fiktivnih računa izvlačili novac iz tvrtke CE-ZA-R’ u kojoj je jedno vrijeme vodio upravu, a potom Nadzorni odbor.

Slijedi najslađi dio: iz bolnice nije prebačen iza rešetaka, jer je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo zahtjev njegove obrane i zamijenilo mu istražni zatvor jamčevinom od 7,5 milijuna kuna, a određene su mu mjere opreza poput zabrane kontaktiranja sa svjedocima.

Imate li problema sa sudovima, samo izvucite nekoliko milijuna kuna. Nemate li nekoliko milijuna kuna, klonite se problema i sudova.

Problemi

Problema ne fali ni u Agrokoru, dapače, tamo obaraju rekorde u njihovoj proizvodnji. Samo ovog je tjedna zagrebački Trgovački sud ‘odbio zahtjev Sberbanka za blokiranje odobravanja roll-up kredita’ te još odbio prijedlog Agrokorova izvanrednog upravitelja Ante Ramljaka protiv Dubravka Grgića, vlasnika koncerna Agram. Ramljak pokušava osporiti način na koji su Grgićeve tvrtke dolazile do dionica poduzeća u sustavu Agrokora – Agrokor je zalagao dionice u zamjenu za Agramove kredite. Kada više nije mogao vraćati kredite, dionice su prešle u Grgićeve ruke. Trgovački sud u Zagrebu odbio je Ramljakov zahtjev da se Agramu zabrani otuđivanje ili opterećivanje dionica Agrokorovih tvrtki.

Kad već maltretiramo s Agrokorom, navest ćemo kako je Dragan Munjiza, bivši predsjednik Uprave Konzuma, na nekom okruglom stolu u Hrvatskom novinarskom društvu naveo mogućnost zatvaranja deset do 15 posto Konzumovih dućana te otpuštanja oko 700 radnika ‘u fazi restrukturiranja’. Na ozbiljnost situacije ukazuje podatak da u domaćim medijima odavno nismo naišli na hvalospjev Todoriću.

Propinjanje

Vrućine vjerojatno utječu na nas, popuštaju kriteriji pa objavljujemo čak i rezultate ekskluzivnog istraživanja koje je za Novu TV provela agencija Ipsos. Po njima, novu koaliciju HDZ-a i HNS-a podržava samo 32 posto birača, a 12 posto ih ne zna što bi o njoj mislilo. Izravnije, 56 posto građana o njoj ne misli ništa dobro. Ipak, 36 posto ih vjeruje da će Vlada odraditi mandat do kraja, a 29 posto joj daje šanse da izdrži do jeseni.

Sad zamislite kako vam sve ovo govori Bago dok se propinje pred velikim ekranom i imat ćete puni doživljaj citiranih rezultata.

Pismo

I dok ustašluk smrdi u Jasenovcu, dugovi u zdravstvu obaraju rekorde, Pripuz izlazi na slobodu, Luka Modrić mijenja iskaz na suđenju Zdravku Mamiću, Agrokor uspješno tone, a Island pobjeđuje nacionalnu nogometnu reprezentaciju… braniteljima je vraćeno dostojanstvo. Ako se Dražimir Jukić, Đuro Glogoški, Josip Klemm i ostali heroji iz šatora ne oglašavaju, ne hodaju ulicama s plinskim bocama i ne izvode ulične performanse, sigurno im je odlično.

A to znači i da nemaju ništa protiv prijedloga Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, koji je u proceduru uputilo Ministarstvo branitelja. Po njemu će Vukovar ‘biti proglašen mjestom posebnog pijeteta’ – tko bi rekao? – što ga neće izuzeti od obavezne primjene ćirilice kao drugog službenog pisma. ‘Ćirilica neće biti predmet ovog zakona, niti će zakon utjecati na njezinu upotrebu u Vukovaru. Službeno jezik i pismo reguliraju drugi zakoni’, objasnio je medijima Tomo Medved, ministar branitelja.

Nije li divno što su branitelji uvidjeli svu ljepotu ćirilice pa šute?

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više